İnsan vücudu, yaraları kendi kendine iyileştirecek şekilde programlanmıştır. Bazı hallerde yaraların iyileşmesi gecikebilir veya sekteye uğrayabilir. 4-6 haftada iyileşmeyen yaralara iyileşmeyen veya kronik yara adı verilir. Bu gecikmeye, birçok içsel (kişinin kendi vücuduna ait) veya dış kaynaklı etken sebep olabilir.
Küçük Yüzeyel Yaralar: Küçük ve yüzeyel cerrahi yaralar genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir. Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir.
Yara, Açık Tutulduğunda Daha Çabuk İyileşir Mi? Yaralı bölgenin havayla etkileşime girdiğinde daha çabuk iyileştiğine dair bir inanış vardır. Ancak aslında yaralı bölge iyice temizlendikten sonra dış etkenlerden korunması için nefes alabilen bir pansumanla kapatılması gerekir.
Bu tip yaralar için doktorunuzun tavsiyelerini dinleyiniz lütfen. Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir.
Protein, yara iyileşmesinde en etkili besin grubudur. Enerji ( karbonhidrattan ve yağdan gelen kaloriler), amoniasitler, antioksidanlar ve mineraller ( zinc) ayrıca çok önemlidir.
İlgili 21 soru bulundu
Ek olarak, doğru miktarda A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra çinko, demir, bakır ve manganez almak, etkili yara iyileşmesi için kritik öneme sahiptir.
Yara yeri yabancı cisimlerden, mikroplardan, ölü dokulardan arındırılır, yara boşluğu yeni kılcal damarlar ve bağ dokusu hücreleri ile doldurulur. Oluşan tamir dokusunun üstü yeni deri ile örtülür. Yara tam olarak kapandıktan sonra bile tamir dokusu günlerce, aylarca içten içe olgunlaşır, kuvvetlenir.
Yarayı açık bırakmak daha çabuk iyileştirmez
Yaraların açık bırakıldığı zaman daha çabuk iyileştiği doğru değildir. Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir. Kurumuş bir yarada iyileşme beklemek güçtür.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Özellikle küçük yaralar kaç günde iyileşir sorusu, yaranın büyüklüğü ve derinliği, genel sağlık durumu ve yara bakımı gibi faktörlere bağlıdır. Genellikle küçük ve yüzeyel yaralar, uygun bakım ve hijyen koşullarında birkaç gün içinde iyileşir.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır.
Gazlı bezin salin (serum fizyolojik) ile nemlendirilmesinin ardından yaraya uygulanır. Yaranın tamamen temizlenmesinin ardından yeni pansuman ile kapatılabilir. Yaranın türüne bağlı olarak doktor tarafından gösterilmiş olduğu biçimiyle yeni pansumanın uygulanması ve yapışkan bant ile kapatılması gerekir.
Yeni oluşan deri daha az elastiktir ve yaklaşık bir-iki yıllık bir süre boyunca gelişmeye devam eder.
Yara iyileşmesinde birbirinden ayrı ancak iç içe geçmiş dört basamağı bulunmaktadır: Hemostaz fazı, inflamasyon fazı, proliferasyon fazı, olgunlaşma ve yeniden şekillenme fazı.
BepanJel®, kesikler, ciltteki kesik, çatlak veya sıyrık, yanıklar ve güneş yanıkları gibi küçük yaraların tedavisi için özel olarak geliştirilmiştir. Hidrojel batma hissi oluşturmadan, serinletici yapısı ile hızlı etki göstererek ağrıyı hızlıca yatıştırır. Bunun yanı sıra, yara çok nemli ya da çok kuru olmamalıdır.
Doğru yara pansumanı, öncelikle yaranın akan suya tutularak yara üzerindeki yabancı cisimlerin ve partiküllerin temizlenmesi ile başlamalıdır. Akabinde açılan deri kısmının etrafındaki sağlıklı deriye iyot içeren sıvı sürülmelidir.
Yara bakımı açısından yeterli sıvı alınmadığı zaman yara bölgesinde oluşan dehidratasyonun (Susuzluk), kan volümü düşüklüğüne neden olduğunu buna bağlı olarakta O2, besin öğeleri ve immün hücrelerin hasarlı dokuya taşınmasının yetersiz olduğu için yara iyileşmesinin geciktiğini sözlerine ekliyor.
Doktor aksi bir tavsiyede bulunmadıkça dikişiler alındıktan 24 saat sonra deniz ya da havuza girmek mümkün olabilir. Vücudunda açık yara ve kesikleri bulunanların ise denize girmeden önce hekime danışması faydalıdır.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Bu yaralara, dikiş atılsın veya atılmasın, belirli aralıklarla pansuman yapılması gerekir. Pansuman yaranın sterilize edilmesi amacıyla bazı aralıklarda tekrarlanmalıdır. Yaranın mikrop kapmaması ve enfeksiyon oluşturmaması için mutlaka pansuman yapılmalıdır.
Fibrotik; Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
Yara bölgesinde şişlik ve kızarıklık oluşması, Yaradan akıntı gelmesi, Yarada iltihap oluşması, Vücut ateşinin yükselmesi enfeksiyon belirtisi olabilir.
Travmatik yaralanmaların çoğu bir miktar doku şişmesine neden olurken, aşırı ödem kan damarları üzerindeki basıncı artırarak yara bölgesinde daha zayıf kan dolaşımına neden olabilir. Doku şişmesi, kalp rahatsızlıklarından veya kan damarı problemlerinden kaynaklanabilir.
Açık yara temizliği için genellikle temiz su veya antiseptik solüsyonlar kullanılır. Açık yara neyle temizlenir sorusunun cevabı, yaranın durumuna göre değişiklik gösterir. Açık yara pansumanında ne kullanılır? Genellikle, enfeksiyonu önleyici kremler veya solüsyonlar ve yara örtüleri tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri