İlk 1970'li yıllarda tanımlanan Aleksitimi, çok sayıda araştırmaya konu olmuş bir kişilik özelliği. Aleksitimi, duygularını fark edemeyen, tanımlayamayan ve söze dökmekte zorlanan kişilerin durumuna verilen bir isim. Aleksitimi erkeklerde, kadınlardan daha fazla görülüyor.
Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur.
Bu durumun ortaya çıkmasında travmatik deneyimler, yoğun stres, depresyon, anksiyete bozuklukları, ilaç tedavileri veya kişilik bozuklukları gibi faktörler etkili olabilir. Duygusal hissizlik ya da duygusal körlük olarak adlandırılan bu durum literatürde aleksitimi olarak geçer.
Aleksitiminin belirtileri arasında duygusal tepkilerin kısıtlı olması, duygusal deneyimleri tarif etmekte zorluk çekme, başkalarının duygusal ifadelerini anlamakta güçlük çekme, bedensel semptomların daha baskın olması gibi faktörler bulunabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Evlendiği gün de aynıydı onun için. Törenin merkezinde yer almış olsa da her şey duygulardan yoksun, mekanik bir prodüksiyondan ibaretti. Caleb'in sorunu duygusuzluk, duygu sağırlığı ya da duygu körlüğü olarak ifade edilen aleksitimi. Otizmli insanların yarısında bu durum görülüyor.
Aleksitimik kişilerin yaşadıkları zorluklar duygularıyla ilgilidir. Örneğin, duygularını düşüncelerinden ve bedensel duyumlarından ayırmakta zorluk çekseler dahi, günlük rutinlerindeki ilişkilerini sağlıklı bir şekilde idare edebilir ve düşünme açısından da yüksek kapasite gösterebilirler.
Biz birikmiş duygusal sorunların taşınmakta zorlanır hale gelmesine “duygusal yorgunluk” diyoruz. Bazen yaşadığımız duygusal sorunları çözmek yerine o sorunları yok sayar ve zihnimizde bastırırız. Bastırdığımız bu duygular zamanla zihnimizde ağırlık yapar ve zihnimiz bu yükü taşıyamaz hale gelir.
Şizoid bireyler aslında insanlardan değil olumlu-olumsuz duygulardan, duygusal yakınlıktan ve kendini ifade etmekten kaçınmak ister. Bu sebeple diğer insanlarla ilişikleri entelektüel, fiziksel, ailevi, mesleki veya sportif aktivite sınırları içindedir.
Bugün ise, aleksitiminin sadece bununla ilgili olmadığı, bazı kişilerin gerçekten de “duygu”dan haberdar olmadığı biliniyor. Uzmanlar bunu, duyguları işlemekle görevli sinirsel devrelerin “kısa devre” yapmasına bağlıyor. Beynin singulat korteksi, duyguların beyindeki tezahürünü bu kişilerde bloke ediyor.
Kendini uyuşmuş, duygularından kopmuş gibi hissetme. Bu durum kişinin eşi ve çocukları tarafından “robot gibi”, “makine gibi” şeklinde tanımlanmasına kadar varabilir. Kendisinin ve başkalarının duygularını anlamakta ve bu duygulara güvenmekte zorluk çekme. Duygular davranışların arkasına saklanır.
Romantik bir ilişki bağlamında, aleksitimi olan insanların neler yaşadığını anlamak önemlidir. Diğer herkes gibi aşık olurlar, duyguları yaşarlar, mutlu hissederler ve acı çekerler.
Duygu donukluğu,duygu renksizliği,duygularından bahsedememe gibi durumlar etrafımızdaki bazı insanlarda gözlemlediğimiz durumlar olabilir. Kendimizde bu durum varsa bunu kendimizin farketmesi mümkün değildir.
Ambivalenz, yani duygu; birbiriyle bağdaşmayan duygu, düşünce, istek ve amaçların kişide aynı zamanda toplanmasıdır. Ambivalenz deyimini ilk Eugen Bleuler (1857-1939) ortaya atmıştır.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişiler sürekli olarak sosyal aktivitelerden ve yeni insanlarla tanışmaktan kaçınırlar. Diğer kişilerle iletişim kurmaktan kaçındıkları için, anlamlı ilişkiler içine giremez ve yalnız kalırlar. Duygularını ya hiç göstermezler ya da çok yüzeysel duygular yansıtırlar.
-artık- en kötünün bile etki yaratamaması, en iyi diye bir şeyin olmaması, her şeyin vasat gelmesi. geçmişteki duygulara ve o duyguları uyandıran insanlara duyulan özlem.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
Çekingen kişilik bozukluğu (diğer isimleri Avoidant Kişilik Bozukluğu, Kaçıngan Kişilik Bozukluğu), ilk kez 1969 yılında Theodore Millon tarafından tanımlanmıştır. Çekingen Kişilik Bozukluğuna sahip hastalar yetersizlik duygusuna sahiptir ve olumsuz değerlendirilmeye karşı aşırı hassasiyet gösterirler.
Antisosyal kişilik bozukluğu bireyin ait olduğu sosyo-kültürel topluluğun etik ve davranışsal standartlarına uyum sağlamasını engelleyen kronik bir hastalıktır. Antisosyal kişilik bozukluğu olan insanlar dürtüsel, saldırgan ve manipülatif bir karaktere sahiptir.
Aleksitimi doğuştan gelen bir bozukluk veya kişilik ile alakalı bir sorun kesinlikle değildir.
Aleksitimi Hastalığı , bir psikolojik rahatsızlık olup, duygu sağırlığı olarak tanımlanmaktadır. Duygu sağırlığı demek, iç dünyasını anlatamamak, duygularını kelimelere vuramamak, ne hissettiğini bilmemek ve paylaşamamaktır.
Aleksitimi bir hastalık mıdır? Klinik bir tanı veya ruh sağlığı bozukluğu değildir. Ancak bazı ruh sağlığı sorunlarıyla birlikte ortaya çıkabilir. Ruh sağlığı bozukluğunu tetikleyebilir.
Aleksitimi “duygular için söz yokluğu” anlamına gelmekte ve kişideki aleksitimi düzeyi arttıkça, psikoterapi sürecinin de olumsuz etkilendiği bilinmektedir. Dolayısıyla aleksitimi skorlarından da hastaların klinik tedavisinde uzmanlara yol gösterecek önemli bir araç olarak yararlanılabileceği düşünülmektedir.
Duygusal körelme, antidepresanlarla tedavi edilen majör depresif bozukluğu (MDB) olan kişilerin yaşadığı bir kayıtsızlık, tepkisiz bir duygulanım ve duyguları hissedememe durumu ile tanımlanan bir ruhsal bozukluğu ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri