Bu durumun ortaya çıkmasında travmatik deneyimler, yoğun stres, depresyon, anksiyete bozuklukları, ilaç tedavileri veya kişilik bozuklukları gibi faktörler etkili olabilir. Duygusal hissizlik ya da duygusal körlük olarak adlandırılan bu durum literatürde
nedenleri arasında antidepresan kullanımı, aleksitimi, şizofreni, ağır depresyon, alkol kullanım bozukluğu, uyuşturu kullanım bozukluğu, borderline kişilik bozukluğu ve ptsd bulunmaktadır. ek olarak çocuklukta istismara (fiziksel ve/veya psikolojik şiddet, taciz vb) uğrayan kişilerde de görülmektedir.
Aleksitimi, duygusal deneyimleri tanımlama ve ifade etme yeteneğinin kısıtlandığı bir durumu ifade eder. Aleksitimi, bireyin duygularını adlandırma, fark etme ve ifade etme becerisinde zorluk yaşadığı bir durumdur. Bu kişiler genellikle duygusal deneyimlerini tanımlayamazlar veya ifade etmekte güçlük çekerler.
Yaşanan panik ataklara bakıldığında, altlarında yatan sebeplerden birinin de duygusal renk körlüğünden muzdarip olması çok büyük oranlarda görülmektedir. Buna ek olarak travma yaşamış, tacize maruz kalmış, örselenmiş ve obezite hastası insanlarda da aleksitimi görülmektedir.
Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur. Aleksitiminin temel özellikleri; duygusal farkındalıkta, sosyal bağlılıkta ve kişilerarası ilişkilerde bozukluk olarak sıralanabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Caleb'in sorunu duygusuzluk, duygu sağırlığı ya da duygu körlüğü olarak ifade edilen aleksitimi. Otizmli insanların yarısında bu durum görülüyor. Bu insanların birçoğunda takıntılı ve tekrar eden davranışlar gibi diğer otizm özelliklerine hiç rastlanmayabiliyor.
Aleksitimi, duygularını fark edemeyen, tanımlayamayan ve söze dökmekte zorlanan kişilerin durumuna verilen bir isim. Aleksitimi erkeklerde, kadınlardan daha fazla görülüyor. Duyguların oldukça önemli olduğu toplumsal yaşantıda aleksitimikler yabancı, hatta başka bir dünyadan gelmiş izlenimi verirler.
Aleksitimi Aşık Olur Mu? Elbette olabilir. Ancak, duygularını tam olarak tanımlayamadıkları veya ifade edemedikleri için, romantik ilişkilerde zorluklar yaşayabilirler. Aşık oldukları kişiye duygularını ifade etmede zorlanabilirler veya karşı tarafın duygularını anlamada zorluk çekebilirler.
Aleksitimi Hastalığı , bir psikolojik rahatsızlık olup, duygu sağırlığı olarak tanımlanmaktadır. Duygu sağırlığı demek, iç dünyasını anlatamamak, duygularını kelimelere vuramamak, ne hissettiğini bilmemek ve paylaşamamaktır. Aleksitimik insan duygularını söze vuramayan insandır.
Kendini uyuşmuş, duygularından kopmuş gibi hissetme. Bu durum kişinin eşi ve çocukları tarafından “robot gibi”, “makine gibi” şeklinde tanımlanmasına kadar varabilir. Kendisinin ve başkalarının duygularını anlamakta ve bu duygulara güvenmekte zorluk çekme. Duygular davranışların arkasına saklanır.
Yazarların bu araştırmalardan çıkardığı sonuç, genel olarak, aleksitiminin psikiyatrik hastalarda görülen durumsal bir faktör olmaktan ziyade bir kişilik özelliği olduğudur.
Taylor (1984) ve Sifneos'a (1988) göre aleksimi bir hastalık değil daha çok kişilikle ilgisi vardır. Ancak aleksitiminin ortaya çıkmasında sosyo-kültürel faktörlerin etkiside önemli yer tutar.
sıf. İnce duygulara karşı hassâsiyeti olmayan, katı, hissiz: Şimdi hassas olur şimdi duygusuz gibi (Enis B.
Aleksitiminin tedavisinde farmakoterapiler kadar psikoterapilerden de yararlanılabilece- ğine dair elde güçlü veriler bulunmaktadır. Eldeki alternatifler içinde, özellikle grup ve bilişsel davranışçı yaklaşımların dikkate değer başarılar elde ettiği görülmektedir.
Duygu donukluğu,duygu renksizliği,duygularından bahsedememe gibi durumlar etrafımızdaki bazı insanlarda gözlemlediğimiz durumlar olabilir. Kendimizde bu durum varsa bunu kendimizin farketmesi mümkün değildir.
Aleksitimi Testi, yaşadığınız deneyimleri aleksitimi açısından değerlendirmenize, aleksitimi düzeyinizi ölçmenize yardımcı olan bir ölçektir. Ölçek, ilgili maddeleri puanlama şeklinde kullanılıyor. Test maddelerini puanlamanız sonucunda elde ettiğiniz skor, bu ölçeğe göre, aleksitimi düzeyinizi belirlemektedir.
Tüm Dünya'da ve kültürlerde ortak olan 6 temel duygu vardır. Bunlar; öfke, mutluluk, korku, tiksinme, şaşkınlık ve üzüntü. Bu duyguların gösteriliş biçimi farklı farklı olsa da herkes temel de bu 6 duyguyla doğar. Diğer duygular ise sonradan yaşam boyunca öğrenilir.
Aleksitimiye yatkınlık genetik temelli olabilir. Çeşitli araştırmalar, kendi duygularını tanımada ve ifade etmede zorluk çeken çocuklar ve yetişkinlerin, olumlu iletişim kurmakta ve duygularını ifade etmekte zorluk çeken ebeveynlere sahip olduklarını ortaya çıkarmaktadır (Way vd., 2007: 130-131).
Aşık olma belirtileri
Özellikle aşık olduğu kişi ile karşılaştığında çarpıntı, ellerde titreme, uykusuzluk, iştahsızlık ortaya çıkar. Tıpkı bağımlılarda olduğu gibi aşkından uzak kaldığında yoksunluk içine girer, takıntılı bir hal alır ve bir an önce ona ulaşmak için hızlı ve kontrolsüz hareket etmeye başlar.
Aşk, insanın derin yapısına yakınlık ihtiyacı olarak kodlanmıştır. Bu ihtiyaç giderilmediğinde yalnızlık, reddedilme, engelleme, sürüklenme ve donup kalma temalarını deneyimleriz. Aşık olduğumuzda daha enerjik daha odaklı oluruz. Psikolojik büyüme için, aşk, hayatın temel besin kaynaklarındandır.
Erkekler bir kadına çok âşık bile olsa, sevgisini gizlemeyi tercih eder çünkü kadının eline koz vereceğini düşünür, bunun kendine karşı kullanılmasından çekinir. Reddedilmekten korktukları için konuşmayı geciktirirler, hiçbir şey umurlarında değilmiş gibi davranıyor olmalarının sebebi incinmekten korkmalarıdır.
K E R E M ✓: "Ne zaman birine duygularını belli edersen o zaman onu kaybedersin." (11.22.63) - 1000Kitap.
Duyumların ve duyguların ağır basması, aşırı bir biçimde insanı etkilemesi durumudur. Duygusallık denildiğinde öfke, hüzün, sevinç, kaygı, korku, heyecan, umut gibi duyguların yoğun deneyimlenmesini ve hayata dair kararların verilmesinde duyguların yönlendirmesinde olmayı anlayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri