Duygusal gelişim teorileri, insanların duygusal gelişiminin nasıl şekillendiğini ve değiştiğini açıklamaya çalışan psikolojik teorilerdir. Bu teoriler, bireylerin duygusal yaşantılarını, duygusal tepkilerini ve duygusal yeteneklerini anlamak için kullanılır.
Akılcı Duygusal Davranışçı Terapi yaklaşımı, insanın ruh sağlığını olumsuz etkileyen şeylerin nedeni kötü çevre koşulları değil kendi kendilerini duygusal ve davranışsal olarak işlevsiz hale getirmeleri ve akılcı olmayan bir biçimde davranmaları olduğunu ileri sürer.
Duygusal gelişim, çevreden iç ve dış dünyalardan gelen etkiler herhangi bir olayın ona hoş gelip gelmeme hâli olarak tanımlanır. Birey sosyal çevre ile etkileşim içindeyken az ya da çok haz ve elem duyguları içindedir. Bireyin yaşamında, bir canlanma hareketlenme anlamına gelmektedir.
Duygu odaklı terapi, duygu merkezli humanist yaklaşım kuramından yola çıkan, duygunun farkına varılmasını, duygunun kabulü, ifadesi, düzenlenmesi ve dönüştürülmesini terapötik süreçte işleyen bir psikoterapi yöntemidir.
Akılcı duygusal davranış terapisi, insanların kendilerine zarar veren düşünce ve davranışlarını değiştirerek onları mutlu etmeyi hedefleyen bir psikoterapi yöntemidir.
İlgili 37 soru bulundu
Akılcı duygusal davranışçı terapi bireylerin kendisine zararlı olan davranış ve düşüncelerini değiştirerek mutlu bir yaşam sürmelerini amaçlayan etkin psikoterapi yöntemlerinden biridir. Bu terapi yöntemi ilk olarak Albert Ellis aracılığı ile uygulamaya geçirilmiştir.
Teknikler açısından şöyle bir ayrım kısmen edilebilir: ABC kuramı ADDT yaklaşımının bir parçası olarak anılır. Bilişsel terapi ise Sokratik sorgulama, güdümlü keşif ve aşağı doğru ok teknikleri ile daha tanınır.
Duygu odaklı terapide danışanın hissettiği sezgilerine ve duygularına sürekli olarak odaklanması sağlanmaya çalışılmaktadır. Tedavide ilk aşama duyguların kabul edilmesidir. Değişim ise daha sonra gelmektedir. Hislere ve içsel deneyimlere yönelik farkındalık kazanıldıkça, terapi amacına doğru ilerleyecektir.
Duygu odaklı terapinin iki temel prensibi vardır. Bunlardan ilki terapide empatik ilişki kurulmasıdır. İkincisi ise terapötik ilişki sayesinde danışanın duygularının kolaylaştırılmasıdır. Duygu odaklı terapide danışan ve terapist duygusal deneyim içerisinde karşılıklı olarak birbirini etkilerler.
Öfke (anger), üzüntü (sadness), korku (fear), mutluluk (joy) ve sevgi (love) temel göstergeler iken, can sıkıntısı (annoyance), gazap (wrath), hışım (rage), haksızlığa kızma (indignation) öfke'nin; dehşet (terror), ani şiddetli korku (fright) gibi duygular da korku'nun alt duygu ifadeleridir (Kövecses, 2004: 3).
Duygusal gelişim, bebeklikte başlar ve yetişkinliğe kadar devam eder. Bebeklerde fark edilebilen ilk duygular neşe, öfke, üzüntü ve korkudur. Zamanla benlik algısı oluştukça utangaçlık, gurur, şaşırma, sevinç, mahcubiyet, utanma, suçluluk ve empati gibi daha komplike duygular gelişmeye başlar.
Lev Vygotsky'nin Sosyal Gelişim Kuramı: Lev Vygotsky'nin teorisi, sosyal ilişkilerin ve kültürel çevrenin duygusal gelişimi nasıl etkilediğini vurgular. Vygotsky'ye göre, çocuklar başkalarıyla etkileşimde bulundukça ve toplumsal kuralları öğrendikçe duygusal gelişimleri desteklenir.
Büyüklerinin isteklerine ya da kurallarına uymaya Çoğu zaman etkin bir biçimde karşı gelir ya da bunları reddeder. Çoğu zaman isteyerek başkalarını kızdıran şeyler yapar. Kendi yaramazlıkları için Çoğu zaman başkalarını suçlar. Çoğu zaman alıngandır çabuk darılır ya da başkalarınca kolay kızdırılır.
Albert Ellis (1950'ler) danışanların düşünce örüntülerini analiz etmek için bu sistemi geliştirmiş. A harekete geçirici olay, B danışanın inanç sistemi, C duygusal, bilişsel ve davranışsal sonuçlar, D ise irrasyonel inançların ve düşünce örüntülerinin çürütülmesidir.
ABC Kişilik Kuramı
ABC kuramında A noktasında kişiyi rahatsız eden bir durum vardır. B noktasında A durumuna dair olan inançlar yer alır. C ise sonucu ifade eder. Eğer kişinin A durumu için akılcı olmayan inançları varsa C noktasında kişi için hoş olmayan kaygı, stres, depresyon gibi durumlar yaşar.
Rasyonel (Akılcı) Duygucu Davranışçı Kuram (RDDK) (Rational Emotive Behavior Theory) ilk Bilişsel Davranışçı Teori'dir. Klinik Psikolog, Psikoterapist ve bir düşünce adamı olan Dr. Albert Ellis tarafından ortaya konan ABC modeli ile bilim dünyasına kazandırılmıştır.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
6.2. Çift sandalye tekniği: Danışanın çatışma yaşadığı durumlarda kullanılan bir tekniktir. Bu teknikte danışanlar birbiriyle çatışan yönleri arasında bir iletişim başlatır.
Çözüm odaklı terapi kişilik gelişimi ve işlev bozukluğuna hiçbir kuram getirmemiştir. Bu terapi yöntemi daha çok bir psikolojik danışma kuramıdır.
Duygu Odaklı terapinin kurucusu Leslie S. Greenberg' e göre ise insanın tek güdülenme sistemi hayatta kalma güdülenmesidir. Bunun için de en önemli şey bağlanmadan önce duygudur.
Düzeltici Duygusal Deneyim: Yer değiştirilerek oluşturulan yeni duyguların hayata uyarlanmasıdır. Terapötik ortamda danışanın utanç duygusuyla yüzleşmesi buna rağmen terapisti tarafından kabul görmesi onun utanç hissini değiştirmesine yardımcı olur.
Duygu Odaklı Çift Terapisi'nin Hedefleri;
Güvenli bağlanma ve iletişim kurmanın önünde engel teşkil eden bağlanma kaygılarını dikkate alarak kişilerin bilinçaltlarındaki ruhsal çatışmalara yönelik bir içgörü kazandırmaya ağırlık verilir.
Sağlıklı olmayan duygular arasında çökkünlük (depresyon), kaygı ve bunaltı (anksiyete), öfke, suçluluk, çekemezlik gibi duygular vardır. Bu gibi duyguların gerisinde yatan akılcı olmayan düşüncelerin birtakım özellikleri vardır. Bu düşünceler abartılı ve esnek olmayan, dayatılan (-meli, -malı) düşüncelerdir.
Terapide ilk görüşme, terapistin ağırlıklı olarak soru sorduğu, tedavi ve değişim amacı taşımayan değerlendirme görüşmesidir. Bu görüşmedeki temel amaç danışanı tanımak, danışanın terapi sürecine dair beklentilerini anlamak ve terapiye yönelik hedefler belirlemektir.
Öncelikle kişinin sorunuyla ilgili inancı iyice dinlenir ve yansıtılır daha sonra açığa çıkan bilgiler özetlenerek netleştirilir. En son ise sorulan uygun sorularla yeni bilgi eski çarpık inanca uygulanır ve yeni bilgilerin ışığında tekrar değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri