'Arapça "mesel" kelimesinden dilimize geçmiş olan ve Anadolu'da , "masal" olarak kullanılan terim, diğer Türk diyarıarında "ertegü, ertek, erteki, çöçak" gibi kelimelerle ifade edilmektedir.
Kelime, Arapçadaki "mesel" kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Anadolu'da masal kelimesi yerine "metel, mesele, matal, hekâ, hikâ, hikiya, hekeya, oranlama, ozanlama ve nagıl" şeklinde kulanımlar da vardır. Türk edebiyatında masalın birçok tanımı yapılmıştır.
Halk anlatılarının, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan türlerine masal denir.
Hayvanlar insanlaştırıldığı için olağanüstü varlıklara yer verilmez. Hayvan masalları fabl olarak da adlandırılır.
İlgili 37 soru bulundu
Masal, sözlü ve anonim halk edebiyatı içinde var olan, olağanüstü kahraman ve yaratıklara sahip olan, anlatılanların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zamanın her zamanın belirsiz olduğu anlatı türüdür. Gerçek dışı ögeler içermesi ve anlattıklarını gerçeğe benzetme çabası taşıyan bir anlatı türüdür.
Masallar 5 bölümden oluşur ve masalların 3 türü vardır. öğreneceksiniz. Masal kelimesi dilimize Arapçadaki “mesel” kelimesinden geçmiştir. Masalların ortaya çıkışı kesin olmamakla birlikte Hint mitolojisine ve Eski Yunan mitolojisine dayandırılır.
Masal, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde: “Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağza, kuşaktan kulağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağan dışı olayları anlatan öykü türü.” şeklinde tanımlanır.
Edebi masallar; yazarın kendi hayal gücüne dayalı olarak yazdığı, halk masallarına benzeyen, ilhamını onlardan alan yapma masallardır. Bu masallarda kahramanlar genellikle perilerdir ve olaylar da hayal ülkelerinde geçmektedir. Kaynak: Kolaç, E.(2016).
Serim bölümünde masalın ana kahramanları genel özellikleri ile birlikte tanıtılı. Düğüm bölümünde gerçekleşen olaylar çözüm bölümünde bir sonuca bağlanır. Masalların beşinci ve son bölümü ise ''dilek'' olarak isimlendirilir. Bu bölüm de genellikle ''gökten üç elma düşmüş'' diye başlar.
Dünya edebiyatında masal türündeki ilk eser, Hint edebiyatının ürünü olan ve Beydeba nın yazdığı "Kelile ve Dimne" sayılabilir.
Masal anlatıcıları, halkın genelde 'hikaye ya da masal anlatan kişi' dediği kişilere verilen isimdir. Masal anlatıcıları, çeşitli masalları, hikayeleri ve menkıbeleri anlatan, bu sayede kültürel, tarihi ve ahlaki değerleri aktaran kişilere verilen isimdir.
Masallarda belli başlı kalıplar kullanılır. Örneğin her masal ''bir varmış bir yokmuş'' şeklinde başlar. Bunun dışında tüm cümleler -mış'lı geçmiş zaman kipiyle yazılır. Masallarda veciz sözlerden ve tekerlemelerden faydalanılır.
Kahramanları bazen hayvanlar; bazen de hayvan-insanlar olan, ders vermenin ön plânda tutulduğu, kıssadan hisse çıkarılan, kısa ve nesir şeklindeki halk anlatmalarına hayvan masalı denilir.
Türk masallarının kaynağı ile ilgili şimdiye kadar araştırma yapılmamıştır. Ancak, derleme ve sınıflandırma çalışmaları yapılmıştır. Rus Türkoloğu Vasili Radlof, Türk masallarını derleyen ilk kişidir.
Masal anlatıcısı dinleyicinin dikkatini toplayabilmek için masalın başında, sonunda ve bazen uygun görülen yerlerde masal tekerlemeleri söyler. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde; pireler berber, develer tellal iken, ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken bir karı koca varmış.
Masal kelimesinin tanımı ise gerçek dışı karakterlerin, olayların yaşandığı, didaktik (öğretici) bir amaca sahip olan bir edebi metindir. Genellikle bir tekerleme ile başlar ve olaylar belli bir sıraya göre anlatılır. Masallarda iyiler daima kazanır, kötüler ise cezalandırılır.
Bilinmeyen bir yerde ve zaman içinde geçen durumdaki olayların anlatılmasının söz konusu durumda olduğu yazın türüne masal denir. Masalların yazılmasındaki amaç ise çocuklara öğüt vermektir. Bu bakımdan da sözlü edebiyat geleneğinin çok önemli bir parçası olarak varlık gösterirler.
Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan halk hikâyelerine masal denir.
Masal Kelimesinin Eş Anlamlısı Olan Kelimeler Nelerdir? Masal kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler hikaye, efsane, öykü, öykücük, kıssa ve nağıl olarak bilinmektedir.
Masal ismi Arapça kökenli olmasına rağmen kuran-ı Kerim içerisinde yer almamaktadır. Diğer bir yandan anlamları güzel olduğu için isim olarak kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Arapça ms̠l kökünden gelen mas̠al مثل “mesel, öğretici hikâye” sözcüğünden alıntıdır.
'Arapça "mesel" kelimesinden dilimize geçmiş olan ve Anadolu'da , "masal" olarak kullanılan terim, diğer Türk diyarıarında "ertegü, ertek, erteki, çöçak" gibi kelimelerle ifade edilmektedir.
Masallar sembolik dil, mitik dönem ve temalarla bir anlatım planı içinde kurulan yapı birimlerinden oluşur. Yapı birimleri olan olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekan ile sembolik dil ve anlatım masalın insanın mitik biyografisine dair işaret ettiği göstergeler bütünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri