KPSS-B. KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur.
KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu sınava ortaöğretim, ön lisans, lisans mezunları girebilir. KPSS-B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen adaylar çift yıllarda yapılan sınava katılmak zorundadır.
Bu kadrolara yapılacak atamalar için müracaat edecekler KPSS-B'ye girmektedir. Buna göre düz memurluk kadrolarına atanmak isteyenler sadece genel kültür ve genel yetenek sınavına katılacaklardır.
Bu konuda belirsizlik devam ediyor. Kanaatimiz odur ki, düz memurluklar (B grubu kadrolar) ile öğretmenlik kadroları için mülakat uygulaması kaldırılacak, kariyer meslekleri (A grubu kadrolar) için devam edecektir.
KPSS sınavına başvuru yapabilmek için ortaöğretim kurumlarından, ön lisans programlarından ve lisans programlarından mezun olmak ya da mezun olabilecek durumda olmak (son sınıf öğrencileri) gereklidir. Sınav sonrasında tercih yapabilmek için başvuru kılavuzunda belirtilen şartları yerine getirmek gerekir.
İlgili 40 soru bulundu
KPSS sonuç belgesinde bulunan P3 puan türü kullanılarak 2 yıl boyunca yılda iki kere merkezi atamalar yapılır. Kurumsal atamalar da dediğimiz ara atamalar ise kurumların belirleyeceği tarihlerde yapılmaktadır.
Memur olmanın asgari yaş sınırı 18'dir ancak bazı özel durumlarda yaş sınırı yükseltilebilir. Örneğin, sivil savunma uzmanı, mühendis, doktor, hemşire, öğretmen gibi bazı mesleklerde yaş sınırı 35'e kadar çıkabiliyor.
Memur olmak isteyen adaylar için önemli bir kavram olan merkezi atama; ÖSYM yerleştirme puanı ile yapılır. KPSS sınavına giren adaylar, aldığı puan doğrultusunda Devlet Personal Başkanlığı tarafından atanır.
Ancak KPSS puanı ne olursa olsun atama için mülakattan 60 almak gerekiyor.
Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 11 bin 848 liraya, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 liradan 7 bin 901 liraya yükseldi.
Tercih işlemleri, Ek'te yer alan KPSS-2022/2 Tercih Kılavuzu kurallarına göre ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresi kullanılarak bireysel olarak yapılacaktır. Adayların tercih işlemleri için kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.
KPSS 50, 55 PUANLA NEREYE GİRİLİR? KPSS 50, 55, 60 puan alan kişiler belediyelerin memur alımları ile jandarma alımlarını tercih edebilecekleri gibi öğretmenevi, polis evi ve misafirhaneler için memur başvurusunda bulunabilirler.
KPSS'ye girmeyen veya KPSS'de başarılı olamayan adaylar, KPSS'siz memur alım ilanlarına başvurarak iş bulma şanslarını artırabilirler. KPSS'siz memur alımları, adayların yeterliliklerini gösterme fırsatı sunmaktadır.
Genel yetenek ve genel kültür ağırlıklı olan, bütün lisans mezunlarının tercih ettiği puan türüdür. Bunun dışında şu anda P3 puan türüyle mühendis, memur, teknikler, hemşire, teknisyen ve psikolog gibi mesleklere giriş yapabiliyorsunuz.
Atamaları kendilerine tebliğ edilenler, tebliğ tarihini izleyen 15 gün içinde göreve başlar.
4-KPSS puanı farklı Kurumsal alımlarda (kadrolu veya sözleşmeli) birden fazla defa kullanılması mümkün bulunmaktadır. 5-Sağlık Bakanlığı 4/B sözleşmeli alımların yerleştiğiniz KPSS puanını merkezi memur alımlarında tekrar kullanmanıza engel bulunmamaktadır.
KPSS P3 puan türü Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin eşit oranda ağırlığa sahip olduğu, Lisans B Grubu kadroların atamasında kullanılan puan türüdür. KPSS P3 puanının hesaplanmasında; Genel Yetenek yüzde 50, Genel Kültür yüzde 50 ağırlığa sahiptir.
Devlet memuru olmak için KPSS'ye girmiş olan ve bu sınavdan en az 70 puan almak gerekmektedir. KPSS'den geçerli puan almak ve tercihlerde atanmak gerekmektedir. KPSS sınavları öğrenim derecesine göre iki farklı türdür. Birincisi ön lisans ve ortaöğretim şeklindedir.
Devlet memurluğu için birçok alımda otuz beş veya kırk yaşını doldurmamış olmak gerekiyor. Tabi bu durum kurumdan kuruma göre farklılık gösterebiliyor hatta bazı kurumlar memur alımında yaş sınırı aramıyor.
1) En az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak, 2) Son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere Devlet memurluğunda en az üç yıl görev yapmış olmak, 3) Bulunduğu görev unvanında veya aynı düzeydeki görevlerde toplam en az bir yıl görev yapmış olmak.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Zabıta alımları KPSS P94 puan türü ile yapılmaktadır. Dolayısıyla zabıta atamalarında, KPSS ortaöğretim sonucuna göre P94 puanına bakılmaktadır.
En düşük memur maaşında lise mezunu hizmetli maaşı esas alınmıştır. 11 bin 848 lira iken yapılan zam ve ilave katkı payıyla beraber 22 bin 17 liraya yükseltilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri