Düzensiz
Düzenli göçmenler, bulundukları ülkeden bir başka ülkeye sınırlardan giriş, çıkış ve o ülkelerde kalışı düzenleyen kanun ve düzenlemelere uygun olarak seyahat eden veya o ülkeye yerleşen kişiler olarak tanımlanır.
Türk Ceza Kanunu'nda göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suç olarak tanımlanmış, bu suçları işleyenlere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası getirilmiştir.
Göç türleri
Nedenlerine göre; Zorunlu göçler; Savaş afet, sürgün gibi nedenlerle oluşur. Mülteciler ve mübadele göçmenleri gibi. Gönüllü göçler: Daha rahat yaşam şartları için birey göçe kendisi karar vermektedir.
Başkanlığın verilerinde, düzensiz göçmen sayısının 2019'da 454 bin 662 ile tavan yaptığı görülüyor. 2020'de 122 bin 32'ye düşen bu sayısı, 2022'de yeniden yükselerek 285 bin 27'ye ulaşmış. 2023'te güncel düzensiz göçmen sayısı ise 52 bin 861.
İlgili 44 soru bulundu
Türkiye'de ikamet eden göçmen ve mültecilerin sayısı şu anda 3,9 milyondur ve bunların yüzde 90'ı Suriyeli olup ; Suriye'de devam eden çatışmalar sonucunda Türkiye'ye gelmiştir.
GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI
Bir ülkeye yasa dışı yollarla giren, çıkan ya da bu ülkede yasa dışı ikamet eden ve bir ülkeye yasal yollarla girmiş olup, yasal kalış süresi dolmasına rağmen ülkede kalmaya devam eden yabancıdır.
Göçmen (muhacir), bir ülkeden başka bir ülkeye yerleşmek amacıyla göç eden kişidir. Hukuki olarak göçmen veya göçmenler, en az iki ülkeyi ilgilendirmektedir. Biri bırakılan ülkedir, öteki yerleşilen ülkedir. Bırakılan ülke için göç bir dışa göç (emigration), yerleşilen ülke içinse bir iç göç (immigration) olayıdır.
Ancak 2016-2022 arasını kapsayan son yedi yılın toplamına bakıldığında yurt dışından Türkiye'ye göç edenlerin toplamı Türkiye'den gidenlerden az farkla daha yüksek. Türkiye'ye en çok göç veren ülkeler ise Irak, Afganistan ve İran.
İç ve dış göçler olmak üzere ikiye ayrılır.
Düzensiz göç; hedef ülkeler için ülkelerine yasadışı yollardan gelen veya yasal yollarla gelip yasal çıkış süreleri içerisinde çıkmayan kişileri kapsarken; kaynak ülke için ülkesini terk ederken gerekli prosedürlere uymayarak ülke sınırlarını geçen kişileri içerir.
sıçramalı göçmen: Bir ülkeye hedefe göç ettikten ve bir süre kaldıktan sonra ikinci bir hedefe yönelen göçmendir (Faist 2000). transit göçmen: Hedefine doğru göç ederken başka duraklardan geçmekte olan göçmendir.
Ayrıca www.yimer.gov.tr web sitesinden, Instagram, Twitter, Facebook sosyal medya kanallarından, web chat üzerinden, +90 312 422 04 00 no'lu whatsapp hattından ve @Yimer157bot telegram kanalı üzerinden YİMER 157'ye ulaşabilirsiniz.
Geri Kabul Anlaşmaları
Bu anlaşmalar ülkelerin düzensiz göçe karşı tedbir almalarını zorunlu hale getirmekle birlikte, düzensiz göçmenlerin insan haklarının korunmasına ve uluslararası teamüllere uygun olarak ülkelerine veya en son transit geçtikleri ülkeye gönderilmelerini sağlamaktadır.
Hedef ülkeye ulaşmadan önce kısa bir süre için başka bir ülkede kalınması ile meydana gelen göçler transit göç olarak adlandırılır. Afgan bir göçmenin Avrupa'ya göç ederken bir süre Türkiye 'de kalması transit göç örneğidir. Hedef ülkede kalmak üzere gerçekleşen düzensiz göçler, sığınmacı göç olarak adlandırılır.
Osmanlı resmî literatüründe göçmenler için kullanılan bir terim. Sözlükte “göç eden, hicret eden, göçmen” anlamındaki muhâcir kelimesi, Osmanlı literatüründe özellikle XVIII. yüzyılın ikinci yarısından itibaren geniş yer bulmuştur.
Dünya üzerinde kişi başına en az göçmen düşen ülke Kuzey Kore değil Küba'dır. Şaşırtıcı bir şekilde, Ermiş Krallık 49,393 göçmene sahiptir ve bu da onu kişi başına düşen en az göçmen açısından yalnızca 9. sıraya yerleştirmektedir.
10 Kasım itibariyle 2022'de ise yakalanan kaçak Afgan sayısı 103 bini geçti. Göç idaresi 2022 yılında 197 bin 482 kaçak göçmenin ülkeye girişinin engellendiğini açıkladı. 2016 yılından bu yana Türkiye'ye girişi engellenen kaçak göçmen sayısı 2 milyon 661 bin oldu.
Türkiye'de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 14 Eylül 2023 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 19 bin 127 kişi azalarak toplam 3 milyon 288 bin 755 kişi oldu.
Uluslararası Göç Örgütü'ne göre Türkiye dünyada en fazla göç alan 20 ülke arasında 12'inci sırada. Türkiye'de 6 milyon 5 bin göçmen var ve bu sayı nüfusun yüzde 7.2'sini oluşturuyor.
Nispeten teknoloji içermeyen veya en alt düzeyde teknolojiye sahip bir yaşam tarzını tercih ederler. Twitter, Facebook gibi sosyal ağlara değer vermedikleri gibi, yeni bir cep telefonu veya eposta adresine sahip olma eğilimleri de yoktur. Teknolojiyi şiveli konuşurlar.
Bir mülteci, kendisini ağırlayan bir ülkeyi terk edip de, sadece başka bir ülkeye geçtiği için mülteci statüsünü kaybetmez veya 'göçmen' statüsüne geçmez. Bir kişinin mülteci olma sebebi, geldiği ülke tarafından kendisine korunma sağlanmıyor olmasıdır.
Bir yabancıyı ülkeye sokan veya ülkede kalmasına imkan sağlayan, Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlayan kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Suç, teşebbüs aşamasında kalmış olsa dahi, tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur.
Göçmen kaçakçılığı suçunun cezası, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve on bin güne kadar adli para cezasıdır.
Döngüsel göç, genellikle göç edenlerin tarım, turizm ve inşaat gibi sektörlerdeki sezonluk işlerinde çalışmak amacıyla göç veren ülke ile göç alan ülke arasında gerçekleştirdikleri geçici ve tekrarlayan bir harekettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri