Otomobilde motor suyu azalırsa, araç soğutma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle aracın ısısı da giderek yükselir. Eğer aracın motor suyu tamamen bitmiş ise bu durum tehlike arz eder. Böylesi bir durumda motor üst kapak contası yanar ve hararet meydana gelir.
Kendi başına araçta su eksiltme var mı anlamak için yapmanız gerekeni şöyle özetleyebiliriz: Su eksiltme tespiti için aracı rolantide çalıştırılıp ara ara gaz verin. Bu işlem sonrasında su eksiltme var ise, eksilen suyun aracın içine veya dışına akması muhtemeldir.
Motorunuz aşırı ısınabilir: Soğutma sıvısı, ısıyı motordan uzaklaştırmaya yardımcı olur. Bu nedenle, yeterli motor suyu olmadan motor aşırı ısınabilir veya tutukluk yapabilir. Aşırı ısınmış bir motorun sürekli kullanımı, pistonların silindirlere kaynak yapması gibi kalıcı hasarlara yol açabilir.
Araçlarda motor suyunun eksilmesi sık rastlanılan bir durum olmamakla birlikte çeşitli nedenlerle motor suyu eksilebilir ve aracın motor suyu eksiltmesi normal olarak kabul edilmez. Zaman içerisinde motorda meydana gelen aşınmalar, kazalar ve yıpranmalar sonucunda motor suyu eksilmesi ile karşılaşılabilir.
Antifiriz sıvının daha hızlı soğumasını sağlar ve su pompasının daha rahat çalışmasını sağlar. Soğutma sıvısının ideal değişim süresi bir yıldır. Değiştirilmesi dışındaki yapılan kontrollerde soğutma sıvısında eksiklik varsa saf su/antifriz ilave edilerek soğutma suyu seviyesi tamamlanır.
İlgili 15 soru bulundu
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Genellikle antifirizlerin donma noktası -30 ya da -40 olarak belirlenmiştir. Araçta düzenli olarak antifiriz kontrolü yapılmazsa araca ne kadar antifiriz ilavesi yapılacağı belirlenemez.
Aracınızda bir su kaçağı olduğundan kuşkulanıyorsanız, kaputu açın. Motor, radyatör veya hortumlarda sıvı sızıntısı olup olmadığını gözünüzle kontrol edin. Soğutma sıvısının rengi, sistemdeki antifriz türüne bağlı olarak yeşil, turuncu veya sarı olabilir.
değişim sonrası birkaç hafta su eksiltmesi normaldir. yedek su kabını kontrol ederek minimumum altına inerse eklenmeli. stabil hale geldikten sonra full-minimum arasına bir yere gelecek şekilde su eklenebilir.
Su eksilmesinin miktarı ile ilgili belli bir oran yoktur. Contası yanan aracın soğutma sıvısı kısa süre içerisinde bitecektir.
Basınç araç içerisinde istenen bir durum olmaması nedeniyle, basınca bağlı olarak yedek su deposu su yükselmesi meydana gelir. Belirtiler ve araç içi diğer arızalar markadan markaya göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle aracınızı olası her duruma karşı kontrol etmeniz gerekmektedir.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Motor soğutma suyu aynı zamanda antifiriz olarak ifade edilmektedir. Özellikle motorun soğuk kalması ve verimli çalışması açısından büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda kaput açıldı vakit aracın sağ üst kısmında sarı kapaklı bir bölme bulunur. Bu kısımdaki kapak açılmak suretiyle motor suyu eklenebilir.
Antifriz, su ile karıştırıldığında ve radyatörünüze eklendiğinde, motorunuzun soğutma sistemindeki çeşitli metal parçaları korur ve motorda üretilen fazla ısının atılmasına yardımcı olur.
Antifrizin değiştirilme sıklığı, aracın kullanım sıklığına bağlıdır. Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Normaldir bence. Max. seviyeye kadar doldurunca su ısınınca (Isınan su genleşip max. seviyeyi aşmıştır.)
Genellikle etanol, etilen ve metanol kullanılmaktadır. Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Antifirizin faydaları ve kullanımı
Soğuk mevsimlerde motordaki soğutma suyunun donma noktasını düşürme özelliğine sahip antifriz bu sayede motorun zarar görmesini engellediği gibi sıcak mevsimlerde kaynama noktasını artırarak motorun hararet yapması ve sizi yarı yolda bırakması tehlikesinin önüne geçer.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı.
Motor kaputunun altında bulunan, motor soğutma suyunu kontrol edip, antifrizli su ekleyebilirsiniz. Kullanacağınız suyun kireçsiz su olmasına özen göstermelisiniz, antifriz katkılı su kullanmak sizin için daha faydalı olacaktır.
Su eksiltmenin lpg ile bir alakası yok. Lpgli araç su eksiltmez diye bir şey de yok. Aracı sık sık hız yaparak sıkıştırmıyorsanız, eğer tüm boru, hortum, conta, radyatör gibi alakalı parçalar da sorunsuz ise sık sık su eksiltmesi anormal bir durumdur.
Otomobilde motor suyu azalırsa, araç soğutma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle aracın ısısı da giderek yükselir. Eğer aracın motor suyu tamamen bitmiş ise bu durum tehlike arz eder. Böylesi bir durumda motor üst kapak contası yanar ve hararet meydana gelir.
arkadaşların da dediği gibi kapalı tip soğutma sistemlerinde basınç olduğu için ve az da olsa antifriz varsa suyun kaynama noktası yüksek oluyor kapağı açmadığınız sürece. normal kullanımda 88-92 arası takılır.
Motorda su yokken hararet göstergesi düzgün çalışmaz, gerçek sıcaklıktan çok daha az bir değer gösterir. Bu arada 30 km yol gittiniz de hararet ibresi hiç mi dikkatinizi çekmedi? Araba stop edecek kadar ısındıysa ciddi hasar almıştır. Son olarak, susuz motor bırakın 2 km'yi 20 saniye bile çalıştırılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri