Gebelikte
Gebelikte Beslenme. Yetersiz ve dengesiz beslenme bebeğinizde, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, bedensel ve zihinsel gelişiminin yetersizliği, ölü doğum gibi olumsuz durumlara neden olabilir.
Özellikle hamileliğin üçüncü ayından sonra bebeğin büyüme hızı da artış gösteriyor. Bir başka deyişle, bebek artık daha fazla besine ihtiyaç duyabiliyor. Bu da anne adayında ani açlık hissinin oluşmasına ve kendini sürekli aç hissetmesine sebep olabiliyor.
Gebelik döneminde görüle- bilen pika; besin olarak tanımlanmayan maddelerin tüketilmesi ile karakte- rize bir yeme bozukluğudur.
Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
İlgili 22 soru bulundu
Hamilelik sürecinden önce ortalama 70 gram ağırlığında ve armut şeklinde olan rahim bebeğin gelişmesiyle birlikte büyür. Özellikle de gebeliğin sonunda bunun ağırlığı yarım kiloyu geçecektir. Hamilelik sürecinde genellikle 20. haftadan itibaren karın tam olarak belirginleşir.
Daha az kilo alırlar, daha az terlerler, daha az aş erirler ve daha az hormonel değişiklik yaşarlar. - Erkek bebeğe hamile kadınların uyku kalitesi, kız gebeliğine göre daha iyidir. Uyku sorunları pek yaşanmaz ve anne adayları daha çok, sol tarafına yatarak uyumayı tercih ederler.
Hamilelikte tüketiminin önerilmediği yiyecekler arasında cips de bulunur. Her birey için oldukça sağlıksız olan bu atıştırmanın bebeğinizin sağlığı için olumsuz bir durum oluşturma ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız.
Şiddetli demir eksikliği anemisinde düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma, anne karnında bebek ölümü, bağışıklık sisteminde zayıflama ve enfeksiyona yakalanma oranı artar. Gebeliğin son aylarında doğuma ( normal yada sezaryan) hazırlanmak için vücudun demir depolarını doldurulmalıdır.
Bir çok kadın hamileliği boyunca en az bir besini aşerir. Bazen çikolata, pasta, elma gibi besinler aşerilirken bazen de normal zamanda yenilmesinden hoşlanılmayan sıradışı yiyecekler aşerilebilir. Çikolata, dondurma gibi bazı şekerli yiyecekler, balık, süt ürünleri, meyveler en çok aşerilen yiyeceklerin başında gelir.
Uzun süre aç kalındığı takdirde kan şekerinin düşmesine bağlı halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, titreme, mide bulantısı ve kusma gibi sorunlar görülebilir. Kanda keton seviyesinin artması bazen bebek gelişimini olumsuz etkileyebilir. Yetersiz bir şekilde sıvı alınırsa annenin dolaşım ve kan hacminde azalma görülür.
İştah kaybının nedenleri arasında hamilelik, metabolik problemler, kronik karaciğer hastalığı, KOAH, demans, HIV, hepatit, hipotiroidizm, kronik böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kokain, eroin, hız, kemoterapi, morfin, kodein ve antibiyotik bulunur.
Anne adayının vücudunda oluşan hormonal ve fiziksel değişimlere bağlı olarak iştahın kapanması, son derece normaldir. Ayrıca bu dönemde görülen ve gebelik belirtileri arasında yer alan kabızlık, mide bulantısı ve kusma da iştah kaybına yol açabilir.
Gebelikte bol sıvı alımı önemlidir. Yeterli miktarda su alınmaması ve bağırsak hareketlerinin de gebelik öneminde azalması sebebiyle kabızlık ve buna bağlı olarak hemoroid (basur) eğiliminin artmasına neden olur. Az sıvı alımı ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarının gelişimine de neden olabilir.
Bu bağ kordon adıyla bilinir ve bebeğin her şeyidir. İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar. Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Bunlar arasında kuru baklagiller, kuru meyveler, tahıllar, sebzeler, meyveler, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, peynir, yumurta, balık ve bitkisel yağlar bulunmaktadır. Ayrıca hamile kadınların, özellikle folik asit içeren kırmızı et, tavuk, fındık, badem, kabak çekirdeği gibi besinleri de tüketmesi tavsiye edilir.
Hamilelikte Vitamin Hapı Kullanılmazsa Ne Olur? “Hamilelikte vitamin ilacı kullanılmazsa ne olur?” diye merak ediyorsanız yapılan araştırmalar sağlıklı anne adaylarının gebelik sırasında herhangi bir vitamin desteği almaması hem kendileri hem de bebekleri için bir problem yaratmayacağı yönünde.
Hamilelikte Kansızlık Belirtileri Nelerdir? Halsizlik,çabuk yorulma,iştahsızlık,saç dökülmesi,tırnakların incelmesi, kırılması,mide-bağırsak problemleri,baş ağrısı,baş dönmesi,nefes darlığı,çarpıntı,uyku düzeninde bozukluk gibi belirtileri bulunan anemi, en sık halsizlik ve yorgunluk şikayetleriyle kendisini gösterir.
Hamilelikte görülen anemiye (kansızlık) ise 9 ay süren hamilelikte her 3 aylık periyotta geldiği seviyeye trimester denir. Her 3 aylık dönem için yani her trimester için farklı hemoglobin seviyesi vardır. Anne adayının hemoglobin oranı bu seviyenin altına düştüğü zaman anemi olarak adlandırılır.
Hamilelik döneminde gazlı ve kafeinli içecekler tüketilmesi hiç tavsiye edilmez.
Son 4 haftaya kadar devam edilebilir. Her şeyin normal olarak gittiği durumlarda son 4 haftaya kadar cinsel yaşamda hiçbir kısıtlama yoktur.
16. haftada ultrason ile cinsiyet kesin olarak tespit edilebilir. Fetal DNA Testi: 12. haftadan önce bebeğin cinsiyeti kesin olarak öğrenilebilir. 6. haftada bile bebeğin kromozomlarının anne kanında tespit edilebilmesine rağmen kesin sağlıklı sonuç için 10. haftaya kadar beklemek gerekir.
X Ve Y Kromozom Yapısı
Gebeliğin oluşması için gereken 46 kromozomun bir araya gelmesinin yolu döllenmenin meydana gelmesidir. Anne adayında cinsiyetle alakalı iki tane XX kromozomu bulunurken baba adayında ise X ve Y olarak iki farklı cinsiyet kromozomu bulunur. Cinsiyeti belirleyen ise sadece Y kromozomudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri