Hiçbir etiketi yok. e-Arşiv Faturada bulunması gereken bilgiler kağıt faturada bulunması gereken bilgileri kapsamaktadır. V.U.K' a göre faturada alıcının TCKN bilgisinin zorunlu olmadığı durumlarda e-Arşiv raporunda söz konusu alanı 11111111111 olarak olarak yazabilirsiniz.
Kimlik Numarası bilgilerine yer verilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
ve diğer vergi kanunu hükümlerine tabi olup bu hükümlere göre düzenlenmelidir. Dolayısıyla nihai tüketiciye düzenlenen faturalarda TCK numarası yazılma zorunluluğu bulunmamaktadır.
e-Arşiv Fatura kesebilmek için e-Fatura kullanıcısı olmak gerekmez. e-Arşiv Fatura mükellefi olabilmek için e-Fatura kullanıcısı olmak gerekirdi fakat bu kural son yıllarda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kaldırıldı. e-Fatura mükellefi olmayanlar da özel entegratörler aracılığıyla e-Arşiv Fatura kesebilir.
Bu kapsamda düzenlenecek e-Arşiv Fatura üzerinde vergi kimlik numarası veya T.C. kimlik numarası bulunması zorunludur.
İlgili 19 soru bulundu
T.C. Kimlik Numarası bilinmeyen alıcılara düzenlenen faturalarda alıcı TCKN bilgisi olarak 11111111111 yazılmalıdır.
Hiçbir etiketi yok. e-Arşiv Faturada bulunması gereken bilgiler kağıt faturada bulunması gereken bilgileri kapsamaktadır. V.U.K' a göre faturada alıcının TCKN bilgisinin zorunlu olmadığı durumlarda e-Arşiv raporunda söz konusu alanı 11111111111 olarak olarak yazabilirsiniz.
E-Fatura dijital ortamda oluşturulup alıcıya gönderilirken E-Arşiv Fatura hem online hem de kâğıda baskı olarak müşteriye gönderilebilir. Bununla birlikte müşteri kâğıda basılı fatura talebinde bulunursa E-Arşiv kullanıcıları faturanın çıktısını alıp üzerine kaşe ya da imza eklemeden müşteriye gönderebilir.
e-Fatura mükellefi sayılan firmaların, zorunlu olmasına rağmen e-Fatura'ya geçmemiş olsalar dahi, gönderici e-Arşiv mükellefi ise e-Arşiv Fatura düzenlemesi zorunludur. Ancak göndericinin e-Arşiv mükellefiyeti yoksa kağıt fatura kesebilir ve gönderici bu durumda herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmaz.
Evet. Gelir İdaresi Başkanlığı tebliğine göre, e-Arşiv Fatura uygulamasından yararlanmak isteyen firmaların öncelikle e-Fatura sistemine kayıtlı olması gerekmektedir.
Kimlik numarası bilgisine yer verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Nihai tüketici olarak fatura istediğinizde T.C. kimlik numaranızı vermek zorunda değilsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişiler için vergi kimlik numarası olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren belgelerde vergi kimlik numarası satırına onbir haneli Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yazılacaktır.
TC kimlik numaraları, 1 Kasım 2006 tarihinden itibaren aynı zamanda vergi numarası olarak da kullanılacak.
9) Basit Usulde e-Arşiv Fatura Zorunlu mu? Vergilendirme statüsü basit usule tabi olan kullanıcılar e-arşiv ve diğer e-belge çeşitlerine isteğe bağlı olarak geçip bu şekilde fatura düzenleyebilir. 10) e-Arşiv Kimlere Kesilir? e-faturaya kayıtlı olmayan şirketlere ve nihai tüketiciye düzenlenebilir.
E-Arşiv Fatura diğer tüm ticari faturalar gibi resmileştirildikten sonra 7 gün içerisinde iptal edilebilmektedir. Resmileşme tarihinin 7 günü aşması durumunda e-Arşiv Faturayı iptal etmek yerine müşteriden tarafa iade faturası kesmesi önerilir.
e-Arşiv fatura iptal süresi belgenin kesildiği tarihten itibaren maksimum 8 gündür. Bu süre içerisinde iptal talebi açılmayan faturalar Türk Ticaret Kanunu gereği kabul edilmiş sayılır.
E-Arşiv Fatura'nın ıslak ya da elektronik imza ile imzalanması gerekir. E-Arşiv Fatura belgesinde imza ile beraber kaşe de yerleştirilmelidir. Bu fatura tipinde mali mühür bulundurmak zorunludur.
e-Arşiv'in formatı ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenir. Bir e-Fatura kullanıcısı aynı zamanda bir e-Arşiv kullanıcısı ise, e-Fatura mükellefleri haricindekilere e-Arşiv Fatura keser.
Geriye dönük e-Arşiv Fatura kesilmesine yönelik yasal çerçeve, Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenmiştir. Buna göre 7 günlük e-Arşiv Fatura düzenleme süresinden sonra kesilen faturalar geçersiz sayılır. Geriye dönük e-Arşiv Fatura düzenlemenin cezası, 2023 yılı için 2,200 TL olarak belirlenmiştir.
Vergi mükellefi olsun veya olmasın, bir işletmenin satılan mal veya hizmet bedelini e-arşiv fatura olarak düzenlemesine ilişkin olan sınır, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 6.900 TL olarak güncellenmiştir.
▪e- arşiv fatura alıcılarına, e-mail gibi yollarla elektronik ortamda iletir. Bireysel müşterilerine, dilerse e-mail gibi elektronik ortamda, müşteri isterse kağıt çıktısını alarak ve kaşeli imzalı bir şekilde iletir. ▪e-arşiv kullanıcılarının, bütün faturalarının 2. nüshalarını elektronik ortamda saklaması gerekir.
Ceza ve yaptırımlar: e-Fatura kullanıcısına hatayla düzenlenen e-arşiv faturanın zamanında iptalinin yapılmaması, iade faturasının düzenlenmemesi ve her iki tarafın da e-arşiv faturayı kayıt altına alması ve KVD Beyannamesinde konu etmesi durumunda Vergi Usul Kanunu gereğince cezai yaptırım söz konusu olabilir.
e-Arşiv faturası düzenlerken TC kimlik numarası girme zorunluluğu yoktur. TC kimlik numarası yerine 11111111111 yazarak geçebilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları, son haneleri hesaplamak için ilk 10 hane üzerinden bazı matematiksel işlemler yapılır. İlk 10 hane 1111111111 olan birinin kimlik numarasının son hanesi hesaplandığında, bu işlem sonucu elde edilen rakamların 11'e bölümünden kalan olarak bulunur. Sonuç 0'dır. Ancak T.C.
Abdülselam Deniz (18) adlı vatandaşın başına ilginç T.C. kimlik numarasından dolayı gelmeyen kalmadı. Genç adam birbirinden farklı kayıtlarda, 'emekli', 'Kıbrıs gazisi' ve 'dolandırıcı' olarak görünüyor ve hakkında açılmış pek çok dava nedeniyle hayatı mahkemelerde geçiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri