e-Defter web sitesi (www.edefter.gov.tr) üzerinden “e-Defter Başvuru Durumu Sorgulama” kısmından başvurunuzun gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenebilirsiniz.
Bunlar için aynı şekilde e-defter uygulamasına geçiş tarihi olarak da 1 Ocak 2023 tarihi belirlenmişti. 2022 ve takip eden hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-fatura ve e-irsaliye uygulamasına geçiş yapmak zorundalar.
E-defter, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'na göre şirketlerin kayıt altına alması gereken bilgilerin tutulduğu defterlerin dijital versiyonu olarak tanımlanabilir.
1. http://www.edefter.gov.tr/dosyalar/berat.xslt adresinden berat.xslt dosyası indirilir. 2. Berat.xslt dosyası ile elektronik ortamda ibraz edilen berat dosyası (GIB-1234567890-201101-KB-000000.xml, GIB-1234567890-201101-YB-000000.xml, gibi görünen dosyalar)* aynı klasör içine koyulur.
İlgili 23 soru bulundu
e-Defter beratları belirtilen süreler içinde yüklenmezse, mücbir sebepler hariç; Özel usulsüzlük cezası doğar. KDV iade süreçlerinde zorluk çıkabilir. Hesap döneminin ilk ayına ait beratın alınması açılış onayı niteliğindedir.
2021 ve sonrasındaki dönemde 10 milyon TL üzeri vergi mükellefiyeti bulunanlar e-Defter'e 1 Ocak 2023'e kadar. E-ticaret işiyle uğraşıp 2020 ve 2021 yılında 1 milyon TL brüt gelir elde edenlerin 1 Ocak 2023 ve 2022 döneminde 500 bin TL brüt gelir elde edenlerin 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-Defter'e geçmesi gerekir.
2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler, e-faturaya geçiş yapacak. 2022 veya takip eden hesap dönemleri için ise 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler, 1 Ocak 2024 tarihine kadar E-Defter zorunluluğu kapsamında olacaklar.
1 Sıra No'lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde yapılan değişiklik ile e-Defter uygulamasının ön koşullarından olan e-Fatura kullanıcısı olma zorunluluğu kaldırılmıştır. Yani e-Fatura kayıtlı kullanıcısı olmadan e-Defter uygulamasından yararlanılabilir.
Gayrimenkul ve motorlu araçlar için kiralama, satım ve alım işlemleri sunan vergi mükellefleri 2022 yılı içerisinde 500 bin TL ciro elde etmeleri durumunda 1 Ocak 2024 tarihine kadar e-Defter kullanmaya başlamalıdır.
1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 562 nci maddesi uyarınca; gerekli açılış ve tasdik işlemlerini yaptırmayanlar 4 bin TL idari para cezası ile cezalandırılır. Defterlerin olmaması veya hiçbir kayıt içermemesi durumunda ise sorumlular 300 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.
Elektronik Fatura Düzenlenmesi Gerekirken Hiç E-Fatura Düzenlenmemesi her bir belge için 210,00 TL'den az olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.
Hayır. Kullanıcılar GİB e-Defter Uygulaması veya web servis aracılığıyla beratlarını elektronik ortamda ücretsiz olarak iletebilirler.
E-Defter Uygulaması Kimleri Kapsar? Uygulama, ciro ya da fatura tutar sınırlaması gerekmeksizin elektronik ortamda defter hazırlamak, kaydetmek, arşivlemek ve ibraz etmek isteyen hem gerçek hem de tüzel kişileri kapsamaktadır.
Bazı şartları taşıyan mükellefler, e-Faturaya geçmek zorunda oldukları gibi aynı zamanda e-deftere de geçmek zorundadırlar. Fakat bu yasal zorunluluk altında olmayan mükellefler, e-Faturaya geçiş yapsalar da e-defter kullanmak zorunda değildirler.
E-Defter ve E-Fatura uygulaması zorunlu olan işletmeler; 2021 Yılında cirosu 4 Milyon TL tutarının üzerinde ihtiva eden mükellefler 01.07.2022 Tarihine kadar E-Fatura, 01.01.2023 Tarihinde itibaren E-Defter uygulamasına geçmek zorundadırlar.
Ödeme Türü Boş Olan: E defter olan firmalarda Ödeme yapıldığı sürece Ödeme Türü girilmesi gerekmektedir.
2023 Haziran dönemi e-defter beratlarını yüklemek için son gün 2 Ekim! e-Defter berat dosyalarının yüklenmesinde Aylık Yükleme tercihi yapanlar için Haziran dönemi defter beratlarının yüklenmesi için son gün 30 Eylül.
Mükelleflerin başvuruyu yapan kurumun sahip olduğu mali mühür ile onay vermeleri gerekir. Mükellef gerçek kişi ise yine www.edefter.gov.tr adresinde yer alan başvuru formunu ve taahhütnameyi doldurup kendilerine ait mali mühür ya da nitelikli elektronik imza ile onay vermek durumundadır.
Diğer bir ifadeyle sisteme dahil olan mükelleflerin kendi aralarında kağıt fatura düzenlemeleri mümkün değildir.
Yani bu ortamda tutulan defterlerin kağıt ortamında saklı tutulmaması gerekiyor. Elektronik muhasebe fişlerinin her biri, elektronik yevmiye defteri ve büyük defterler her daim aylık klasörlerde tutulmalı aylık klasörler de yıllık klasörler içerisinde düzenli bir şekilde muhafaza edilmelidir.
Hazırlanan paket edefter.gov.tr adresinde bulunan e-Defter Uygulamasına giriş yapılarak yüklenir ya da web servis aracılığıyla gönderilir. Berat dosyası Gelir İdaresi Başkanlığı mali mührü ile de mühürlenerek indirilecek biçimde defter sahibinin erişimine açılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri