e-Dekont Nedir? E-dekont, Gelir İdaresi Başkanlığı ile birlikte yürüttüğümüz çalışma sonucunda fiziki dekontların, yasal geçerliliği olacak şekilde elektronik ortama taşınmasıdır. Bütün fiziki ve dijital dekontların ismi e-dekont olarak değiştirilmiştir.
Bankaların yaptıkları hizmet ve satış işlemlerine ilişkin olarak anılan tebliğde yer alan açıklamalara uygun olarak düzenlemek zorunda oldukları dekontlar” fatura yerine geçen belge olarak kabul edilmiştir.
Bankalar, e-Dekont üzerindeki zorunlu bilgilere ilave olarak ihtiyaçları doğrultusunda farklı bilgilere de yer verebilir. e-Dekont uygulaması zorunlu bir uygulama olmayıp, bankalar istemeleri halinde 1/1/2020 tarihinden itibaren uygulamaya dahil olabileceklerdir.
Banka hesabından fatura, alışveriş, para transferleri gibi ödeme işlemleri yapıldıktan sonra müşteriye verilen fişe "Dekont" denir.
Dekont almak için genel anlamda üç yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki banka şubelerinde yapılan işlem olarak bilinmektedir. İkinci yol ise atmlerde yapılan işlemdir. Son yol ise bankalara ait olan online işlemlerdir (internet bankacılığı, mobil bankacılık vs.).
İlgili 30 soru bulundu
Genellikle bankalar tarafından kullanılan ve işletmelerin cari hesaplarındaki değişiklikleri bildiren belgelerdir. Dekont basımı, hesaplarda harekete sebep olan bir kaydı, ilgili yere haber vermek açısından son derece önemlidir. Dekontlar, borç dekontları ve alacak dekontları olmak üzere iki türdür.
IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) nedir? IBAN, bankalardaki mevcut müşteri hesap numaralarının yerine kullanılacak olan ve para transferlerinin hızlı, hatasız ve az maliyetle gerçekleştirilmesi amacıyla belirli bir standarda göre oluşturulan uluslararası banka hesap numarasıdır.
Dekont almak istiyorum. Ne yapmam gerekir? İnternet ve mobil bankacılıkta işleminiz gerçekleştirildikten sonra mail adresinizi yazarak dekontun mail adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Dekontlar üzerinde “dekont no” şeklinde isimlendirilmiş olan numara bulunur. Bazı işlemlerin yapılması için bu numaraya ihtiyaç duyulur. Dekont numarası genellikle dekontun üst kısmında bulunan tarih saat kısmının hemen ardından gelen ve genel olarak bir harf ile başlayan numaradır.
Banka dekontu
Marka Başvuru ücretinin ödendiğini gösterir banka dekont aslı.
Banka ekstresine ilişkin kısım ise aşağıdaki şekilde olmalıdır. "Bilindiği üzere bankaya ait işlemlerde muhasebe kaydına esas belge dekont olmaktadır. Dekontların e-Defter uygulamasında belge tipi “other” ve belge açıklaması “dekont” olarak kaydı yapılır ve dekontun numara ve tarihinin de girilmesi zorunludur.
3 – Fiş, dekont veya banka bilgileri
Bu yüzden fiş, dekont ve özellikle banka bilgilerinizi her ne şekilde olursa olsun paylaşmanız çok büyük bir tehlikeye zemin hazırlayacaktır. İlk maaşın heyecanı, maaş bordronuzu sosyal medyada paylaşmanıza sebep olmamalı.
Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır.
Banka dekontunun Yargıtay'ın yerleşik içtihatı gereği bir ödeme aracı olduğunu ve borcun ödendiğine dair yasal karine teşkil ettiğini daha önce belirtilmişti. Dolayısıyla havale eden bunun bir borç ödemesi sebebiyle yapılmadığını ispatla mükellef olacaktır.
Yapılan düzenlemeyle birlikte, ödemeler banka veya ödeme kuruluşları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıyla yapıldığı takdirde, bu kurumlarca düzenlenen belgelerin ( dekont, ödendi belgesi vb) gider pusulası yerine geçeceği belirtilmiştir.
Dekont, Gider Pusulası Yerine Geçer mi? PTT, ödeme kuruluşları, banka yoluyla yapılan ödemelerin dekontları, imza dışındaki zorunlu bilgileri içeriyorsa gider pusulası yerine geçer. Bununla birlikte elden alınan tutarlar için mutlaka kesilmelidir.
içerisinde yer alan “BELGELERİM” menüsünden ulaşabilirsiniz. Kredi kartı ve üye işyeri işlemlerine ilişkin hesap özetlerine ise, İşCep ve İnternet Şubesinin yanı sıra, Maximum Mobil ve Maximum İşyerim uygulamalarında yer alan Hesap Özetlerim menüsünden ulaşabilmektedir.
İhtiyacınız olduğunda Garanti BBVA İnternet Bankacılığı'ndan veya 444 0 333 Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi'nden, yaptığınız işlemlerin imzalı dekontlarını şubenize uğrayarak alabilirsiniz.
Bu gibi dekontlarda esas aldığımız tarih, “hesaptan aktarılan ödeme (ya da 'hesaptan çekildiği tarih')” yazan tarihtir.
Dekont almak istiyorum. Ne yapmam gerekir? İnternet ve mobil bankacılıkta işleminiz gerçekleştirildikten sonra mail adresinizi yazarak dekontun mail adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Ziraat bankası hesabınıza para girişi olduğunda mesaj ile anlık bildirim almak artık çok kolay. internetinizin açık olmasına gerek kalmadan 7 gün 24 saat anında bildirim almak için işlem adımlarını takip edin. mail olarak bildirim almak isterseniz sms değil mail seçeneğini seçiniz.
Yapı Kredi Mobil ve İnternet Şubesi'ne giriş yaptıktan sonra Hesaplarım menüsünden hesap hareketi seçimi yaparak e-dekontunuzu görüntüleyebilir, dilerseniz e-posta adresinize iletilmesini sağlayabilirsiniz.
TCMB, 10 Ekim 2008 tarihinde “Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Tebliğ” yayınlayarak 2009 yılından itibaren hesap cüzdanları, hesap özetleri, dekont, sözleşme, çek ve belgelerde IBAN gösterilmesini zorunlu hale getirdi.
Türkiye'de IBAN
İlk iki hane ülkemizin uluslararası kodu olan “TR” harfleridir. Daha sonra gelen iki ve beş hane sırasıyla kontrol basamaklarını ve banka kodunu, ardından gelen haneler ise müşteri hesap numarasını ifade etmektedir.
Bunun için öncelikle ibanı öğrenmeniz gerekir. İban numarası yazmayan kartlarda ise yapacağınız işlem internet bankacılığına giriş yapmaktır. Buradan hesaplarım kısmına giderek iban numaranızı görebilirsiniz. Bu numaranın son 16 hanesi size ait banka hesap bilgisini ortaya çıkaracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri