e- Devlet üzerinden sisteme giriş yapılır. Arama çubuğuna "borçlanma" yazarak arama yapılır. Doğum borçlanması yapmak isteyen bir kişi "4A ya da 4B Doğum Borçlanması Başvurusu" sekmesi üzerinden açılan ekrandan "yeni başvuru" sekmesi tıklanır. Doğum borçlanması yapılmak istenen tarih aralığı seçilir.
Doğum borçlanması, sigorta giriş tarihinden sonra doğan en fazla 3 çocuk için yapılır. Doğum tarihinden sonraki 24 aylık sürede anne adına prim ödenmemiş olması koşulu ile doğum tarihinden sonraki 24 aylık süre borçlanılabilir. Yani her çocuk için 720 güne kadar doğum ödemesi yapılabilir.
Doğum ve askerlik borçlanma başvurularının internet üzerinden yapılması, bu başvuruların şahsen başvuru formları ile yapılmasını engellemediğinden, ilgili kişiler, doğum veya askerlik borçlanmasını ister e-devlet üzerinden isterse şahsen SGK ünitelerine yapabileceklerdir.
Doğum borçlanması ödemeleri çeşitli şekillerde yapılabilmektedir. Bunlar arasında; PTT şubeleri, anlaşmalı bankalar ve SGK'nın online kanalları bulunmaktadır. Kişi kendisi için en uygun yönteme karar verip borcunu 30 gün içinde ve tek seferde ödemelidir.
Doğum borçlanması başvurusu, borçlanma talep dilekçesinin Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden indirilerek doldurulması ve Kurumun ilgili birimine gönderilerek veya elden teslim edilerek yapılır. Bunun dışında e-devlet üzerinden de doğum borçlanma başvurusu yapılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
e- Devlet üzerinden sisteme giriş yapılır. Arama çubuğuna "borçlanma" yazarak arama yapılır. Doğum borçlanması yapmak isteyen bir kişi "4A ya da 4B Doğum Borçlanması Başvurusu" sekmesi üzerinden açılan ekrandan "yeni başvuru" sekmesi tıklanır. Doğum borçlanması yapılmak istenen tarih aralığı seçilir.
Kamu görevlileri (kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” adresine borçlanma talep dilekçesiyle veya e-devlet kanalıyla başvuruda bulunarak doğum borçlanması yapabileceklerdir.
Doğum borçlanması bedelinin aylara bölünüp taksitle ödenmesi mümkün değildir. Ancak borçlanma bedelinin tamamının değilde bir kısmının ödenmesi halinde ödenen tutarın karşılığı kadar gün kazanılır. Sonradan yapılan yeni doğum borçlanması başvurularında bu ödenen günler düşülür.
1 çocuk için 720 gün (2 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 76 bin 861,44 TL olacak. 2 çocuk için 1.440 gün (4 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 153 bin 722,9 TL olacak.
Buna göre, staj sigortası ile normal çalışma tarihi arasında doğan çocuk için doğum borçlanması yapıldığında, sigorta başlangıç tarihi “borçlanma yapılan süre kadar” geriye çekilir. Bu şekilde doğum borçlanması yapan kadınlar, EYT düzenlemesinden yararlanma hakkına da kavuşabilir.
Arkadaşlar, askerlik veya doğum borçlanması yapanlar, sonuçlarını akıllı telefon ile mobil bankacılık sistemine giriş yaparak görebilir ve dilerse buradan ödeme yapabilir, sırası ile 1. Ödemeler.
Doğum borçlanması için kredi doğum iznine ayrılmış olan kadınların sigorta borçlarını kapatmaları için sunulan bir kredi imkanıdır ve aşağıdaki bankalar tarafından verilmektedir: Ziraat Bankası Türkiye İş Bankası Denizbank.
Borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmemesi durumda söz konusu borçlanma geçersiz sayılmakta, bu sürelerin tekrar borçlandırılması halinde için ise yeni başvuru şartı aranmaktadır.
Doğum borçlanması her çocuk için 720 gün ile sınırlı oluyor. Çocuğun doğumundan sonraki 2 yıl içinde çalışılmayan süreler borçlanma ile kapatılabiliyor ve primler emeklilik hesabında kullanılıyor. Borçlanma yapılması için o sürelerde çalışılmaması, yani primlerinin ödenmemiş olması gerekiyor.
Doğum borçlanması yapılabilmesi için doğum yapan kadının doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olması şarttır. Sigortalılık öncesi doğumlar borçlanılamaz.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2011/10-311 esas nolu kararında, “Doğum borçlanması yapabilmek için doğumdan önce SSK'lı çalışmış olmak şarttır” kararına vardı. Yargıtay bu yanlış uygulamaya son verdi. BAĞ-KUR'a prim öderken yapılan doğum borçlanmaları SSK'ya sayılıyor.
1 çocuk için 720 gün (2 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az: 720*143,08 = 103.023,36 TL. 2 çocuk için 1.440 gün (4 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az: 1.440*106,75 = 206.035,2 TL. 3 çocuk için 2.160 gün (6 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az: 2.160*69,02 = 309.052,8 TL.
Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
Çalıştığı işyerindeki maaş takvimi ise değişmeyecek. EYT kapsamında olup ancak yeterli prim ve süreye sahip olmayan 2 milyonun üzerinde kişi bulunuyor. Bu kapsamda olanlar da EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Koşulları yerine getirdikleri tarih itibariyle emeklilik dilekçesi verebilecek.
1997, 1998, 1999 yıllarında işe girenler 25 yıllık sürelerini 2022, 2023, 2024 yıllarında tamamlayacak ve böylelikle emekli olabilecek. Emeklilikte yaşa takılanlar arasından sigortalılık süresini en son tamamlayacak erkek ise 8 Eylül 2024'te emekli olabilecek süreye ulaşabilir.
EYT kredisi kampanyamız yalnızca şube kanalında geçerlidir ve üst limit 250.000 TL'dir. Kampanyamızdan faydalanabilmek için, başvuruda bulunan müşterilerin EYT kapsamında eksik prim gün sayısından doğan SGK borçlarının olması ve bu borçlarını SGK prim borcu yazısıyla belgelemesi gerekmektedir.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
5510 sayılı Kanunda, kadın sigortalının en fazla üç defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden itibaren iki yıllık süre için borçlanma yapabileceği öngörülmüştür.
Cevap: Doğumlarınız sonrasındaki iki yıl içinde prim ödenmeyen günleri borçlanma hakkınız var. Ancak bu yolla kazanacağınız primler doğum tarihlerinden sonraki iki yıllık sürelere mal edileceğinden, sigorta başlangıç tarihinizi geri çekmez.
Doğum izni borçlanması başvurusunun sonuçlanma süresi, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) iş yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak, başvurunun tamamlanması ve sonuçlandırılması süreci, yaklaşık olarak 30 gün içerisinde tamamlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri