Bireysel Emeklilik Parasını Nasıl Geri Alabilirim? BES sorgulama kadar yapılan birikimlerin nasıl geri alınabileceği de sıklıkla merak edilir. Bireysel emeklilikte yapılan birikimler e-devlet aracılığıyla talep edilemez. Bunun için ilgili sigorta ya da emeklilik şirketiyle veya bankayla iletişime geçilmelidir.
BES parasının alabilmek için e-Devlet üzerinden işlem yapılamıyor. İşlem gerçekleştirebilmek için sistemde kayıtlı olan sigorta şirketiniz ya da bankanızla iletişime geçmeniz gerekmektedir.
BES Parası Nasıl Çekilir? Sistemde kayıtlı olan sigorta şirketi ile veya banka iletişime geçerek Bireysek Emeklilik Sistemi'nde biriken paranı çekmek için talepte bulunabilirsin. BES paranı alabilmek için e-Devlet sistemi üzerinden işlem yapamazsın.
e -Devlet'te bireysel emeklilik sekmesini seçerek Bireysel Emeklilik Sistemi'nde ne kadar paranız biriktiğini öğrenebilirsiniz. e-Devlet şahıs ödemeleri ekranından vatandaşlara verilen rapor parası, doğum parası, süt parası, yol yardımı ve cenaze yardımı gibi meblağlar da öğrenilebiliyor.
E-Devlet üzerinden ''Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama'' ekranına gidip dilediğiniz zaman, son 2 yıla ait kazandığınız BES devlet katkısı tutarını öğrenebilirsiniz. Devlet katkısından yararlanmak için BES başvurusu yapın.
İlgili 29 soru bulundu
BES katılımcılarının kısa vadeli nakit ihtiyaçları nedeniyle sistemden çıkışlarının önlenmesi sağlanacak. Bu amaçla sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar nedeniyle bireylere sistemden çıkmadan birikimlerinin bir kısmını çekme olanağı tanınacak.
BES Paramı Nasıl Geri Alırım? İlgili kurumu arayıp Bireysel Emeklilik Sistemi kaydınızı iptal ettirdiğiniz taktirde, para iadeniz 10-15 iş günü içerisinde gerçekleştirilir. BES iptal işlemi ve Takasbank para iade işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmemektedir.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
E-DEVLET ŞAHIS ÖDEMELERİ SORGULAMA
e-devlet'e TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. Arama alanına ister SGK yazın burada yer alan hizmetler içerisinden “şahıs ödemeleri sorgulama” sekmesine tıklayın, isterseniz de arama alanına direkt “şahıs” yazarak ilgili hizmeti seçin.
Sistemden erken çıkarsanız kesinti uygulanıyor.
10 yıldan önce sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %15, 10 yıl süreyle sistemde kalıp 56 yaşını doldurmadan sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %10, Emeklilik, vefat veya maluliyet sonucu sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %5'tir.
Diğer bir deyişle, 2023 yılı içinde Bireysel Emeklilik Sistemine 140.535 TL katkı payı ödemesi yaparak, Devlet Katkısı avantajından üst limit olan 42.160,50 TL ile faydalanabilirsiniz.
Bir katılımcının yararlanabileceği maksimum devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin %30'u* ile sınırlıdır. 2023 yılı içerisinde maksimum devlet katkısı olan 42.160,50 TL'den faydalanabilmek için 140.535,00 TL yatırmanız gerekmektedir.
Öncelikle bireysel emeklilik bakiyenizi sorgulamak için e-devlet sistemine giriş yapmalısınız. TC kimlik numaranızı ve şifrenizi girdikten sonra arama motoruna “Takasbank” yazın. En üstte açılan sekmeye tıkladığınızda sistemde birikmiş paranız olup olmadığını görebilirsiniz.
PTT ile Ödeme
BES sözleşmeleriniz için 11 haneli TCKN ve 8 haneli BES Hesap Numarası bilgisi ile ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikiminiz fonlarda değerlenir ve ayrılma talebinizin ardından yasal süreler içerisinde bu fonların satışı gerçekleşir. Erken çıkış işlemleriniz de bireysel emeklilik çıkış işlemleri için yasal süre olan 20 iş günü içerisinde gerçekleştirilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan çeşitli geri ödemelerine verilen genel ad, şahıs ödemeleridir. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun gönderdiği şahıs ödemeleri, dilekçe veya e-Devlet yoluyla banka hesabı eklemesi yaptığın hesaplara gönderilmekte.
PTT HESABIMA PARA YATMIŞ MI? PTT hesabınızda bulunan bakiye bilgilerinize Alo PTT hattı aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Hesap bakiyesi sorgulama yapmak için 444 1 788 numarasını aramanız yeterli olacaktır.
- TMSF'ye devredilen hesaplar için e-devlet sisteminden sorgulama yaparak, kullanmadığınız banka hesapları olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
Düzenleme hayata geçtiğinde BES katılımcıları, yatırdıkları anapara ve nemasının yarısına kadar kısmını avans olarak çekebilecekler. Sistemden çıkmalarına gerek kalmadan ihtiyaçlarını karşılayabilecekler.
Otomatik BES - Devlet Katkısı Hakediş
Başlangıç döneminde sistemden ayrılmayarak geleceğiniz için birikim yapmaya devam ederseniz, sistem sizi bir kez daha ödüllendiririr ve hak ediş şartlarına tabi olarak bir defaya mahsus 1000 TL başlangıç devlet katkısı avantajından da yararlanırsınız.
Bireysel emeklilik sistemini iptal ettirmek isteyen kişilerin 0850 724 55 00 numaralı çağrı merkezini aramaları gerekmektedir. Bu şekilde telefon aracılığı ile bireysel emeklilik sisteminin iptal ettirilmesi mümkün olabilmektedir.
Kesinti olmadan BES iptali durumu, sadece sözleşme süreci başladıktan 60 gün süre içerisinde gerçekleştiğinde mümkün olmaktadır. BES süreciniz başladığında iki aylık süre içerisinde caymak isterseniz herhangi bir kesinti yaşamadan paranızı tam olarak alabilirsiniz.
2 aylık başlangıç süresi sonrasında da dilediğiniz zaman sistemden ayrılabilirsiniz. Erken çıkış işlemlerini 444 0 336 Garanti BBVA Emeklilik Müşteri İletişim Merkezi'ni arayarak sesli yanıt sisteminden gerçekleştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri