'On-line, check-up, chat' gibi İngilizce sözcüklerin Türkçe'de kullanımı iki kuruluşu karşı karşıya getirdi. Türk Dil Kurumu (TDK) yeni sözlüğüne bu sözcükleri orijinal halleriyle, Türk Dil Derneği ise kendi bastırdığı sözlüğe Türkçe okunuşlarıyla (onlayn, çekap, çet) aldı.
Çevrim içi (İngilizce: online), bilgisayar sisteminde sunucuya bağlı ve çalışır durumda olma halidir. Türkçeye daha dar anlamıyla yalnızca bilgisayar ve ilgili konularıyla bağlantılı olarak yerleşmiş bir sözcüktür. Bu kelime genellikle çevrimiçi şeklinde yanlış kullanılır. Doğru kullanımı çevrim içi şeklinde olmalıdır.
Çevrim İçi Kelimesinin Doğru yazılışı
Çevrim içi kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "çevrim içi" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, on-line, check-up gibi sözcüklerin özgün biçimde yazılmasını savunuyor. Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel de yabancı kelimelerin okunduğu gibi, yani onlayn, çekap, çet gibi yazılmasından yana.
Online kelimesi "on" ve "line" kelimelerinden oluşmaktadır. "On" açık ve üstünde anlamlarına gelen bir kelimedir. "Line" ise Latince linea "keten ipliği" kelimesinden alıntı olup hat anlamına gelir. Dolayısıyla online kelimesi "Hatta, çevrimiçi" manalarına gelir.
İlgili 31 soru bulundu
online {sıfat}
volume_up çevrimiçi {sıf.}
İngilizce bir kelime olan online Türkçede çevrimiçi olarak tanımlanır. Günümüzde online kelimesi direk internet bağlantısı ya da internet üzerinden bağlantı kavramına denk gelen bir zarf olarak kullanılır. Oysa ki online ne demek sorusuna tam karşılık gelen aslında bağlantı kavramıdır.
Doğrusu TeDeKe. Halk arasında ka diye otursa da Türkçe'de kısaltmalar okunurken sessiz harflerin sonuna -e eklenir. Yani hepsi ke he vs. şeklinde okunmalıdır.
Günümüzde “Satınalma” bir mesleği ifade eder hale gelmiş olduğundan, “Satın Alma” kelimesi “Satınalma” şeklinde birleşik yazılarak, anlamı güncel şartlara uygun şekilde belirlenmelidir.
Türkçedeki bazı kelimelerde olduğu gibi bu kelimenin yazımında da çeşitli hatalar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''orijinal'' şeklindedir.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Türk Dil Kurumuna Göre Yüzyıl Kelimesinin Doğru Yazılışı Nasıldır? Türk Dil kurumuna göre yüzyıl kelimesi doğru yazımı bitişik şekilde kabul edilmektedir. Yüz yıl şeklinde ayrı yazılması yazım yanlışı olarak nitelendirilmektedir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Kalemtraş bitişik olarak "kalemtraş" şeklinde yazılmalıdır. Türkçe dilinde belirlenen doğru yazılış şekliyle kullanılmalıdır. Farklı şekillerde yazılması, kalemtraş kelimesinin yanlış yazılmasına neden olacaktır. Yapılan yazım yanlışları cümle içerisinde farklı anlamlara dönüşebilir.
İşbirliği nasıl yazılır sorusu çoğu kişi tarafından yanlış bilinmektedir. Birleşik yazılacağına dair bir bilgi olsa da iş birliği sözcüğü Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre ayrı yazılmalıdır. Sözcüğün doğru yazımı "iş birliği" şeklindedir.
Türk Dil Kurumundan bu sözcüğün doğru yazılışını öğrenmek mümkündür. Kelimelerin doğru yazılışları TDK sözlüklerinde bulunmaktadır. TDK'ya göre ise yurt içi kelimesinin doğru yazılışı ''yurt içi'' şeklinde olmalıdır.
ABD'deki biçimin- de yazılmış bir örneğe getirilen ek Türkçenin ses düzenine uygunken SSK, TDK veya TSK kısaltmalarına getirilen eklerde uyum gözetilmiyor. SSK'li, TDK'nin, TSK'deki olması gerekirken karşılaştığımız yazım SSK'lı, TDK'nun, TSK'daki biçimindedir.
Iş günü TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Tatil günleri dışında kalan, çalışılmak üzere yasayla belirlenmiş gün, çalışma günü
3'ÜNCÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 3.'ncü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 3'üncü şeklinde olmalıdır.
(inceleyici alet) skaner, scanner i.
Demo, bazı kapalı kaynak kodlu ve ücretli yazılımların kısıtlı ve ücretsiz sürümlerinde verilen addır. Demolarda genellikle önemli işlevlerden bazıları kullanılamaz. Örneğin bir demo yazılım ile yapılan çalışmayı sabit diske kopyalamak mümkün olmayabilir.
Fast food, hazır yemek ya da ayaküstü yemek, kısa sürede hazırlanan ve seyyar satıcılarda, büfelerde ve restoranlarda hemen tüketmek veya paket yapılmak üzere satışa sunulan yiyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri