Kişilerin kendilerine verilmiş olan trafik cezalarını e- devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü veya Gelir İdaresi Başkanlık sitesinden öğrenmiş olması durumu kişiye tebliğ edilmiş sayılmamaktadır.
İkamet adresinize PTT vasıtası ile gönderilen ceza, siz evde bulunmuyorsanız postacı kapınıza not bırakmakta ve cezanızı muhtarlığa teslim etmektedir. Tebliğ tarihi bu andan itibaren başlamaktadır. Şayet, yemiş olduğunuz trafik cezası eski adresinize gönderilmiş ise, bu sistemin suçu değildir.
Bu durumda E-Devlet, EGM ya da GİB üzerinden araç üzerindeki ceza sorgulaması yapılabilmektedir. Söz konusu bu cezaların sorgulanması halinde cezanın sisteme işlenmesi ise 3 gün ile 7 gün arasında gerçekleşmektedir.
E-devlet resmi tebligat sayılmaz. Elinize fiziki belge ulaşana kadar 15 günlük indirimli ödeme sureniz de başlamış olmaz.
Eğer polis çevirmesinde trafik cezası yazıldıysa tebliğ tarihi polisin ceza yazdığı tarihtir. Eğer trafik polisi veya elektronik denetleme sistemi (EDS) tarafından bir trafik cezası yazıldıysa, trafik cezası tebliğ tarihi ceza bildiriminin kayıtlı adresinize ulaştığı tarihtir.
İlgili 15 soru bulundu
Henüz tebliğ edilmemiş cezalar %25 indirimli ödenebilir. Tebliğ edilen cezalar ise tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenirse ceza %25 indirimli şekilde ödenir.
Trafik cezanızı ödeyebilmek için cezanın öncelikle size tebliğ edilmiş olması gerekir.
Bu düzenlemeye göre, elektronik tebligatların, muhatap tarafından okunup okunmadığına bakılmaksızın, elektronik tebligatın adrese ulaştığı tarihten itibaren beşinci günün sonunda yapılmış sayılacağı kabul edilmektedir.
PTT üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: Gönderi Takip Adresine, E-devlet üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: e-Devlet bağlantısı adresine, e-Devlet Üzerinden e-Tebligat sorgulama : e-Devlet e-tebligat görüntüleme adresine girerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik cezaları e-Devlet sistemi üzerinden kolaylıkla ödenebilmektedir. e-Devlet trafik cezası ödemek için T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılması gerekmektedir. Sistem üzerinde yer alan “ Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” butonuna tıklanması gerekmektedir.
İdare ve devlet; vatandaşına tuzak kuramaz ilkesinden yola çıkılarak; radar uyarı levhası konulmadan yazılan radar trafik cezaları iptal edilmelidir. Trafik cezası kişiye 10 iş günü içinde tebliğ edilmelidir. 10 iş günü içinde tebliğ edilmediği takdirde bu durum itiraz sebebi yapılabilir.
Cezaların tebliğ usulü ise şöyledir;
Plakaya kesilen trafik cezalarında, ceza bilgilendirme tutanağının teslim edilmesi sırasında eğer araç sahibi evde değilse, kurye kapıya bir not bırakarak, belgeyi muhtarlığa teslim eder ve tebliğ de bu tarihten itibaren başlamış olur.
Bunun için Elektronik İmza veya Mobil İmza sahibi olmanız gerekiyor. Adınıza kesilmiş bulunan trafik cezalarına tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde internet üzerinden Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak itiraz etmeniz mümkündür.
Trafik cezaları da elektronikleşiyor!
E-posta yoluyla tebligat almak isteyen fakat Hazine ve Maliye Bakanlığı sisteminde kayıtlı bir e-posta adresi bulunmayan araç sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ilgili birimlerine başvurarak veya www.gib.gov.tr adresine giderek e-posta'larını bu sisteme kayıt ettirebilecek.
Yetkili kişiler tarafından kesilen trafik cezası on gün iş günü içerisinde tebliğ edilmemişse karşı tarafın itiraz etme olanağı bulunmaktadır. Bunun yanında sürücüler E-Devlet, PTT ya da Gelir Dairesi Başkanlığı sitelerinin kullanılmasıyla da trafik cezası itirazlar öğrenilir.
Araç tescil plakalarına düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanakları, araç sahiplerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı sistemine kayıtlı e-Posta hesaplarına gönderilecek.
PTT TEBLİGAT SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR? Tebligat sorgulama işlemi hem PTT hem de E Devlet'in resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak cep telefonunuza gönderilen 13 haneli barkod numarası ile tebligat sorgulama ve takibini yapabilirsiniz.
Tebliğ edilmemişse size söyler, işte o zaman ihtimaller var. Kişi o adreste oturmasına rağmen ihtarnameyi tebliğ ve teslim almazsa muhtara tebliğ ve teslim edilir ve kişinin kapısına yazı bırakılır, bu kişiye ihtarname tebliğ edilmiş sayılır , bir sorun kalmaz.
Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.
Söz konusu yazıda; “Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacak olup, muhatap tarafından okunup okunmadığının, yahut hangi tarihte okunduğunun tebligatın yapılmış sayıldığı tarihe bir etkisi bulunmamaktadır.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Örnek olarak 3 Ocak 2023 tarihinde muhatabın elektronik adresine teslim edilen bir tebligatın tebliğ tarihi, teslim tarihinin 5 gün sonrası olan 8 Ocak 2023 tarihidir.
(6) Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
Eğer emniyet 10 iş günü içerisinde tebligat işlemlerine başlamaz ise mahkemece tüm trafik cezalarının iptali mümkün. Sürücüler için tebliğ tarihi çok ama çok önemli. Mutlaka dikkat etsinler, boş yere ceza ödemesinler" dedi.
Tebliğ postasına tebligat denirken, trafik cezası usulsüz tebligat gibi durumlarla da karşılaşılır. Kişilerin trafikte aldığı cezalar ev adreslerine posta yolu ile tebliğ edilir. Fakta bu konuda resmi olarak prosedürler hazırlanarak mevzuatlara uygun bir şekilde işlemlerin yapılması sağlanmaktadır.
Trafik Cezası Ne Zaman İcraya Düşer? Trafik cezalarının ilk 30 gün gün içerisinde ödenmesi mecburidir. Eğer ilk 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, ödenmeyen her ay ceza üzerine %5 faiz eklenmektedir. Eğer bu faizli tutar da zaman içerisinde ödenmezse, maaşa haciz ya da icra işlemleri başlatılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri