Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir. Dolayısıyla notere gitmeden vekaletname verilebilir mi sorusuna, verilebileceği yanıtını vermek mümkündür.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Kendi adınıza veya vasisi olduğunuz kişi adına yaşadığınız yerde bulunan noterliklere gerekli olan evraklar ile gidip seçeceğiniz avukata vekalet verebilirsiniz. Ör; Trabzon 2. Noterlik dairesi. Tüzel kişilerin vekalet vermesi gerektiğinde noterliğe gidecek olan, tüzel kişilik adına işlem yapma yetkisi bulunan kişidir.
İlgili 27 soru bulundu
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ YENİDEN BELİRLENDİ21.09.2023
Avukatlara büroda sözlü danışma ücreti ilk 1 saat için 2 bin 300 TL, sonraki her 1 saat için bin 300 TL, çağrı üzerine gidilen yerde 1 saate kadar sözlü danışma ücreti ise 4 bin 800 TL oldu.
Uzaktan kurban vekaleti nasıl verilir diye düşünenleri aydınlatalım. Vekâlet yüz yüze verilebileceği gibi verirken telefon, faks veya internet vb. iletişim araçları vasıtasıyla da verilebilir.
Öncelikle vekâlet verecek olan kişinin nüfus cüzdanı ya da pasaportunun notere sunulması gerekir. Buna ek olarak kime vekâlet verilecek ise onun adı, soyadı ve TC kimlik numarasının da notere verilmesi gerekir. İlgili bu bilgiler noter tarafından alınır ve vekâletnamede söz konusu bu bilgilere yer verilir.
»BAŞKA İLDEKİ BİRİNE VEKALET VERME«
Elinizdeki bu nüfüs cüzdanı fotokopisi ve sizin kimliğiniz ile beraber notere giderseniz vekalet verecek olduğunuz kişi olmadan da vekalet çıkartabilirsiniz. Daha sonra çıkardığınız vekaleti posta yolu ile vekalet verdiğiniz kişiye gönderirsiniz.
Genel vekaletname ile avukat, vekalet verenin adına hukuki işlemleri gerçekleştirebilir. Bu işlemler arasında sözleşmeleri imzalama, dava açma, davadan feragat etme, mülkiyet işlemleri gibi işlemler yer alabilir.
Vekalet verme işlemi noter tasdiklidir. Notere gidilmeden vekalet verme yasal olarak gerçekleştirilememektedir. Vekalet işlemleri sırasında uyulması gereken kurallara harfiyen uyulduğu takdirde işlemlerde hiçbir sorun çıkmamakta, tercih edilen kişiler kolaylıkla alıcı veya satıcı olabilmektedirler.
Gerçek Kişilerde: Tapu vekaleti verecek şahsın T.C. kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı ya da pasaport, Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğrafı gerekir. Tüzel kişilerde: Nüfus cüzdanı, Yetkili kişinin imza sirküleri, Yetkili kişinin talimatlarını içeren imzalı belge gereklidir.
Avukatlar, https://avukat.uyap.gov.tr adresinden; E-imza ve M-imza ile UYAP Avukat Portala bağlanarak on-line, dava ve icra takibi (e-takip) açabilmekte, yetkileri dâhilinde sistemdeki vekâleti bulunan açık ve kapalı dosyalarını inceleyebilmektedir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun “vekâletnamesiz dava açılması ve işlem yapılması” başlıklı 77. maddesine göre; “(…) Vekâletnamesinin aslını veya onaylı örneğini vermeyen avukat, dava açamaz ve yargılamayla ilgili hiçbir işlem yapamaz.
Şahsınız ve şirketiniz adınıza iş yapabilmemiz, dava ve takiplerde sizi temsil edebilmemiz için bize VEKALET vermeniz gerekmektedir. Vekaletname, bir kimsenin başka bir kimseyi belirli durumlarda kendi adına hareket edebilmesi için yazılı olarak yetkilendirdiğine dair yazılı bir belgedir.
Ülkemizde ikamet eden kişiler yönünden Türkiye de faaliyet gösteren herhangi bir noterden vekalet çıkarması mümkündür. Yurt dışında yaşayan kişiler yönünden ise bulundukları ülkedeki Konsolosluk kanalıyla vekaletname çıkartabilmeleri mümkündür.
Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir. İşin mahiyeti gereği süreli vekaletnameler de vardır.
Dava açılması için Avukatımızla aynı şehirde olmanıza gerek yoktur. Bizden alacağınız Avukat vekalet bilgileri ile Noterden idari dava açmak için vekalet çıkarmanız ve vekaleti avukatımızın ofis adresine göndermeniz yeterlidir.
Vekalet sözleşmesinin geçerliği BK'nun 386 ve devamı maddelerinde herhangi bir şekle tâbi tutulmamıştır. Diğer bir deyişle davanın taraflarının, kendilerini o davada temsil edecek avukatlara verdikleri vekaletnamenin geçerliği herhangi bir şekle tâbi değildir.
İlgili kanunda düzenlenen harçlar ise 7344 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 6 Temmuz 2023 tarihinde %50 oranında arttırılmıştır. Böylece güncel olarak noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 288 TL'dir.
Vekilin kimliğini ibraz etmesi, .e-Devlet Kapısı taahhütnamesinin vekil tarafından vekaleten imzalandığının şerh düşülerek imzalanması durumunda e-devlet şifresi vekil olarak alınabilmektedir.
Vekil, vekâlet sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediği, ya da vekâleti kasten vekil edenin zararına, kendisinin veya başka birinin yararına kullandığı takdirde vekâlet görevinin kötüye kullanılması söz konusu olur.
Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir.
Böyle bir durumda kişi, noter huzurunda bulunamayacağından dolayı, size nüfus cüzdanının bir fotokopisini gönderebilir ya da mail yoluyla iletebilir.
SONUÇ OLARAK. Mevzuatımızda 65 yaşın üstündeki kişilerin mutlaka akıl sağlığı raporuyla hukuki işlem yapabileceklerine ilişkin hiçbir hüküm mevcut değildir. Belirli bir hukuki işlemi yapma yetisi (fiil ehliyeti) tamamen nispi yani göreceli bir kavram olup, kişiye ve işlemin türüne göre, olay bazında tespiti gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri