Peki, Çalışma Belgesi Nasıl Alınır? Bu belge çalışılan şirketten ya da E-Devlet üzerinden de kolayca alınabilir. Bunun için ilkönce sisteme giriş yapmalısınız. Sırasıyla, "Kurumlar" sekmesinden Sosyal Güvenlik Kurumu'na gidip, açılan sayfadan "Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulama" kısmına tıklamanız gereklidir.
İşçiler bu belgeyi çalıştıkları şirketten alabilirler. Bunun dışında diğer tüm resmi belgeler gibi çalışma belgesi de e-devlet şifresiyle alınabilir.
“ÇALIŞMA BELGESİ” VERİLMESİ
4857 sayılı Kanunun Çalışma Belgesi başlığı altında düzenlenen 28.maddesi "İşten ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir.
Çalışmayan ancak gelir belgesi almak isteyen kişiler, bu işlemi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ya da daha kolay bir şekilde e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilmektedirler.
(https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tescil-ve-hizmet-dokumu? barkodlu=BelgeOlustur) sorgu ekranından kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayınız. Daha sonra kimliğinizi doğrulamak için TC kimlik numaranızı ve şifrenizi giriniz. Bu şekilde E-Devlet sistemine giriş yaparak belgeyi alabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Bunun için ilkönce sisteme giriş yapmalısınız. Sırasıyla, "Kurumlar" sekmesinden Sosyal Güvenlik Kurumu'na gidip, açılan sayfadan "Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulama" kısmına tıklamanız gereklidir. Karşınıza çıkan "4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi" seçeneğine basınca çalışma belgenizi yazdırabilirsiniz.
T.C. kimlik numarası ve şifreyle e-devlete giriş yapıldıktan sonra, arama çubuğuna "öğrenci belgesi sorgulama" yazılır ve ilgili ekrana ulaşılır. Kişi, öğrenim durumuna göre Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı veya Milli Eğitim Bakanlığı'nı seçerek, öğrenci belgesini alabilir.
Çalışmayan vatandaşın ikamet kaydının bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yapması gerekmektedir. E-devlet sistemi üzerinden sigortalılık tescil kaydı tespiti dosyasının çıktısını alması gerekmektedir.
1- İkametgah kaydınızın bağlı bulunduğu SGK'ya bizzat başvuru yaparak. 2- e-devlet üzerinden 'Sigortalılık Tescil Kaydı Tespiti' dosyasının çıktısını alarak.
kimlik numaranız ve bu şifre ile giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra sol tarafta yer alan "E-Hizmetler" seçeneğini tıklayın. Açılan ekrandan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başlığını bulun. Altında yer alan seçeneklerden 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü için "4A Hizmet Bilgisi" ni tıklayın.
Bunun için ilk önce sisteme giriş yapın. Ardından "Kurumlar" sekmesinden Sosyal "Güvenlik Kurumu'na" gidin. Açılan sayfadan "Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulama" kısmına tıklayın. Daha sonra "4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi" seçeneğine basınca çalışma belgenizi alabilirsiniz.
4857 sayılı İş Kanunu 99.maddesi gereğince; işten ayrılan işçiye Çalışma Belgesi vermemek, belgeye gerçeğe aykırı bilgi yazmak durumunda işverene 2018 yılı için her personel için 167- TL idari para cezası verileceği belirtilmiştir.
Usulüne uygun olarak yapılan çalışma izni başvuruları, belgelerin tam ve eksiksiz olması kaydıyla Bakanlık tarafından en geç otuz (30) gün içinde sonuçlandırılır.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 426. Maddesinde; "İşveren, işçinin isteği üzerine her zaman, işin türünü ve süresini içeren bir hizmet belgesi vermekle yükümlüdür.
Çalışma Belgesinin Yasal Boyutu
İşten ayrılan personellerin talebi olmasa bile işveren çalışma belgesini personellere vermek ve onaylamak zorundadır. Çalışma belgesinde zaman aşımı süresi bulunmamaktadır. Çalışma belgesi , talep edilebilecek kurum ve kişiler var olduğu sürece talep edilebilir.
Yeni bir işe başvururken önceki işleri eve deneyimleri belgelemek için kullanılır. İşçinin daha önce çalıştığı iş yerini ve iş kolunu belirtir. Belge üzerinde işe başlama tarihi, işten çıkış tarihi gibi bilgiler bulunur.
Ancak yapılan güncelleme ile birlikte sorgulamalar artık Sosyal Güvenlik Kurumu ile entegre olarak hizmet veren e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılabiliyor. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunun ALO 170 hattını arayarak da çalışanlar sigorta bilgilerini öğrenebilirler.
e-Devlet sayfasına girdikten sonra kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi kullanarak platforma giriş yapın. Mercek şeklindeki arama çubuğuna SGK yazın. Öneriler kısmında karşınıza ''Hizmet Dökümü'' ibaresi çıkacak, o ibareye tıklayın. Açılan yeni sayfadan sigortanızın aktif olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Merkez ve Taşra Teşkilatı Personelinin Hizmet Belgeleri e-Devlet Kapısı Üzerinden Hizmet Erişimine Açıldı.
SGK çalışanı olmayan kişiler, gelir belgelerini www.turkiye.gov.tr adresinden alabilmektedir. Burada e-Devlet sistemine bağlı olan bordro sistemi aracılığıyla gelir belgesi rahatlıkla alabilmektedir. SGK'da çalışan kişiler ise gelir belgelerini çalışmakta oldukları kurumdan talep edebilmektedir.
- E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra kurumlar kısmından Maliye Bakanlığı'nı seçmeniz gerekir. - Açılan sayfada e-bordo yazarak aile gelir belgesine ulaşabilirsiniz. Bu belgede gelir bilgileriniz yer almaktadır. Aile gelir belgesini isteyen herkes rahatlıkla alabilir.
Gelir Belgesi, E-Devlet üzerinden temin edilebiliyor. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Kurumlar kısmından "Hazine ve Maliye Bakanlığı" seçilir. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti seçilir.
E-devlet kapısı üzerinden alınan belgeler, nüfus idarelerinden alınmış resmi belgeler ile aynı hukuki değere sahiptir.”
Herhangi bir belge adına tıklayabilirsiniz. Sistem sizi Tek Pencere Portal Sistemine yönlendirecektir. Tek Pencere portal sisteminden Beyanname İşlemleri / Belge Yükle seçeneği tıklanır . *Kendinize ait beyanname numaranızı giriş yaparak belgelerinizi yükleyebilirsiniz.
Sertifika aldım fakat e-devlette görünmüyor, ne yapmalıyım? Sorusunu soran pke çok kişiye de rastlanabiliyor. Bu gibi bir durumda önce eğitim ve sertifika alınan kurumla irtibat kurmak gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri