TC Kimlik No ile e-devlet üzerinden sisteme giriş yapıldıktan sonra arama kısmına “ hak sahipliği başvurusu” yazarak çıkan sonuçlardan “Hak sahipliği için Talep ve Taahhütname Başvurusu” linkine tıklayınız. Açılan başvuru ekranında gerekli alanlar doldurularak hak sahipleri başvuru işlemlerini tamamlayabilirler.
AFETZEDE HAK SAHİPLİĞİ BAŞVURUSU NASIL VE NEREDEN YAPILIR? Deprem sebebiyle, kendilerine ait bulunan konutları yıkılan, yanan veya oturamayacak derecede ağır hasar gören afetzede aileler hak sahipliği başvurusunu e-Devlet üzerinden yapılabilecek.
Afetzede hak sahipliği başvurusu nasıl ve nereden yapılır? Afetzede Hak Sahipliği başvuruları, e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Açılan ekran AFAD'ın sayfasına yönlendirecektir. AFAD'a kayıt yaptırdıktan sonra afetzede hak sahipliğinden yararlanılabilir.
Hak sahipliği başvuruları, E-Devlet üzerinden ya da AFAD İl Müdürlüğü tarafından belirlenen Merkezlerde ve Kaymakamlıklarda yapılabilecek. Afet Konutları AFAD adına TOKİ tarafından inşa edilecek. Afet konutlarının, işyerlerinin kat sayısı, metrekaresi, oda sayısı gibi detaylar projelendirme aşamasında netleşecek.
e-Devlet Hak Sahipliği Başvurusu ekranı
AFAD, hak sahipliği başvuru süreciyle ilgili duyuru paylaştı. Yapılan duyuruda; " 60 günlük hak sahipliği başvuru dönemi 30 Mayıs 2023 tarihi itibariyle baslamış olup, 30 temmuz 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Yapılan duyuruda; " 60 günlük hak sahipliği başvuru dönemi 30 Mayıs 2023 tarihi itibariyle baslamış olup, 30 temmuz 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır. Siz değerli afetzedelerimizin E-devlet üzerinden başvurularını yapmaları önem arz etmektedir. 60 günlük yasal süre dışında başvuru kabul edilmeyecektir.
Hak sahipliği başvurusu için söz konusu yapının yer aldığı afet bölgesindeki mahalle veya köy muhtarlığında o bölge ile yetkili en büyük mülki amirlik tarafından ilanlar verilir. Bu ilanlar neticesinde hak sahipliği başvurusu yapan mülk sahibinin gerekli prosedürleri yerine getirmesi gerekir.
İkamet ettiği konutu babası ya da annesinin üzerine kayıtlı olan, ebeveynlerinden ayrı bir konutta resmi ikametgahlı olarak oturan evli afetzede, ebeveynlerine ait hasarsız başka bir konut dahi olsa AFAD'dan hak sahibi olabilmektedir.
Afetzedelerden konut, işyeri ve ahır yapımı veya onarım yardımı almak isteyenlerin yukarıda belirtilen süreye kadar (22.08.2023) Hak Sahipliği ve Borçlandırma işlemleri için E-devlet kapısı sistemi üzerinden veya İlçelerde bulunan Hak Sahipliği başvuru noktalarına müracaatı gerekmektedir.
AFAD'dan yapılan açıklamaya göre e-Devlet üzerinden hak sahipliği başvuruları yapılabilecek. Başvurular TC kimlik numarasının son rakamlarına göre e- devlet üzerinden yapılacak. 8 olanlar Pazar günleri başvurabilecek. Devam eden günlerde ise herhangi bir sınırlama olmadan tüm vatandaşlar başvuru yapabilecek.
Kanunda bazı depremler sayılarak hak sahibi olabilmek için DASK zorunluluğunun aranmayacağı belirtilmiş. Tıpkı 2017'de yapıldığı gibi, TBMM'ye bir kanun teklifi verilerek Kahramanmaraş depreminden sonra da hak sahipliği için DASK zorunluluğu aranmayacağı hükme bağlanabilir.
Degerli Afetzede, Aladağ, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçeleri için 60 günlük hak sahipliği başvuru dönemi 8 Ağustos 2023 tarihi itibariyle baslamış olup, 6 Ekim 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır.
Deprem bölgesinde birden fazla evi olan afetzedelere sadece bir konut yapılacak. Ayrıca, büyükşehirlerde aynı ilçede hasarsız başka konutu olanlar afet konutlarından faydalanamayacak.
e-Devlet; T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile girilebilen, vatandaşlara kamu dairelerindeki birçok hizmeti elektronik ortama taşıyarak ayağına getiren web tabanlı bir sistemdir. e-Devlet giriş yaparak nakil, TOKİ başvuru, MHRS, ikametgah, askerlik, SGK hizmet dökümü gibi önemli hizmetlere ulaşmanız mümkün.
Hak Sahipliği için Talep ve Taahhütname Başvuruları e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilecektir.
Afetzede Hak Sahipliği, afetzedelerin yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını bildirmektedir.
Yaşanan afette, kendilerine ait bulunan konutları yıkılan, yanan veya oturamayacak derecede ağır hasar gören afetzedeler “Hak sahibi” sayılır ve bu ailelere yeniden konut yapılır veya konut kredisi ödenir.
Hak sahipliği başvuruları e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Şurada Paylaş! HAK SAHİPLİĞİ BAŞVURU SONUÇLARI NEREDEN ÖĞRENİLİR? Hak Sahipliği çalışmalarının tamamlanmasına müteakip, sonuçlar mahallinde askıya çıkarılmak, e-Devlet, Valilik ve İl AFAD web sitelerinde yayınlanmak suretiyle duyurulmaktadır.
HAK SAHİPLİĞİ SONUÇLARI NEREDEN ÖĞRENİLİR? Hak sahipliği sonuçları, başvuru ekranı aracılığıyla öğrenilebilecek. HAK SAHİPLİĞİ NEDİR?
32) Ölen kişilere ait hak sahipliği, mirasçılarına geçer mi ? Ölen bir kimsenin hak sahipliğine ilişkin hakları mirasçılarına geçer. Mirasçıların birden fazla olması halinde kendilerine ve eşlerine ait konutu olup olmadığına bakılmaksızın birlikte hak sahibi sayılırlar.
Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı her bir bağımsız bölüm için 1.250.000.-TL 'yi aşmamak kaydıyla toplamda en fazla 3.000.000.-TL olabilecektir.
Madde 15- Kiracı ve misafir durumunda olanlar, bu nitelikleri sebebiyle, hak sahibi olamazlar. Talep ve taahhütname alınmasına ilişkin ilan: Madde 16- Bu Yönetmelikte belirtilen esaslara ve kıstaslara göre hak sahibi niteliğini taşıyanların, talep ve taahhütname vermelerini sağlamak üzere durum mahallinde ilan olunur.
Müşterek mülkiyet; bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olmasına ve bu taşınmazın fiilen bölüşülmemesi durumuna denilir. Hukuki işlemler ya da kanuni bir hak sonucu doğan müşterek mülkiyet, genellikle miras sonrasında ortaya çıkar.
Başvuru durumunda geçen “Değerlendirildi” ifadesinin ise, konuya ilişkin net bilgi edinilemese de, başvuru sürecine ilişkin bir anlamı temsil ettiği düşünülüyor. Nitekim başvurunun onaylanmaması durumunda “reddedildi” ifadesi belirtiliyor. Onaylanması durumunda da açık bilgiler bildiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri