Temel E-Faturalar gönderici tarafından alıcıya direkt olarak ulaşabilmesi amacıyla gönderilir. Temel E-Fatura iptal süreci için de alıcının onayı gereklidir. Alıcı tarafın E-Fatura iptal talebini onaylamadığı durumlarda ise E-Fatura iptal edilmez. İptal edilmeyen E-Fatura geçerliliğini korumaya devam eder.
Herhangi bir yanıt verilmeyen faturalar 8 gün sonunda otomatik olarak onaylanmış sayılır. Ticari e-fatura için yine Gelir İdaresi Başkanlığı'nın portalı üzerinden hem alıcı hem de satıcı tarafından itiraz işlemi başlatılabilir fakat direkt olarak bir iptal süreci başlatılamaz.
2. Faturayı alan kişi, aldığı tarihten itibaren en geç sekiz gün içerisinde itiraz talebinde bulunabilme hakkına sahiptir. 8 günü aşan itiraz talepleri onaylanmaz ve faturayı alan mükellef faturadaki bilgilendirmeleri kabul etmiş sayılır.
Onaylanan talepler hem sizin hem de diğer firmanın BA/BS formlarında gözükmez. Ancak 8 günlük yasal süre içerisinde faturanızı düzenleyen onaylamaz ise gözükür.
Ticari e-Faturaların iptal edilmesi için alıcı tarafa 8 gün süre verilir. Alıcı taraf, bu 8 gün içerisinde e-Faturayı iptal etme hakkına sahiptir. Alıcı taraf bu süre içerisinde e-Faturayı iptal etmezse fatura geçerliliğini korur.
İlgili 28 soru bulundu
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır.
Açıklama. Düzenlediğiniz faturaları iptal/itiraz etmek için, fatura numarası ve fatura tutar bilgilerini imzalayıp fatura iptal/itiraz talebi oluşturmanız gerekmektedir. Faturayı adına düzenlediğiniz mükellef fatura iptal/itiraz talebine onay verdikten sonra fatura iptal/itiraz olacaktır.
Reddedilen e-Fatura sisteminizde iptal edilmiş bir fatura gibi görünür. 8 gün içerisinde reddedilmeyen Ticari e-Fatura'ların iptali için ise alıcı tarafın KEP sistemi, noter gibi harici yollar ile faturayı gönderen tarafa fatura iptal talebini içeren bir yazı göndermesi gerekir.
Alıcı fatura için 8 gün içerisinde onay ya da retvermezse ticari e-Fatura otomatik olarak onaylanır.
Temel e-fatura işlemlerinde alıcının faturayı sistem üzerinden reddetme olanağı yoktur. Bu yüzden alıcı ya da satıcı, e-faturanın iptali için, “e-Fatura İptal Portalı” üzerinden fatura numarasını ve faturanın toplam tutarını girmelidir. Mali mühür ile imzaladıktan sonra karşı tarafa “iptal talebi” olarak gönderilir.
Genel olarak faturanın reddedilmesi gerçekleşmese bile yapılan hatalar sonucunda itiraz ile birlikte iptal kararı alınabilir. Fakat faturayı alan kişi 8 gün içerisinde itiraz hakkını kullanmaz ise otomatik olarak kabul işlemi gerçekleşir.
İptal Süreci
e- Fatura belgelerinin iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-belgenin alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar.
E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
0007431: E-Faturaya Cevap Verme Süresi - Uygulama yanıtı 8 gün geciktiği için cevap kabul edilmedi - Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forumu. Fatura alıcıya başarıyla iletildi. "Uygulama yanıtı 8 gün geciktiği için cevap kabul edilmedi" ibaresi karşı taraf tarafından kabul edildiği anlamınamı geliyor.
"Temel Fatura" senaryosundaki e-Faturanın e-Fatura İptal Portalı üzerinden iptal edilmesi için öncelikle faturayı düzenleyen kişinin (satıcı) iptal talebinde bulunması gerekir. İptal talebinin ardından fatura numarası ve fatura bilgilerini yazarak kendisine ait mali mühürle imzalaması gerekmektedir.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Fatura bir ispat vasıtası olarak önemli delildir.
Hayır. Reddedilen bir e-Fatura tekrar gönderilemez.
Yani kanunen e-Arşiv Fatura'da imza bulunması zorunludur.
e-Arşiv Portalı için mali mühür kullanmanız gerekmez. Fatura onaylama işlemleri “GİB İmza” seçeneği ile gerçekleştirilir. Bu ekranda şifre gönderme seçeneğine ile cep telefonunuza 6 haneli bir kod gönderilir ve bu kod kullanılarak fatura imzalama işlemi tamamlanır.
Usulsüzlükler vergi usul kanununda düzenlenmiş olup, düzenleyeceğiniz e-Faturanın durumu kâğıt faturada olduğu gibidir. Reddedilen fatura yok hükmünde olduğu için muhasebe kayıtlarına alınmaması, alınmış ise muhasebe standartlarına uygun olarak kayıtların düzeltilmesi gerekmektedir.
İlgili faturanın müsebbibi tarafından iptal talebine portal aracılığı ile onay gelmediği takdirde, iptal talebine ait e-faturalar, sistem üzerinde iptal edilmemiş, geçerli fatura sayıacaktır.
E-faturalar faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından iptal edilememektedir. E-faturanın iptal edilebilmesi için faturanın gönderildiği kişinin ya da kurumun e-faturayı reddetmesi gerekir.
E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurumtarafından iptal edilemezler. E-faturaların iptali için, faturanın gönderildiğikurum ya da kişinin e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcının e-Faturareddinden sonra söz konusu fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaycaiptal edilebilir.
"Fatura No" alanına alıcısına ulaşan ve iptal edilmesi istenen 16 haneli e-fatura numarası, "Ödenecek Tutar" alanına faturada belirtilen ödenecek tutar yazılacaktır.
Kanuna göre sekiz günlük süre, faturanın muhataba tebliğ edildiği günün ertesi günü işlemeye başlar. Örneğin, ayın 12'si pazartesi tebliğ edilen bir faturaya itirazın son günü, ayın 20'si salı olur. Öte yandan sekiz günlük itiraz süresi, adına fatura düzenlenen kişinin itirazını göndermesi için öngörülmüş olan süredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri