Bu rakamlar 2022 ve 2023 yılı için 3 Milyon TL olarak belirlendi ve 2022 yılı içerisinde şartları tamamlayanlar 01.07.2023 tarihinde E-Fatura, 01.01.2024 tarihinde ise E-Deftere geçiş yapmak zorundadırlar.
2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler, e-faturaya geçiş yapacak. 2022 veya takip eden hesap dönemleri için ise 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler, 1 Ocak 2024 tarihine kadar E-Defter zorunluluğu kapsamında olacaklar.
e Defter zorunluluğu, 2021 yılı vergi mükelleflerinin ödedikleri vergi oranlarına göre belirlenir. Öncelikle 2021 yılında vergi dönemleri içerisinde 4 milyon TL ve üstü vergi borcu çıkan gerçek ve tüzel mükellefler 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Defter'e geçmek zorundadır.
2021 yılında vergi dönemleri içerisinde toplamda 4 milyon TL ve üzeri ciro kazancı elde eden hem tüzel hem gerçek mükellefler e-Defter uygulamasına 1 Ocak 2023'e dek geçiş yapmak zorundadır. 2022 yılı için ise 3 milyon TL ciro kazancı elde eden mükellefler 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-Defter sistemine geçiş yapmalıdır.
1 Sıra No'lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde yapılan değişiklik ile e-Defter uygulamasının ön koşullarından olan e-Fatura kullanıcısı olma zorunluluğu kaldırılmıştır. Yani e-Fatura kayıtlı kullanıcısı olmadan e-Defter uygulamasından yararlanılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 562 nci maddesi uyarınca; gerekli açılış ve tasdik işlemlerini yaptırmayanlar 4 bin TL idari para cezası ile cezalandırılır. Defterlerin olmaması veya hiçbir kayıt içermemesi durumunda ise sorumlular 300 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.
Buna göre, hesap döneminin son ayına ait zamanında alınmayan ve yüklenmeyen e-Defter beratları, Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde idari para cezası doğuracaktır. Bununla beraber kapanış tasdiki yapılmayan defter kayıtları, bir dava süreci söz konusu olursa delil niteliğini yitirebilir.
Kendilerine veya aracı internet siteleri yoluyla internet üzerinden mal/hizmet satışı gerçekleştiren ve 2022 yılı içerisinde brüt satış hasılatı 500Bin TL ve üzeri olan e-ticaret işletmelerinin 1 Temmuz 2023 yılına kadar e-Faturaya geçmeleri gerekmektedir.
2022 yılı 1 Temmuz itibarıyla, tüm oteller ile cirosu 1 milyon TL yi geçen tüm oto galericiler, emlakçılar, müteahhitler ve e-ticaretçiler de E-Fatura sektörel zorunluluk kapsamına girdi.
30 Aralık 2022 tarihinde resmi gazetede yayınlanan tebliğde,, Vergi mükellefi olan bir müşteriye vergiler dahil toplam fatura tutarı 4400 TL'nin aşılması durumunda e-Arşiv fatura düzenlemek zorundadır. Düzenleme işlemi GİB üzerinden yapılır.
İşte yayınlanan yeni tebliğde e-Belge sistemlerine geçiş için şartlar: 30 Aralık 2022'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre; 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçişini tamamlaması, 1 Ocak 2024'e kadar da e-defter uygulamasına geçişi zorunlu tutulmuştur.
E-defter tutan mükellefler; Yevmiye ve Defteri Kebir defterleri dışında, Tutmak zorunda oldukları defterleri kağıt ortamında tasdik ettirmek ve tutmak zorundadırlar. İnternet üzerinden 2020 veya 2021 Yıllarında 1 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar.
Zorunluluk kapsamındaki işletmelerin yani e-fatura düzenlemek zorunda olan mükellefler 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçiş yapmaları gerekiyor. Brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek işletmelerin e-defter uygulamasına geçiş tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.
E-Defter uygulamasının genel itibari ile asıl amacı hızlı ve düzenli denetimi sağlamak olmuştur. E-Defter kullanan kullanıcıların kağıt ortamında defter tutması mümkün değildir. İşletmeler E-Defter kullanımına başladıkları anda kağıt ortamında tutulan defterin kapanış tasdiki yapılmalıdır.
Elektronik Fatura Düzenlenmesi Gerekirken Hiç E-Fatura Düzenlenmemesi her bir belge için 210,00 TL'den az olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
2022 cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan firmaların ise e-fatura ve e-arşiv kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL'yi aşan ve 1 Temmuz 2023'de e-fatura ve e-arşiv sistemine geçen firmalar ise 1 Ocak 2024 tarihinde e-defter uygulamasına geçmek zorundadır.
Şahıs şirketleri e-fatura mükellefi olabilir mi? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şahıs şirketleri de dahil olmak üzere tüm şirket tipleri e-fatura mükellefi olabilir.
e-Fatura mükellefi sayılan firmaların, zorunlu olmasına rağmen e-Fatura'ya geçmemiş olsalar dahi, gönderici e-Arşiv mükellefi ise e-Arşiv Fatura düzenlemesi zorunludur. Ancak göndericinin e-Arşiv mükellefiyeti yoksa kağıt fatura kesebilir ve gönderici bu durumda herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmaz.
e-Ticaret firmalarının bu satış trafiğinde fatura süreçlerini sistematik yapabilmesi en önemli aşamalardan biri. e-Ticaret yapanların, gerçekleştirdikleri her satış için tıpkı normal ticarette olduğu gibi fatura kesmesi gerekmekte.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
E-DEFTERLERE GEÇEN MÜKELLEFLERE % 50 ZAMLI OLARAK UYGULANACAKTIR. 2022 YILI ECZANE VE SGK İLE SÖZLEŞME YAPAN FİRMALAR ZORUNLU OLARAK E- DEFTERE GEÇTİKLERİNDEN DOLAYI MUHASEBE ÜCRETİ ASGARI 1.000,00 TL OLARAK UYGULANACAKTIR.
Aylık olarak oluşturulan defterler ilgili olduğu ayı izleyen üçüncü ayın son günlerine kadar defterlerini elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Örneğin Ocak/2016 dönemine ilişkin defterleri Nisan/2016 tarihine kadar verilmesi gerekmektedir.
e-Defter web sitesi (www.edefter.gov.tr) üzerinden “e-Defter Başvuru Durumu Sorgulama” kısmından başvurunuzun gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri