Evet. e-İrsaliye Uygulamasına kayıtlı mükelleflerce gerçekleştirilen mal ihracatı işlemlerinde de sevkiyatın başlamasından önce e-İrsaliye düzenlenmesi zorunludur.
İrsaliye yerine geçen e-fatura ve e-arşiv fatura kullanıyorsanız, ayrıca e-irsaliye düzenlemek gerekli değildir. Ancak, e-fatura ve e-arşiv faturanın irsaliye olarak kullanılabilmesi için teslim anında düzenleniyor olması gereklidir.
Özetlemek gerekirse e-Fatura Uygulamasına kayıtlı kullanıcılara düzenlenecek elektronik faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde elektronik faturanın kâğıt çıktısı irsaliye yerine geçer.
e-İrsaliye kullanımı 1 Temmuz 2020 tarihinde yayınlanan tebliğe göre e-Fatura kullanıcılarına zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren isteyen firmalarda iradi olarak e-İrsaliye uygulamasına geçiş yapabilmektedir.
e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2022 yılında cirosu 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçiş yapmaları zorunludur.
İlgili 25 soru bulundu
Evet. e-İrsaliye Uygulamasına kayıtlı mükelleflerce gerçekleştirilen mal ihracatı işlemlerinde de sevkiyatın başlamasından önce e-İrsaliye düzenlenmesi zorunludur.
Türkiye'de e-İrsaliye kullanımı ile ilgili yasal zorunluluk 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamıştır. bir takvim yılı içindeki satış hasılatı tutarı 10 milyon TL aşan işletmeler için geçerlidir. Bu kriteri sağlayan işletmeler, e-İrsaliye düzenleme zorunluluğuna tabidir.
Malın tesliminde e-Fatura veya e-Arşiv Fatura düzenlenir ve düzenleme tarihinin yanında saat ve dakikası yazılırsa ayrıca belge üzerinde "İrsaliye yerine geçer" ibaresi eklenirse e-Fatura ve e-Arşiv Fatura, sevk irsaliyesi yerine geçer.
e-İrsaliye / Sevk irsaliyesi belgesinin temeli de bir mal hareketinin varlığıdır. Peki hangi durumlarda e-irsaliye düzenlenmesine gerek olmayacaktır? e-Fatura ya da e-arşiv faturanın kağıt çıktısının sevk irsaliyesi yerine geçtiği durumlarda ayrıca e-irsaliye düzenlenmesine gerek bulunmayacaktır.
e-Fatura'ya Geçenler Kağıt Fatura Kesebilir Mi? e-Fatura ve e-Arşiv Fatura sistemine dahil olan firmalar, uygulamaya dahil oldukları günden itibaren 7 gün süreyle söz konusu belgelerini fiziksel ortamda yani kağıt ortamda düzenleyebilir.
Yolda maliye tarafından yapılan bir denetim de taşınan ürünlerin sevk irsaliyesi araçta bulunmazsa ürünleri taşıyan ve taşıttıran yani satıcı ve alıcıya her bir irsaliye için ceza kesilir.
Malın tesliminde e-Fatura veya e-Arşiv Fatura düzenlenir ve düzenleme tarihinin yanında saat ve dakikası yazılırsa ayrıca belge üzerinde "İrsaliye yerine geçer" ibaresi eklenirse e-Fatura ve e-Arşiv Fatura, sevk irsaliyesi yerine geçer. Ayrıca matbu çıktısının satıcı ya da yetkili tarafından imzalanması gerekmektedir.
7. e-Fatura veya e-Arşiv faturanın irsaliye yerine kullanılması mümkün mü? Fiili sevk ile fatura düzenlenmesi aynı zamanda ise, içerisinde gerekli ibareleri ve sevk bilgileri bulundurularak e-Fatura veya e-Arşiv fatura kağıt çıktısı irsaliye yerine kullanılabilir ve tekrar e-İrsaliye kullanılması gerekli olmaz.
dördüncü ayın başından itibaren. verilmek suretiyle) 01.07.2022 tarihinden itibaren e-İrsaliye Uygulamasına geçiş zorunluluğu olduğu bildirilenler, 01.07.2022 Kendisine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazılı bildirimde belirtilen süreler içinde e-İrsaliye uygulamasına dâhil olması gerekmektedir.
Malın sevkiyat noktasından hareket etmesinden önce düzenlenen e-irsaliye'de herhangi bir yanlışlık olması halinde alıcı taraftan irsaliyeye red yanıtı vermesi talep edilir. Red işlemi, malın fiili sevkinden önce gerçekleştirilmelidir. Malın fiili sevki sonrasında gönderilen e-irsaliyenin reddi geçersizdir.
Dönem brüt hasılatı 5 Milyon TL'den fazla olan mükellefler e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda oldukları için aynı zamanda e-defter uygulamasına da geçiş yapmak zorundadırlar.
Bu yazımızda, cezalı duruma düşmemek için sevk irsaliyesinin kimin tarafından düzenleneceği hakkındaki bilgilerimizi pekiştiriyor olacağız. Emtianın sevki sırasında, fatura bulunsun veya bulunmasın, mutlaka düzenlenmesi zorunlu olan bir belgedir.
Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır" ibaresi yer almaktadır. 397 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde de belirtildiği üzere, elektronik fatura kâğıt faturadan farklı bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
Sevk irsaliyesi ile ürünün faturası arasındaki en temel fark; faturanın üzerinde malın satış tarihi, ödeme tutarı gibi ürünün satışıyla ilgili bilgilerin yer almasıdır. Faturada bulunan bu bilgiler sevk irsaliyesinde yer almadığı için irsaliye fatura yerine geçemez.
Faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve kağıt haline “İrsaliye yerine geçer” ifadesinin yazılması koşuluyla e-Arşiv faturaları irsaliye yerine kullanılabilir.
Vergi Usul Kanunu'na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir.
Bir e-fatura mükellefine e-arşiv kesmek sonucunda bu e-arşiv faturası geçerli sayılmaz. Böyle bir durumda faturayı kesen kişi e-arşiv faturasını iptal etmeli ve e-fatura düzenlemelidir. Bu e-faturanın düzenlenmesi için mal veya hizmetin tesliminden itibaren 7 günlük bir süre tanınmıştır.
Elbette geriye dönük fatura kesilebilir. Ancak bu fatura kesmenin belirlenen süre içerisinde olması gerekir. Azami sürenin yedi gün olarak belirlendiği geriye dönük fatura kesme işlemi elektronik ortamda da mümkün olmaktadır.
İrsaliye Fatura Ne İşe Yarar? İrsaliyeli fatura düzenlemek iki farklı belgenin tek seferde düzenlenmesine olanak tanıyarak zamandan ve maliyetten tasarruf sağlar. Normal şartlarda fatura düzenlendikten sonra 7 gün içerisinde sevk irsaliyesi de düzenlenmeli ve malın teslimi sağlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri