2. e Fatura Mükellefi Fiş Kesebilir mi? İşletmenizde kasa bulunuyorsa kanuni yasal sınır olan 2000 TL altındaki tutarları kasa fişi olarak kesebilirsiniz. İşyerinizde büro, temizlik gibi giderleri ve perakende satışlardaki bu kasa fişlerini gider göstermenizde sakınca yoktur.
E-fatura sistemine kayıtlı iseniz satış fişi veya ödeme kaydedici cihaz fişi kullanabilir misiniz? Eğer e fatura kullanmanız zorunlu ise bu durumda perakende satış fişi kullanmamanız gerekiyor. Kullanırsanız bu satış fişlerinin herhangi bir geçerliliği bulunmayacak.
ve fatura kullanma sınırının altında kalan satın alımları, perakende satış fişi ya da ödeme kaydedici cihaz fişi ile belgelendirebilir.
e-Belge olarak düzenlenmesi zorunlu olan e-fatura, e-arşiv, e-SMM gibi belgelerin, e-belge olarak düzenlenmesi gerekirken kâğıt fatura olarak düzenlenmesi, hiç fatura kesilmemiş sayılması halinde 2.200 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.
Yapılan harcamaların tutarı; fatura düzenleme sınırının altında dahi olsa, Fatura talep edilebilir ve VUK uyarınca satıcının yazarkasa fişi yerine Fatura düzenleme mecburiyeti vardır.
İlgili 30 soru bulundu
3. Fiş ve fatura arasındaki fark nedir? Fatura, bir satıcı tarafından belirli bir şirkete verilen ebedi bir belgedir. Buna karşılık, bir fiş, finansal işlemle ilgili bilgileri kaydetmek için kullanılan dahili bir belgedir.
Vergi kaçağının önüne geçilebilmesi için bu belgeleme oldukça değerlidir. Devlet tarafından alınması gereken vergilerin kaydının tutulabilmesi de yine fişler sayesinde mümkün olur. Bu nedenle yukarıda da belirttiğimiz gibi müşteri istesin veya istemesin satıcıların fiş vermeleri yasal bir zorunluluktur.
e-Fatura sistemine geçiş yapan firmalar sisteme kayıtlı olan diğer firmalara satış faturası olarak e-fatura göndermelidir. e-Faturaya kayıtlı firmalara kağıt fatura kesilmesi durumunda bu faturalar geçersiz sayılır. Sisteme kayıtlı olmayan firmalara ise kağıt fatura ya da e-arşiv fatura düzenleyerek gönderebilirler.
Bu noktada “e Fatura mükellefi e defter tutmak zorunda mı?” sorusuna da cevap verelim. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar zorunlu olarak e-fatura ve e-arşiv faturaya geçecek firmaların, 1 Ocak 2024 tarihine kadar da e-defter uygulamasına geçmeleri gerekecek.
E-Fatura uygulamasına zorunlu olarak geçiş yapan mükelleflerin e-Defter uygulamasına da geçiş yapması zorunluluk kapsamındadır. E-Fatura mükellefleri aynı zamanda e-Arşiv mükellefi olduğu için, e-Arşiv uygulamasına zorunlu olarak geçiş yapan mükelleflerin de e-Defter kullanma zorunluluğu bulunuyor.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
E-Arşiv Fatura uygulaması ile fatura düzenleyecek mükellefler, faturaya imzaları ile birlikte kaşe de eklemelidir.
Bir kullanıcının (gönderici veya alıcının) e-fatura uygulamasına kayıtlı olup olmadığının sistemde yayımlanan listelerden kontrol edilebileceği, sistemde kayıtlı olmayanların e-fatura düzenleyemeyeceği ve alamayacağı tabiidir.
Normal koşullar altında satılan mal veya hizmet bedelinin 800 lirayı geçmesi halinde,“fatura” düzenlenmesi zorunludur. Ancak, bu tutarın altında kalan mal ve hizmetler için perakende satış vesikası düzenlenebilmektedir.
Akaryakıt istasyonlarında pompa Ödeme Kaydedici Cihaz fişleri karşılığında e-fatura düzenlenmesine gerek olmadan ÖKC fiş tutarına bakılmaksızın istisna olarak fatura yerine kullanılabilir.
Özetlemek gerekirse, “e-Fatura mükellefi e-arşiv fatura kesebilir mi?” sorusunun cevabı, karşı taraf bir e-fatura mükellefi olmadığı takdirde evet. e-Fatura kesilmesi zorunlu olan durumlarda, e-arşiv e-faturanın yerini tutmaz.
2021 yılında vergi dönemleri içerisinde toplamda 4 milyon TL ve üzeri ciro kazancı elde eden hem tüzel hem gerçek mükellefler e-Defter uygulamasına 1 Ocak 2023'e dek geçiş yapmak zorundadır. 2022 yılı için ise 3 milyon TL ciro kazancı elde eden mükellefler 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-Defter sistemine geçiş yapmalıdır.
1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 562 nci maddesi uyarınca; gerekli açılış ve tasdik işlemlerini yaptırmayanlar 4 bin TL idari para cezası ile cezalandırılır. Defterlerin olmaması veya hiçbir kayıt içermemesi durumunda ise sorumlular 300 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.
E-Arşiv fatura kesmek için Gelir İdare Başkanlığı portalı, entegrasyon ve özel entegrasyon yöntemlerinden birini kullanmanız yeterlidir. GİB portalına giriş yaparak e-Arşiv faturaları hızlı ve kolay bir şekilde düzenleyebilirsiniz.
Maliye Postası'nın Yanıtı: POS özellikli yazar kasa fişi düzenlendikten sonra, aynı işlem için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde, fatura üzerine yazar kasa fişine atıf yapılır ve fatura hasılat yazılır, yazar kasa fişi hasılat yazılmaz.
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
Şahıs şirketleri e-fatura mükellefi olabilir mi? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şahıs şirketleri de dahil olmak üzere tüm şirket tipleri e-fatura mükellefi olabilir. Yani e-fatura, şahıs şirketine özgü bir hizmet değil.
Yapılan mal ve hizmet alımlarında fiş veya fatura alınmaması kayıt dışı bir işlemdir. Alış-verişlerde belge düzenlenmemesi hem tüketici haklarının kullanımına engel olmakta, hem de vergi kanunları açısından vergi matrahının azaltılması sonucunu doğurmaktadır.
2022 Yazar Kasa Fişi Kesme Sınırı... Perakende Satış Fişi ve Yazar Kasa Fişi Düzenleme Sınırı. 2000 TL olarak belirlenmiştir.
Dolayısıyla e-fatura kesilmesi gerekirken kağıt fatura kesilirse VUK 353/I e-fatura cezası hükmü uygulanır. Buna göre 2022'de 1000 TL olan ceza tutarı 2023'te aynı takvim yılı içerisinde her belge başına en az 2200 TL iken, her belge çeşidine toplam 1.100.000 TL olacak şekilde güncellenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri