Ülke, sütün yanı sıra krema, peynir, süt tozu, tereyağı gibi süt ürünlerini en çok Mısır, Suudi Arabistan, Japonya, Güney Kore'ye sattı. Dünyanın en çok süt üreten 9. ülkesi Türkiye oldu.
Bununla birlikte Hindistan, yaklaşık 195 milyon tonluk süt üretimiyle dünya süt üretiminde başı çekti. 2020 yılında Çin'in süt üretiminde yüzde 7'lik artış yaşanırken Pakistan'da bu oran yüzde 3,2'ye ulaştı.
TÜRKİYE'DE DURUM: 2021
olarak 2021 yılı toplam sağılan hayvan sayısı 28 milyon baş, toplam süt üretimi ise 23,2 milyon ton olarak hesaplanmıştır.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, 2019 yılında süt üretim miktarı bakımından Konya'nın 1 milyon 315 bin 120 tonla birinci olduğunu söyledi.
Kanada'nın Ontario eyaletine bağlı Embrun kentinde bir çiftlikteki inek, 15 yılda 216 bin 893 kilogram süt vererek bu alandaki dünya rekorunu kırdı.
İlgili 23 soru bulundu
Halen Türkiye'de süt ithal edilemiyor. Yurtiçi ithalata açılmaz zaten. Eğer Türkiye'de üretilen süt miktarı ihraç ettiğimiz ürünler için yeterli olmaz ise çiğ süt ithal edebileceğiz. Bu alanda Yeni Zelanda, Amerika ve Avustralya öne çıkıyor.”
İnsanoğlu, 5000 yıldan beri süt içmektedir. Bu konudaki ilk kanıtlar Dicle ve Fırat ırmakları arasında kurulan Sümer Uygarlığı'nın Ur kentinde bulunmuştur.
Türkiye ise en çok süt üreten 9. ülke olarak sıralamaya girdi.
Marmara Bölgesi'nde Karacabey'de, İç Anadolu Bölgesi'nde Aksaray'da, Ege-Akdeniz Bölgesi'nde Tire'de ve Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Bingöl'de olmak üzere Türkiye'debu model ile kurulmuş dört entegre tesisimiz bulunuyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt üretiminin dörtte birinin 6 ilden elde edildiğini belirterek, "Konya, İzmir, Balıkesir, Erzurum, Kars ve Sivas 4,57 milyon ton süt üretimiyle toplam ülke üretiminin dörtte birini karşıladılar" dedi.
2000 yılında 1 kg süt fiyatı 220,376 TL dir. 2,0 kg süt ile 1 İt motorin alınabilmekteydi. 2001 yılında 1 kg süt fiyatı 278,169 TL dir.
Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibidir. 4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür. Sütün miktarı da artar, göğüsler dolu, sert ve ağır hissedilir.
Keçi sütünün protein değeri, inek sütü ya da diğer bitkisel sütlere göre daha yüksektir. Ayrıca, içerdiği proteinin daha sindirilebilir olması da özellikle ilgi çekicidir. Bu, içerdiği proteini vücudunuzun kullanmasının daha kolay olduğu anlamına da gelir.
Mersin'in Erdemli ilçesinde dünyanın en pahalı sütü olarak bilinen ve besin değeri çok yüksek olan arı sütü hasadı devam ediyor. Tüketicileri uyaran 60 yıllık arı sütü üreticisi Şahbaz Çay, "Kilosu 10 bin liranın altında olan arı sütü sahte arı sütüdür" dedi.
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
En çok süt yapan besin listesi yapıldığında su, ilk sıradadır.
Açılmış pastörize süt 2 günden sonra bozulmaya başlar. Şayet ambalajı açılmış ve 2 günü geçmiş bir sütünüz varsa kesinlikle tüketmeyin. Bu gıda zehirlenmesine sebebiyet verebilir. Ambalajı açılan UHT süt ise en geç 4 gün içerisinde tüketilmelidir.
Beslenme uzmanları, çiğ sütü sağlığınız açısından mutlaka kaynatarak tüketmeniz gerektiğini belirtiyor. Kaynatma işlemi sayesinde çiğ süt içerisindeki zararlı organizmalar en aza indirilebiliyor. Çiğ sütü, cam bir kavanoza koyup kapağını kapatarak buzdolabında 2 gün boyunca sağlıkla ve güvenle tüketebilirsiniz.
Günlük diyetimizde yer alan dört önemli besin grubundan birisi olan süt ve süt ürünlerinin özellikle protein ve kalsiyum içeriği açısından tüketilmesini mutlaka öneriyoruz. Süt içerisinde bulunan B2, B12, A vitaminleri, tiamin, niasin, fosfor ve magnezyum olmak üzere birçok besin öğesi önemli kaynaktır.
Süt ve süt ürünleri üretiminin azalmasındaki temel neden yüksek maliyetler nedeniyle üreticilerin sektörden çekilmesi.Sadece küçük çiftçiler değil, büyük çiftlikler de yem başta olmak üzere maliyetlerin yüksek çiğ süt fiyatının ise düşük olması nedeniyle üretimden çekiliyor.Bu nedenle son aylarda devam eden inek kesimi ...
Toplam yağlı süt tozu üretiminde Çin, Fransa, Yeni Zelenda, Arjantin ve Brezilya başta gelen ülkelerdir. Bu ülkelerde yıllık 300 ile 450 bin ton civarında yağlı süt tozu üretilmektedir. Bu ülkelerin yanı sıra Peru ve Tayvan'da yılda 4-5 bin ton gibi küçük miktarlarda yağlı süt tozu üretimi yapılmaktadır (Ek tablo -1).
TÜİK verilerine göre, Türkiye'de 2020 yılında 23,5 milyon ton olan süt üretimi 2021 yılında %1,3 azalışla 23,2 milyon tona, 2022'de ise bir önceki yıla göre %7 düşüşle 21,5 milyon tona geriledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri