e-Arşiv ve e-fatura gönderildikten sonra sistemden herhangi bir şekilde düzeltilemez ya da değiştirilemez. Ancak teknik olarak e-arşiv faturanın iptal edilmesi mümkündür. İptal etmek istediğiniz faturaya ait bilgileri e-arşiv raporunun iptal bölümüne girmeli ve ilgili raporu GİB'e göndermelisiniz.
Size gelen hatalı faturaların (durum mevzuat hükümlerine uygunsa) iade faturası ile geri gönderilmesi ya da ticari fatura ise reddedilmesi gerekmektedir. Buna istinaden ilgili firma gelen söz konusu hatayı düzelterek yeni fatura düzenlemelidir.
E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurumtarafından iptal edilemezler. E-faturaların iptali için, faturanın gönderildiğikurum ya da kişinin e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcının e-Faturareddinden sonra söz konusu fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaycaiptal edilebilir.
onaylanıp gönderilen faturalar için düzeltme ve iptal işlemi yapılamamaktadır. bu tür bir durumda faturanın alıcısı tarafından iade faturası düzenlenebilir, ya da ticari fatura senaryosuna göre oluşturulup gönderilmesi halinde red uygulama yanıtı gönderilebilir. alıcının faturaya yanıt dönememesinin nedeni temel fatura ...
temel e-Fatura'da alıcı iptal yetkisine sahip değildir. Fatura sadece gönderici tarafından GİB İptal Portalı üzerinden iptal edilebilir. Alıcının başvuracağı yollar ise iade faturası keserek faturayı muhasebe kayıtlarından çıkarmak, noter ya da KEP sistemi ile itirazda bulunmaktır.
İlgili 15 soru bulundu
İade edilmek istenen ürüne ait fatura veya benzeri belgenin fiili imkânsızlıklar nedeniyle ibraz edilemediği durumlarda, alış belgesinin ibraz edilemediği açıkça belirtilmek ve gider makbuzu düzenlenmek suretiyle ürünün İADESİ maliye düzenlemeleri açısından MÜMKÜNDÜR.
Alıcısı tarafından iptal talebine portal aracılığı ile onay verilmedikçe, iptal talebine ait e-faturalar e- fatura uygulamasına ilişkin sistem üzerinde iptal edilmemiş, geçerli faturalar olarak kabul görecektir.
2022 takvim yılında düzenlenmesi gereken her bir fatura için kesilecek asgari ceza tutarı 500 TL'idi. Bu fatura tutarına bakılmaksızın belirlenen ceza tutarıdır. 2021 yılında ise, 380 TL idi. Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır.
Gönderen tarafında iseniz bir iptal talebi oluşturabilir, alıcı tarafında iseniz size ulaşan e-faturaya itiraz edebilirsiniz. Tüm bu işlemler faturanın gönderildiği tarihten itibaren 8 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. 8 günü geçtiği takdirde sistem talep oluşturmaya veya onaylamaya izin vermez.
E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından iptal edilemezler. E-faturaları iptal edebilmek için, faturanın gönderildiği kişi ya da kurumun e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcı e-Faturayı reddettikten sonra ilgili fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaylıkla iptal edilebilir.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere faturaya yazılması gereken tutarın veya farkının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (440 TL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Vergi Usul Kanunu'na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir. e-Fatura kesme süresi aşılırsa Vergi Usul Kanuna'na göre faturada yazılması gereken tutarın %10'u oranında ceza kesilir.
BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
noterden faturaya itiraz dilekçesi,
telgraf, iadeli taahhütlü mektup, faturanın kabul edilmemesi veya faturanın geri gönderilmesi yoluyla yapılabilir. İtirazın 8 günlük süre içinde edildiği ispat olunmak kaydıyla, sözlü dahi itiraz edilebilir.
E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır.
e-Fatura iptal etme süresi Türk Ticaret Kanununa göre fatura kesim tarihinden itibaren 8 gündür. İptal talebini bu süre içerisinde vermek durumunda olan mükellefin e-fatura iptal onay süresi de 8 gündür.
2. Faturayı alan kişi, aldığı tarihten itibaren en geç sekiz gün içerisinde itiraz talebinde bulunabilme hakkına sahiptir. 8 günü aşan itiraz talepleri onaylanmaz ve faturayı alan mükellef faturadaki bilgilendirmeleri kabul etmiş sayılır.
Satıştan sonraki 7 gün içerisinde geriye dönük olarak kesilen elektronik faturalar için para cezası uygulanmaz. Fakat 7 günlük süre aşıldığında her bir fatura için 2200 TL tutarında ceza uygulanır. 2023 yılında bu tutar 2200 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında bu tutar 500 TL idi.
Önceki Tarihlere Kesilen Faturalar
Kanun uyarınca taraflar, sadece e-Fatura sistemine dahil oldukları tarihten itibaren e-Fatura düzenleyebilir. Geriye dönük kesilen e-Faturalar sistemden gönderilebilir ancak faturaların hukuken geçersiz olduğu bilinmelidir.
Açıklama. Düzenlediğiniz faturaları iptal/itiraz etmek için, fatura numarası ve fatura tutar bilgilerini imzalayıp fatura iptal/itiraz talebi oluşturmanız gerekmektedir. Faturayı adına düzenlediğiniz mükellef fatura iptal/itiraz talebine onay verdikten sonra fatura iptal/itiraz olacaktır.
Alıcı fatura için 8 gün içerisinde onay ya da retvermezse ticari e-Fatura otomatik olarak onaylanır.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Fatura bir ispat vasıtası olarak önemli delildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri