E-Arşiv Fatura uygulaması ile fatura düzenleyecek mükellefler, faturaya imzaları ile birlikte kaşe de eklemelidir.
Tıpkı diğer elektronik faturalarda olduğu gibi E-Arşiv Fatura'da da imza ve kaşe bilgilerinin yer alması olmazsa olmazdır. Günümüzün teknolojileri sayesinde E-Arşiv Fatura e-imza yöntemi ile imzalanabilir. Elektronik imza yönteminde Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) sistemi kullanılabilir.
Bu hükme göre, vergi uygulamaları bakımından faturada imzanın bulunması zorunlu olmakla beraber, faturanın şekil ve nizamına ilişkin esaslara riayet edilmek şartıyla, düzenleme tarihinde imzaya yetkili olanın imzasının notere tasdik ettirilip basım sırasında fatura üzerine yazdırılmak suretiyle faturanın (hazır imzalı ...
Kaşe, faturalarda kesinlik ve netlik kazandırması amacıyla kullanılan bir bildir geçtir. Kaşe, bir faturanın kime ait olduğunu belirtir. Kaşesi olmayan faturaların bir hitabı olmadığından geçersiz sayılırlar.
E-Belge çıktılarının renkli olması veya ıslak imza (veya hazır imza) ile imzalanması, kaşelenmesi veya damgalanması zorunluluğu aranmaz.
İlgili 36 soru bulundu
Açık faturada imza ve kaşe faturanın üst kısmında yer alır. Kapalı faturada ise imza ve kaşe faturanın alt kısmında yer alır.
E-Arşiv faturalar günümüzde pek çok kolaylık sağlamaktadır. Alım ve satımlarda uygulanan faturalar dijital ortamlar aracılığıyla kolaylıkla aktarılabilir. Ayrıca bu faturalarda imza ve kaşeye de yer verilmektedir. E-Arşiv fatura hazırlayan yükümlülerin belgelerinde imza ve kaşeye yer verilmesi zorunludur.
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
Açık ve kapalı faturanın en belirgin özelliği de, imza ve kaşe yerlerinin birbirinden farkıdır. Açık faturadaa kaşe ve imza faturanın üst kısımında yer alırken, kapalı faturalarda imza ve kaşe alt kısma atılmaktadır. Bunun haricinde fatura üzerindeki satıcı ve alıcı bilgileri ve diğer fatura bilgileri aynıdır.
Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere e-arşiv fatura her halükârda işletme sahibinin veya adına imzaya yetkili olanların ıslak imzası veya faturanın oluşturulması sırasında imzaya yetkili olanın imzasının notere tasdik ettirilip elektronik ortamda e-arşiv faturaya basılması gereklidir.
Elektronik Fatura Uygulaması ile ilgili usul ve esasları belirlenmiştir. e-Fatura uygulamasında mali mühür/elektronik imza zorunludur. e-Fatura uygulamasını portal yöntemiyle kullanacak mükelleflerin uygulamaya mali mühür/e-imza ile girmeleri gerekmektedir.
Kanunen, okuma yazma bilmeyenler için kaşe imza yerine kullanılabilir. Bir kaşe yardımıyla daha pek çok fayda elde edebilirsin. Ancak kaşedeki bilgilerin mutlaka doğru olmasına özen göstermelisin.
e-İmza, kişinin ıslak imzası yerine geçer. Bu anlamda, e-arşiv uygulamasını kullanan mükelleflerin elektronik belge olarak oluşturdukları faturayı matbu olarak teslim ederken faturada imzanın bulunması gerekir.
Evet, e-arşiv faturalarda ıslak imza ile beraber yetkili kişilerin kaşelerini de basması gerekmektedir. e-Arşiv faturalarda, kaşe-imza zorunluluğu ile alışverişlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.
Fatura kesildikten sonra üzerine kaşe basılır ve şirket yetkilisi tarafından imzalanır. Faturalar sıra takip eder, sıra ile kesilir, sıra atlanmaz. Faturalarınız kaybolur ise vergi dairesine bildirimde bulunmanız gerekir.
Vergi Usul Kanunu'nun faturanın nizamına ilişkin hükümleri içinde “Faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunması mecburidir.” ifadesi yer alır.
14. e Fatura İmzasız Ne Demek? e fatura neden imzasız yazıyor diye görünce paniğe kapılmayın. Başvuru sırasında elektronik mühür ya da imza ile geçiş yapıldığından dolayı tüm elektronik faturalar sistemden imzalı olarak alıcıya gönderilir. Elektronik faturaların imzalanmasına gerek yoktur.
Kapalı fatura da tıpkı açık fatura gibi ilgili bilgileri içerir; işletme detayları, verilen mal ve hizmetlerin detayları, fiyat ve vergiler. Kaşe ve imza faturanın alt bölümünde yer alır.
Şahıs firmaları, Limited Şirketler, Anonim Şirketler gibi Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan her türden şirket tipi kaşe hazırlatmak zorundadır.
Şirket yetkilisinin adı soyadı imzası yeterlidir. Kaşe zorunluluğu yoktur. Söz konusu olay Ciro imzası ve şirket adı belirten hiçbir ibare yok sadece ad - soyad imza. hımm.. o zaman bu durumda kişi kendi adına ciro etmiş olur ve ciro silsilesindeki borçlular arasına o da katılır.
KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
e-Fatura İptal Portalından İptal Etme
Giriş yapmadan önce e-imza/mali mührünüzü bilgisayara takıp açmanız gereklidir. Bu platformu: İptal talebi oluşturmak. Adınıza gelen iptal taleplerine onay vermek ve iptal taleplerinin durumunu takip etmek.
e-Fatura uygulamasında GİB logosunun bulunması zorunludur. GİB logosu faturanın en üstünde ortada olmalıdır, yeri değiştirilmemelidir. e-Arşiv uygulamasında GİB logosu bulunması zorunludur. Bunun yanı sıra bir diğer zorunlu alan firma kaşe ve imza bilgisidir.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, e-fatura başvurusunu henüz yapamamış şirketlerin başvurularını e-imza ve mobil imzayla hızlı ve kolay bir biçimde yapabileceklerine dikkat çekti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri