Ön diş kırılması konuşmayı, yeme-içmeyi ve elbette görünümü son derece olumsuz etkilediği için acil diş vakasıdır. Hali hazırda çürümüş, mine tabakası aşınmış olduğu için dişlerin kendiliğinden veya çiğneme esnasında kırılması mümkün olduğu gibi fiziksel darbe nedeniyle de dişiniz kırılabilir.
Yemek yerken dişin kırılması sonucu kırık parça yutulabilir. Bunun herhangi bir zararı bulunmayacaktır. Ancak kırılan dişin kırık yüzeyinin açıkta kalması dişte ağrıya sebep olabilir. Ayrıca kırık diş tekrar kırılmaya karşı çok daha dayanıksız olacaktır.
Kırık Ön Diş Tedavisi
Genellikle implant işlemi tercih edilir. Hafif dereceli kırıklarda lamina kaplama tekniği ile tedavi gerçekleştirilir. Daha kısa süreli bir tedavi tekniği olduğu için diş dokusunun varlığı hesaplanarak bu işlem uygulanır.
Yaşa bağlı dejenerasyon, şiddetli travmalar ve enfeksiyonlar diş kırıklarında etkili olabilen faktörler arasındadır. Yemek yerken diş kırılması da sık görülen durumlardandır. Kırık dişler herhangi bir belirti vermeyebilir ve uzun yıllar, herhangi bir problem yaşamadan, kırık diş ile yaşanabilir.
Kırık dişin parçası bulunmuşsa, mesela bir yere çarpma sonucu diş kırılmış ve parçası da gözden kaybolmamışsa, hekim uygun halde bu parçayı dişe tekrar yapıştırabilir. Bu yöntem çok fazla teknik bilgi, hassasiyet ve beceri gerektirir. Kırık diş parçası çoğu zaman anesteziye bile gerek kalmadan yerine yapıştırılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Dişin bir parçasının kırılarak ayrılması durumunda kuron tedavisi uygulanmaktadır. Aynı zamanda ileri seviye çürüklerde de bu yönteme başvurulur. Bu yöntemde diş hekimi, dişin gerektiği kadar kısmını yontar ve sonrasında kaplamayla dişin işlevsellik kazanmasını sağlar.
Estetik Dolgu veya Bonding Tedavisi
Özellikle ön dişlerin minesinde küçük bir çatlak meydana geldiyse, Bonding yöntemi uygulanmaktadır. Diğer dişlerde oluşan aynı sorun için de Estetik Dolgu tercih edilir. Bu yöntemlerde kırık, dolgu yapılarak kapatılmakta ve diş sağlamlaştırılmaktadır.
Ön diş kırılması konuşmayı, yeme-içmeyi ve elbette görünümü son derece olumsuz etkilediği için acil diş vakasıdır. Hali hazırda çürümüş, mine tabakası aşınmış olduğu için dişlerin kendiliğinden veya çiğneme esnasında kırılması mümkün olduğu gibi fiziksel darbe nedeniyle de dişiniz kırılabilir.
Çok sert cisimlerin çiğnenmesi, yaşa bağlı olarak diş yapısında meydana gelen zayıflama, tedavisi yapılmayan çürükler nedeniyle dişte hassasiyet artması, yüze darbe alınması, düşme sırasında dişlerin sert nesne veya zeminle teması gibi farklı durumlarda diş kırılması ile karşılaşılması mümkündür.
Kırık dişler genel olarak sinire zarar verir. Aynı zamanda kök kanalı ihtiyacına neden olabilir. Aynı zamanda yayılan enfeksiyon, vücudun diğer bölgelerine ulaşır ve ciddi komplikasyonlar oluşmaya başlar. Günümüzde yemek yerken diş kırılması gibi sorunlar çok sık görülüyor.
Kırık pulpaya kadar uzanıyorsa kanal tedavisi ile bir tedavi uygulanır. Kırık parçası ise kron kaplama ile tedavi edilir. Kırığın köke kadar ulaştığı durumlarda ise maalesef diş çekilmesi ihtimali olabilir. Bu durumların diş çekiminin yaşanmaması için hızlı bir şekilde diş hekimine gelinmesi lazım.
(Tek diş) geçici kuron: 500 TL. Abument harici implanta porselen uygulaması: 2.500 TL. Metal destekli porselen Kuron: 2.500 TL.
En yaygın olarak karşılaşılan kırık diş türlerine yakından bakacak olursak: * Çatlak Diş:Çatlak bir dişi evde kendi yöntemlerinizle tedavi etmek imkansızdır. Dişinizde bir çatlak ile karşılaştığınız anda doğrudan diş hekiminize başvurmanız gerekir.
DİĞER KALICI DİŞLER NE ZAMAN ÇIKAR? Ön kesici kalıcı dişler 7 yaşında alt çeneden süt dişlerinin düşmesiyle çıkmaya başlar. 8 yaşının sonunda düşen üst ön süt dişlerinin yerine kalıcı ön kesici dişler yerini alır. 8-9 yaşında çocuğun üst ve alt çenesinde 8 tane kalıcı ön keser dişler çıkmasını tamamlar.
Çünkü kırılan diş parçası uygun koşullarda korunduğu taktirde canlılığını bir süre koruyabilir. Ve ağızda kalan parçayla yapıştırılarak diş eski görünüm ve işlevine kavuşturulabilir.
Ön diş kaplama için en sık kullanılan yöntemi laminate veneer ve tam seramik kaplamadır. Estetik kaplamalar hem estetik bir gülüşü hem de sağlığı beraberinde getiren çözümlerdir.
Diş kırılması, tedavi edilmezse çok ciddi ağız ve diş sağlığı sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle de diş kırıldığı zaman vakit kaybetmeden geçi olmak gerekir. Tedaviye silmeyen diş, zamanla zayıflar ve diş kaybına yol açabilir. Çok çabuk bir müdahale ile dişin kurtarılma ihtimali vardır.
Kırık parçaları toplayın ve dişçiye götürmek üzere temiz, kuru bir kaba koyun. Dişin kalan kısmını ılık suyla yıkayarak kir ve kalıntılardan temizleyin. Eğer dişiniz yaralanma nedeniyle kırıldıysa şişmeyi önlemek için bölgeye buz kompres uygulayın. Hemen randevu almak için dişçinizi arayın.
Diş sağlığı için vitamin denildiğinde akla ilk D vitamini gelir. Çünkü D vitamini eksikliği, diş ve kemik yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle hem diş hem de fiziksel sağlığımız için oldukça önemlidir. Ayrıca D vitamininin eksik olması, diş çürüklerini de arttırmaktadır.
– Diastema da denilen ayrık diş sendromu,
ön iki dişiniz ve diş eti hattınız arasında meydana gelebilecek aşırı diş eti büyümesi sonucunda da kendine gösterebilir. Bu aşırı büyüme, iki ön diş arasında ayrılığa sebep olarak bir boşluğun oluşmasını sağlar.
Dişlerimiz yediğimiz sert gıdaların yıkıcı etkisi, sıcak soğuk değişikliği, asitli gıdaların kimyasal etkisi altında ve diş sıkma gibi kötü alışkanlıklar sonucunda zamanla yıpranır ve aşınırlar. Bu etkiler sonucunda dişlerimizin boyu kısalmaya, gülümsediğimiz zaman daha az gözükmeye başlar.
Altın dolgular 15-30 yıl dayanırken gümüş dolgular 10-15 yıl dayanabilmektedir. Fakat kompozit dolgular çok uzun ömürlü olmamakla birlikte ortalama 5-7 yıl dayanırlar. Süresi doldukça değiştirilmeleri gerekir.
Ön diş dolgusu; ağız bakım alışkanlıklarınıza ve dolgunun diş üzerindeki büyüklüğüne bağlı olarak 7-10 yıl arası dayanır. Dolgu ne kadar büyükse streste o kadar fazladır. Estetik dolgular amalgam diş dolgularına göre daha az süre dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri