Kafein toleransının üstesinden nasıl gelinir? Kafein alımınızı azaltarak veya daha az tüketerek kafeinin etkilerinin üstesinden gelebilirsiniz. Normalde yaptığınızdan daha fazla kafein tüketmek, kısa vadede kafein toleransının üstesinden gelmenize de yardımcı olabilir.
direnç oluşmasının önüne geçmenin en etkili yolu düzenli tüketimi bırakmaktır. ancak yoğun bir toleransı kırmak için 2 haftadan 2 aya kadar sürebilen bir kafein detoksu uygulamak gerekebilir. bu süre boyunca kolada da kafein bulunduğu göz önüne alınmalıdır.
Kafein alerjisi, kahve çekirdeklerinin üzerinde bulunan tozlara bağlı olarak meydana geldiği bilinir. Bu alerji türü çok nadir olduğu bilinir. Kahve içinde bulunan kafeine karşı alerji gelişir. Bu alerjiyi vücut bağışıklık sistemi ile birlikte savaştığı zaman ortaya çıkarır.
Örneğin hayatında yüksek miktarda kafein almamış biri ilk kez kafein aldığında çok büyük bir fark hisseder. Enerjiyi ve odaklanmayı maksimum düzeyde yaşar. Ancak her gün kafein alan biri bir süre sonra buna alışır ve enerjiyi hissetmemeye başlar. Buna kafein toleransı denir.
Kafeini düzenli olarak her gün yüksek oranlarda tüketen bir bireyde kafeinin uyanıklık sağlayan, yorgunluğu azaltan, enerjik hissetmesine sebep olan etkileri yeteri kadar hissedilemez. Bu durum bireylerde kafeine tolerans geliştiğini gösterir.
İlgili 42 soru bulundu
Magnezyum takviyesi almayı deneyin. Magnezyum içeren vitaminler iyi gelecektir. Organik süt de vücudunuzu dengelemenizi sağlar. Taze bir havuç, bir bardak süt ve bir büyük bardak suyu peş peşe tüketin.
Psikolojik hastalıkları tetikleyip; sinirlilik, depresyon, uykusuzluk gibi sorunları doğurabilir. İdrar miktarını ve sıklığını arttırır, vücuttan gerekenden fazla mineral ve vitamin atılmasına sebep olabilir. Migreni tetikleyebilir. Günde 300 miligram kafein başına vücuttan 15 miligram fazladan kalsiyum atılmaktadır.
Kafein dünyada en az 63 tür bitkinin meyvesi, tohumu ve yaprağında doğal olarak bulunan bir bileşiktir. Hangi besinler ve içecekler kafein içerir? Kafeinin en çok bilinen kaynakları kahve, çay, kolalı içecekler ve çikolatadır.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Gereksinim karşılanamadığında; baş ağrısı, yorgunluk, uykusuzluk ya da uyku hali, konsantrasyon eksikliği, iş gücü kaybı gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkarken; beraberinde depresyon, ülser başlangıcı ve çarpıntı gibi ciddi sağlık sorunları da gözlenebilir.
Bir kişi kafein tükettikten sonra alerjik bir reaksiyon yaşarsa, reçetesiz satılan antihistaminikler herhangi bir kaşıntı, şişlik veya kurdeşeni azaltmaya yardımcı olabilir. Çok nadir durumlarda, kafein alerjisi anafilaktik şoka neden olabilir. Bu, epinefrin enjeksiyonu ile tedavi edilebilir.
Panik atağın bir kaygı bozukluğu olduğunu belirten uzmanlar, tedavi süresince kafein alımının kısıtlanmasının faydalı olacağına dikkat çekiyor. “Kafein yani çay, kahve ve kola uyarıcıdır ve vücutta alarm durumu meydana getirir. Bu durumda ise stresli yaşam, daha şiddetli algılanır.”
Günlük kafein kullanımınız yoksunluk belirtilerinin şiddeti ile doğru orantılıdır. Günlük kafein alımınız ne kadar yüksekse, yoksunluk belirtileri o kadar güçlü olabilir. Kafein yoksunluğunun belirtileri son kafein alımından 12 ila 24 saat sonra başlayarak, 2 ila 9 gün arasında sürebilir.
Günde 3 fincanın üzerinde kahve tüketiminin doğurganlığı olumsuz etkileyebildiği, 5 fincanın üzerinde kahve tüketiminin de kemik erimesine yol açabildiğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur. Yine aşırı kahve tüketimi uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik ve hassasiyet gibi olumsuzluklara yol açabilir.
final döneminde, üniversite öğrencilerinin uyguladığı diyet. günlük olarak 3 fincan türk kahvesi, yaklaşık 10 bardak çay ve 4 bardak filtre kahvesi tüketiminin uykularımın içine etmesiyle başladığım süreçtir.
Alınabilecek maksimum kafein miktarı 600 miligram olarak bildirilmekle birlikte, bu miktarlara asla çıkılmaması gerekir. Bu miktarlara ulaşıldığı takdirde çarpıntı, huzursuzluk, sıkıntı gibi aşırı uyarılmışlık belirtileri görülebilir.
Kafeinin 8 Zararı
İdeal kafein alımı bağırsak hareketlerini düzenlerken, fazla kafein alımı ise ishal yani diyareye neden olabilir. Yüksek kafein alımı sinir sistemini aşırı uyarıp, kafa karışıklığına sebep olabilir. Fazla kahve tüketimi ve kafein alımı ülser veya gastirit gibi mide sorunlarına neden olabilir.
Açlığı bastırma konusunda bir hayli etkili olan kahveyi içmeyi bırakırsan,iştahının açılması ve daha fazla kalori alman da ihtimaller arasında. Aynı zamanda kafein metabolizmanı hızlandırıcı etkiye sahip olduğundan, kahve içmeyi bırakınca metabolizman da yavaşlayabilir.
Kafein, anksiyete bozukluklarının kötüleşmesi ve sürdürülmesiyle ve zaten bu tip olaylara yatkın olanlarda panikatak veya anksiyete ataklarının başlamasıyla ilişkilendirilmiştir. 200 mg'ı geçen kafein tüketiminin bir toplumda anksiyete ve panikatak olasılığını artırdığı görülmüştür.
Koma. Bir kişi çok fazla kafein aldığında, kafa karışıklığı ile kendini gösteren kafein zehirlenmesi geçirebilir. Bu durum bir kafein koması bunun yanı sıra nöbet ortaya çıktığında olur.
Kafein, merkezi sinir sistemine etki ederek, beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırır ve stimülan etkisi yapar. Emilimi büyük oranda ince bağırsaktandır. Kafein birçok bitkide değişik miktarlarda bulunmaktadır. Fasulyelerde, yapraklarda ve 60 çeşit bitkide bulunur.
Kortizol seviyeleri kafein yardımıyla yükseltildiğinde, bir yandan enerjiniz artarken bir yandan da uyku ihtiyacınız azalmış olur (1). Böylece yüksek oranda kafein içeren kahve, vücut enerjisini yükseltip uykuyu açan ya da geciktiren bir içecek haline gelir.
Kalp hastalığı veya yüksek tansiyonu olan bireylerin kafeinden uzak durulması gerekmektedir. Yetişkin bireyler için vücut ağırlığı (kg) başına 3-5 mg günlük kafein kullanımı uygundur.
Uzmanlara göre ortalama sağlıklı bir yetişkin için ölümcül doz kafein 5 ila 10 g arasında. 590 ml'lik çifte kavrulmuş Starbucks kahvesinde 340 mg kafein bulunmaktadır.
Türk kahvesi 65 mg – (bir fincan), Filtre kahve 120 – 270 mg – (1 kupa), Espresso kahve 130 – 200 mg – (bir fincan), Americano kahve 100 mg – (1 kupa)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri