Malın sevkiyat noktasından hareket etmesinden önce düzenlenen e-irsaliye'de herhangi bir yanlışlık olması halinde alıcı taraftan irsaliyeye red yanıtı vermesi talep edilir. Red işlemi, malın fiili sevkinden önce gerçekleştirilmelidir. Malın fiili sevki sonrasında gönderilen e-irsaliyenin reddi geçersizdir.
- Düzenlenen sevk irsaliyesine, sevk edilen malların cins ve miktarlarına ilişkin bilgiler, satı cı tarafından eksik veya yanlış yazılmış ise ceza, belgeyi düzenleyen satıcı adına kesilecektir.
e-İrsaliye ret yanıtı ile, iletilen belge tamamen reddedilebilir. Ancak bu durum sadece fiili sevkten önce ve ürün muhteviyatının ya da alıcının hatalı olması halinde mümkündür. Bu durum ve süreler dışında yapılan retler hükümsüzdür.
İrsaliye 7 gün içinde fatura edilmezse ne olur? Vergi Usul Kanunu'nun 231\/5.inci maddesine göre fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî 7 gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar için “hiç düzenlenmemiş sayılır” hükmü bulunmaktadır.
Geriye dönük olarak e-irsaliye kesilmesi mümkün değildir.
İlgili 29 soru bulundu
Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır" ibaresi yer almaktadır. 397 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde de belirtildiği üzere, elektronik fatura kâğıt faturadan farklı bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
Evet e-İrsaliye reddedilebilir. Alıcı kendisine ulaşan e-İrsaliyeyi, fiili sevk tarihi öncesinde reddedebilir. Fiili sevk tarihi geçmiş olan e-İrsaliye için fiziksel teslimat koşulları başlamış veya tamamlanmış olduğundan ve irsaliye işlevini yerine getirmiş olduğundan dolayı artık reddedilmez.
e-İrsaliye'nin kağıt çıktı olarak alınması gerekiyor
e-İrsaliye çıktısında kaşe veya imza bulunması zorunlu değil. Bu noktada önemli bir detaya dikkat etmelisiniz. e-Fatura ve e-Arşiv fatura düzenlenen satış için ”irsaliyeli kâğıt faturalar” irsaliye yerine düzenlenemez.
Geriye Dönük e-Fatura Kesebilmenin Koşulları Nelerdir? Vergi Usul Kanunu'na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir. e-Fatura kesme süresi aşılırsa Vergi Usul Kanuna'na göre faturada yazılması gereken tutarın %10'u oranında ceza kesilir.
Geriye Dönük e-Fatura Nasıl Kesilir? Vergi Usul Kanunu'na göre e-Fatura veya e-Arşiv Fatura (interaktif), ürünün teslimatının yapıldığı yani sevk irsaliyesi kullanılarak yapılan satışlarda teslimat tarihinden itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir.
e-İrsaliye çıktısı üzerinde kaşe veya imza bulunması zorunlu değildir.
e-İrsaliye / Sevk irsaliyesi belgesinin temeli de bir mal hareketinin varlığıdır. Peki hangi durumlarda e-irsaliye düzenlenmesine gerek olmayacaktır? e-Fatura ya da e-arşiv faturanın kağıt çıktısının sevk irsaliyesi yerine geçtiği durumlarda ayrıca e-irsaliye düzenlenmesine gerek bulunmayacaktır.
e-İrsaliye geçiş zorunluluğu GİB tarafından yapılan son düzenleme ile değişikliğe uğradı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'in son düzenlemesine göre e-irsaliye zorunluluğu kapsamında, 2022 ve müteakip hesap dönemlerine ait brüt satış hasılatı 10 milyon TL olan tüm mükellefler e-irsaliyeye geçmek zorunda.
Sevk İrsaliyesi Düzenlememe Cezası
Bu belgenin düzenlenmemesi veya eksik düzenlenmesi ciddi cezalara yol açabilir. Bu bağlamda sevk irsaliyesinin düzenlenmemesi veya yanlış düzenlenmesi durumunda, belge başına 2.200 TL özel usulsüzlük cezası alınır.
213 sayılı VUK'un fatura düzenleme süresine ilişkin 7 günlük süre e-Fatura uygulamasında da aynen geçerlidir. Bu nedenle, e-Fatura'nın e-İrsaliye'den önce düzenlenmesi gereği bulunmamakta olup, irsaliye tarihinden sonraki 7 günlük süre içerisinde düzenlenmesi mümkündür.
Dolayısıyla, en az üç nüsha düzenlenmesi gereken sevk irsaliyesinin iki nüshasının emtiayı taşıyan taşıtta bulundurulması gerekmekte olup, düzenlenmiş olan belgenin bir nüshasının alıcıda bir nüshasının da satıcıda kalmış olması Vergi Usul Kanunu açısından yeterlidir.
509 sıra no'lu VUK genel tebliği ve 29.02.2020 tarihli E-İrsaliye Uygulama Kılavuzu'na göre belge gönderici tarafından iptal edilemez. Malın sevkiyat noktasından hareket etmesinden önce düzenlenen e-irsaliye'de herhangi bir yanlışlık olması halinde alıcı taraftan irsaliyeye red yanıtı vermesi talep edilir.
İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir." denilmiştir. Kanunun "Faturanın nizamı" başlıklı 231 inci maddesinin birinci fıkrasının 5 numaralı bendinde ise; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenir.
İrsaliye fatura süresi, teslimatla paralel işlemelidir. Bir başka deyişle bir işletme sahibinin, malın teslim tarihinden itibaren 7 gün içerisinde faturasını düzenlenmesi gerekir; fakat bu süreden yararlanmak istemeyen ve malın çıkışı sırasında fatura kesen firmalar irsaliyeli fatura kullanır.
Ancak söz konusu Tebliğin V.5.2. numaralı bölümünde kendilerine el terminalleri vasıtası ile e-Arşiv Fatura uygulaması kapsamında e-Belge düzenleme ve müşterilere kağıt veya elektronik ortamda gönderme izni verilen mükelleflerde ıslak imza (veya hazır imza) ile kaşe veya damga zorunluluğu aranmaz.
e-Arşiv fatura irsaliye yerine kullanılacaksa fatura çıktısı üzerine "İrsaliye yerine geçer" şerhi koyulmalıdır. VUK fatura nizamına ilişkin hükümlerine göre faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunması mecburidir.
2- E-fatura çıktısını üzerinde düzenleme tarihinin yanında saat ve dakikanın da yer alması, 3- Üzerine “İrsaliye Yerine Geçer” ibaresinin yazılması,halinde, mallarını teslim anında e-fatura düzenleyen işletme, irsaliye düzenlemeden, sadece e-fatura verebilecektir.
İrsaliye yerine geçen e-fatura ve e-arşiv fatura kullanıyorsanız, ayrıca e-irsaliye düzenlemek gerekli değildir. Ancak, e-fatura ve e-arşiv faturanın irsaliye olarak kullanılabilmesi için teslim anında düzenleniyor olması gereklidir.
Nihai tüketiciler, fatura düzenlenme aşamasında adı, soyadı, bağlı bulunduğu vergi dairesi ve T.C. kimlik numarası (vergi numarası yerine) doğrulanmak zorunda olan kişiler değildir. numarası veya T.C. Kimlik numarası bilgisine yer verilme zorunluluğu bulunmamaktadır.
İrsaliye yanıtı e-irsaliyenin muhteviyatını oluşturan malların alıcısı tarafından kabul durumunu gösteren e-İrsaliye uygulaması vasıtasıyla gönderilebilen elektronik bir belgedir. İrsaliye yanıtı e-irsaliye için düzenlenen bir itiraz belgesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri