Bu sebeple birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik vb. ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir.
İnternette bulunan ücretsiz kitapları indirmenin bir sakıncası yoktur. Bunları okumak kaydetmek veya basmak caizdir.
Cevap: Selamü aleyküm, hayırlı günler Satmamak ve ticaretini yapmamak kaydıyla kitapların fotokopilerini çekmenin ve internetten test ve kitap PDF'lerini indirmenin bir sakıncası yoktur.
Konuyla ilgili vatandaşların soruları üzerine bir açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik gibi ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmanın helal olmadığına hükmetti.
Değerli kardeşimiz, İslami hassasiyeti olmayan, muhtemelen İslam'a karşı faaliyeti arkasında gizleyen, bu yüzden asıl maksadı olan bozucu yayınların yanına bir kısım aldatıcı düzgün yayınlar da koyan dijital ortamlara üye olarak onları desteklemek caiz olmaz.
İlgili 34 soru bulundu
Film ve sinema da aynı şekildedir. İçinde günah ve haram unsurlar yoksa, izlemekte bir sakınca yoktur.
Günümüzdeki sinema ve konserlerin durumuna bakılırsa açıkça "gitmenin bir sakıncası yoktur" demek zor görünüyor. Bununla beraber, yukarıda belirtilen sakıncalar yoksa gitmek haram olmaz.
Bu sebeple birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik vb. ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir.
' geliyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Ankara İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar, “Hayır, caiz değildir. İnternet servisi sağlayan şirketin sözleşmesinde ev dışındaki başka kişi, daire ve kurumlarla paylaşıma müsaade edilmemektedir.
Fotokopi şeklinde ya da kopyalanması talep edildiğinde kopyalanması caizdir.
Aynı şekilde, sanal ortamda indirilen PDF kitaplar, eser sahibinin izni olmaksızın seslendirilip videoya dönüştürülerek umuma arz ediliyor. Bu tür uygulamalar da telif hakkı ihlali ve suç.
Akıllı telefon vb. ifadeleri kullanmakta bir sakınca yoktur.
Aklı olmayan eşyaya, akılı telefon, akıllı saat, yapay zeka, akıllı alet gibi ifadeler kullanmak, hakiki anlamda değil mecazi anlamdadır.
Piyasada orijinali satılmakta olan bir kitabın korsan baskısını veya fotokopi baskısını satmak ve almak câiz değildir. Avrupa ve Amerika'da bir kitabın fotokopisini çekmek bile yasaktır. Ancak orijinal bir kitabı alıp okuyup ikinci el kitap olarak daha ucuza satmak caizdir.
Cinsel konular, Müslüman'ın okuması haram olan konular değildir. O konuların insanların ifsat edilmesine alet edilmeleri tehlikelidir. Kitabın ara cümlelerine sıkıştırılmış olsa bile ifsada sebep olan şeylerin bulunduğu kitapları almamak, bulundurmamak, onlarla ilgilenmemek gerekir.
Google Kitaplar'da ücretsiz kitapları oldukça kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Herhangi bir kitap adı arama yaptıktan sonra “Tools” kısmına tıklamalı ve “Any Books” başlığı altında bulunan “Free Google eBooks” seçeneğini seçin. Bu şekilde arama yaparak okuyabileceğiniz ücretsiz olan kitaplara ulaşabilirsiniz.
Başkasına ait CD, kitap gibi şeyleri ticaret maksadıyla kopyalamak ve satmak câiz değildir. Bilgiyi öğrenmek maksadıyla almak herkese câiz ise de, bundan maddî intifâ (faydalanma) ancak sahibinin rızâsı ile mümkündür.
İnternet üzerinden tanışıp evlenmenin caiz olup olmadığı ile ilgili konuşan Fıkıhçı ve din adamı Nurettin Yıldız, sosyal medya platformundan tanışarak evlenmenin dinimizce sakıncası olmadığını belirtmektedir.
Değerli kardeşimiz, Bir müminin işini gören, ihtiyacını gideren bir telefonu edinmesi ve kullanması caizdir. Lükse kaçmak, gerekmediği halde zevk için veya gösteriş için fazla para harcamak israfa girer.
Limitli internette, komşunun internet ağından internete bağlanıldığında kotayı aşma ihtimali var. Kota aşıldığında ise, ekstra ücret ödenmektedir. Kotanın aşılmasına sebep olarak komşumuzu zarara uğratıyoruz. Buna göre, izinsiz olarak komşunun kablosuz internetini kullanmak caiz değildir ve kul hakkına girer.”
Ancak gönüllü olarak ücretsiz sunulan kitapları okumakta bir sakınca yok tabii. Baskısı olmayan kitapları ben de e-kitap veya PDF bulursam okuyorum. Ama baskısı olan kitaplarda tercihim kesinlikle basılı kitap.
Buna göre İslam Dininin inanç ve ibadet esaslarına aykırı olmayan yazıları okumanın bir sakıncası olmaz.
Tiyatronun hükmü, kullanılış amacına göre değişir. Şayet Batı'nın ahlaksız adetlerini yaymak için kullanılır ise, hem günah hem de bidattır. Ama güzel ve iyiliği yaymak için kullanılır ise, bir sakıncası yoktur. Özet olarak; tiyatro, içinde haram unsurlar olmamak şartı ile yapılması caizdir.
İnsanın yaptığı işlerde esas olan mubah olmasıdır. Mubah olmaması için dinin yasaklarından bir yasakla çelişmesi gerekir. Sinema ve benzeri ürünlerin direkt haram olacağını söylemek yerine mubah olması gerektiğini ama haramla birleştiğinde haram olacağını söylemeliyiz demişlerdir.
Bunlar, şere alet olabileceği gibi, hayra da alet olabilirler. Yani bunların helali helal, haramı haramdır. Yalnız şunu ifade etmek gerekir ki, televizyon ve radyo ticaretini yapmak caiz değildir desek işi hall etmiş olmayız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri