Sıkça Sorulan Sorular. E ticarette e-fatura zorunlu mu? Türkiye'de e-ticaret işletmeleri için e-Fatura kullanımı 2021 yılı itibarıyla zorunlu hale getirilmiştir.
Hem geleneksel ticaret hem de e-ticaret yapan bazı firmalar için Ocak 2020 tarihinden itibaren zorunlu hale gelmiştir. Özellikle e-ticaret firmaları için avantajlar barındıran e-fatura, kurumsal fatura işlemlerinin paylaşılması ve arşivlenmesi için pratik bir e-dönüşüm unsurudur.
GİB'in yayımladığı yeni düzenleme ile birlikte, 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçişi, aynı firmaların 1 Ocak 2024 tarihinde ise e-defter uygulamasına geçişleri zorunlu tutuldu.
İnternet üzerinden satış yapmak gibi bir hedefiniz varsa ve Trendyol'da bir mağaza açmak istiyorsanız Trendyol üzerinden yaptığınız satışların faturasını kesmeniz gerekiyor.
2023 yılı için, Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin, elektronik faturaya geçmesi zorunlu hale getirilmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
e-Belge zorunlu kullanım kapsamı genişletildi
GİB'in tebliğinde yer alan son güncelleme ile, 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-fatura geçiş zorunluluğu bulunuyor.
İlgili kargo firması kayıtlı kullanıcı ise ve faturayı alacak olan taraf ta kayıtlı kullanıcı ise e fatura düzenleme zorunluluğu vardır.
Elektronik ortamda iletildiği için e- faturayı kargolamaya gerek kalmaz. Böylelikle hem zaman kaybetmemiş hem de ödemenizi daha hızlı almış olursunuz. Bu ikisini birleştirdiğimizde, yani kağıt ve kargolama masrafı olmadığı için maliyetinizi düşürmüş olur.
Trendyol siparişlerinizin faturasını oluşturmak için satıcı panelindeki Sipariş & Kargo sekmesinde Fatura İşlemleri butonu altında yer alan Fatura Oluştur butonuna tıklamalısınız . Açılan ekranda Hızlı Fatura Oluştur butonuna tıklayarak faturanızı oluşturabilirsiniz.
Kendilerine veya aracı internet siteleri yoluyla internet üzerinden mal/hizmet satışı gerçekleştiren ve 2022 yılı içerisinde brüt satış hasılatı 500Bin TL ve üzeri olan e-ticaret işletmelerinin 1 Temmuz 2023 yılına kadar e-Faturaya geçmeleri gerekmektedir.
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
GİB'in yeni düzenlemesiyle e fatura geçme zorunluluğu
Brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek işletmelerin e-defter uygulamasına geçiş tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
2022 yılı 1 Temmuz itibarıyla, tüm oteller ile cirosu 1 milyon TL yi geçen tüm oto galericiler, emlakçılar, müteahhitler ve e-ticaretçiler de E-Fatura sektörel zorunluluk kapsamına girdi.
e-Belge olarak düzenlenmesi zorunlu olan e-fatura, e-arşiv, e-SMM gibi belgelerin, e-belge olarak düzenlenmesi gerekirken kâğıt fatura olarak düzenlenmesi, hiç fatura kesilmemiş sayılması halinde 2.200 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.
e-Fatura ve e-arşiv faturada yeni bir düzenlemeye gidildi. Son düzenlemeye göre, artık e-arşiv gönderebilmek için zorunlu tutulan e-fatura kullanıcısı olma şartı kaldırıldı.
e-Fatura mükellefine kağıt fatura kesmek mümkün. Ancak şu şartlar altında: Eğer iki taraf da e-fatura mükellefi ise kesilecek fatura mutlaka elektronik ortamda olmalıdır. Yani e-fatura kesilmesi zorunludur.
Yapılan mal ve hizmet alımlarında fiş veya fatura alınmaması kayıt dışı bir işlemdir. Alış-verişlerde belge düzenlenmemesi hem tüketici haklarının kullanımına engel olmakta, hem de vergi kanunları açısından vergi matrahının azaltılması sonucunu doğurmaktadır.
Bir satışın yapıldığını kanıtlayan faturanın kesilmediği durumlara faturasız ürün satışı denmektedir. Faturasız ürün satışı yapılmasının Vergi Usul Kanunu'na göre usulsüzlük cezası bulunmaktadır.
Tarafınıza iletilen kargo faturaları hazırlanırken, siparişin çıkış işlemi sırasında kargo firması tarafından sisteme işlenen desi bilgileri baz alınır. Sisteme girilen desi bilgileri, Trendyol anlaşmalı kargo fiyatlarına göre hesaplanır ve firmanıza fatura edilir.
Bu süreden 7 günlük süreden sonra düzenlenen faturalar, hiç düzenlenmemiş sayılmaktadır. yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Bir takvim yılı içinde her bir belge türüne ilişkin olarak kesilecek toplam ceza 1.100.000 TL'dir.
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
İşte yayınlanan yeni tebliğde e-Belge sistemlerine geçiş için şartlar: 30 Aralık 2022'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre; 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçişini tamamlaması, 1 Ocak 2024'e kadar da e-defter uygulamasına geçişi zorunlu tutulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri