Öncelikle etil alkol ile esans karıştırılır ve esansın alkol içerisinde çözülmesi sağlanır. Saf (damıtılmış) su eklenerek çözelti hazırlanmış olur. Daha sonra kolonya süzme kağıdı veya kolonya süzme bezi kullanılarak çözelti süzülür.
Karışım kaynatıldığında önce kaynama noktası düşük olan buharlaşır. Bu buhar yoğunlaştırılıp tekrar sıvı elde edilir. Kolonya bu yöntemle su ve alkole ayrılabilir. Bu yöntemle sıvıları kaynama noktasına göre ayırırız.
Cevap:Kolonya karışımını ayırmak için kullanılan fiziksel ayırma yöntemi buharlaştırma yöntemi olarak bilinmektedir. Kaynama noktası düşün olan alkol önce buharlaşır ve su kalır. Alkol damıtılır ve elde edilir. Böylece su ve alkol farklı kaplarda bulunarak ayrılmış olur.
Kolonyanın içeriğinde su ve alkol bulunmaktadır. Su ve alkolün kaynama noktaları hepimizin bildiği üzere birbirinden farklıdır. Şöyle ki; alkol 75 derecede kaynamakta, su ise 100 derecede kaynamaktadır. Bunlar birbirinden ayrımsal damıtma yolu ile ayrılır.
Kolonyaya tuz atarsanız;
Kolonyanın içerisinde bir miktar tuz konulduğunda, içeriğindeki alkol sıfırlanır. Bilimsel olarak; etil alkol tuz ile reaksiyona girerek sodyum etilat tuzu, klor iyonu ve hidrojen gazı oluşmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Yapmamalı ama çok hafiften yapabilir. Yapmamalı ama çok hafiften yapabilir. kana karışmadığı için koklamak sarhoş etmez. Alkolün o etkisi kana karıştığı için olur.
İçine etil alkolden daha ucuz olduğu için metil alkol suyu koyulan kolonyalar, içildiği takdirde görme yetisinin kaybedilmesine (körlüğe) neden olur. Aşırı tüketimi de öldürmektedir.
homojen bir karışım olarak kabul edilen Kolonya alkol ve suyun karışımıyla oluşturulmuş olan bir çözeltidir. Kolonyanın oluşması için etil alkol, esanslar ve su homojen olarak karıştırılır. Homojen karışımların içinde bulunan tüm karışımlar elde edilen çözeltide eşit bir şekilde dağılmakta ve hissedilmektedir.
Bir katıyı bir sıvıdan ayırmak için en çok kullanılan yöntem süzmedir. Bu iş için bir huni ve süzgeç kağıdından yararlanılır. Süzülerek ayrılan katının gravimetrik yöntemlerle miktarı tayin edilecekse gözenekleri çok ince olan ve yandığı zaman kül bırakmayan özel süzgeç kağıtları kullanılır.
Süzme yöntemi: Kalın tanecikleri ile karışmış olan sıvı maddeleri birbirinden ayırmak için Süzme yöntemi kullanılır. Özellikle evlerimize de çok sık kullandığımız yöntemlerden biridir. Örnek: Mesela makarnayı süzgeçten geçirmek suretiyle sıvı ile katı maddeyi birbirinden ayırırız.
3. Kolonya Nerelere Sürülmez? Kolonya genellikle cilt temizliği ve ferahlama amacıyla kullanılan bir üründür, ancak bazı durumlarda bazı bölgelere sürülmemesi daha uygundur. Kolonya göz çevresine sürülmemelidir. Alkol içeriği ve diğer bileşenler, gözlerde tahrişe neden olabilir ve rahatsızlık hissi yaratabilir.
Parfümünüzü banyoda saklamak yerine, parfümünüzü banyonun dışında bir oda ve dolap içerisinde saklayın.
Esasında kolonya cilt yüzeyinde doğrudan doğruya kaşıntıya neden olur. 2- Alerjik reaksiyonlara neden olabilir: Birkaç türü dışında her çeşit kolonyada sentetik maddeler bulunur. Hassas bir cilde sahip olan kişilerin bu tür kolonyaları kullanması alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır.
Kolonya Neden Ferahlatır
Kolonyanın ferahlatıcı özelliği, cilde sürüldükten sonra içeriğinde bulunan alkolün hızlı bir biçimde buharlaşması ve alkol moleküllerinin etrafındaki ısının çekilmesiyle doğan serinlik hissinden dolayıdır.
Yüzde yüz etil alkol kullanıldığı var sayıldığında kolonya yapımı için gerekli olan oranlar genellikle 45 ml etil alkol, 45 ml su ve 15 ml esans bazlı sıvılardır. İlk önce alkol ve suyun iyice karıştırılması ve ardından esansın ilave edilmesiyle elde edilen karışım kolonya oluyor.
Kolonya 5-7 yıl içinde bozulma gösterir. Bunun dışında kapağı açık kalan kolonyanın içindeki alkol uçacağı için bozulma daha hızlı gerçekleşir. Bozuk kolonyada keskin bir koku yerine sadece esansın kokusu kalır ve içindeki alkol kaybolduğu için de serinletici etkisini yitirir.
Süzme işlemi yaparken öncelikle doğru süzgeç kağıdı seçilmeli ve kullanılacak süzgeç kağıdı doğru şekilde katlanıp huniye yerleştirilmelidir. Süzgeç kağıdı çözücü ile ıslatılarak huni içerisine tam olarak oturtulmalıdır. Süzülecek karışım kontrollü bir şekilde huniye dökülmelidir.
Gaz hale geçmiş olan etil alkol buzdan geçirilir ve böylece yoğuşturulmuş olur. Ardından sıvı faza tekrar dönmüş olan etil alkol ayrı bir kap içerisinde biriktirilir. Bu sayede sıvı- sıvı su ve etil alkol karışımı damıtma yöntemi yardımı ile birbirinden ayrılmış olur.
Eleme yönteminde katı-katı cisimler ayrıştırılır fakat süzme yönteminde katı-sıvı cisimler ayrıştırılır.
Kolonyadaki alkol, suda çöznürü. Fakat, kolonyadaki bulunan başka bir madde olan limonen (limon aroması) suda çözünmez. Bu nedenle kolonya ve su karışınca rakı gibi beyaz olur ortaya çıkan karışım. O beyazlık limonendir.
Heterojen karışımın diğer bir adı ''Adi karışım '' olarak bilinir. Soruya dönecek olursak ; Kolanya ( Su+ etil + alkolün ) birleşiminden oluştuğu için " Çözelitidir. "
Kolonya içeriği; su, etil alkol ve esans sıvılarından oluşmaktadır.
Metil alkolden yapılan kolonyalar beyin, ciğerler ve cilt üzerinde hasara yol açmaktadır. Kolonyanın yol açmış olduğu sorunlar geri dönüşü olmayan problemler doğurabilir. Metanol alkolden yapılan bir kolonyayı burnunuza çektiğinizde yüz binlerce hücrenizi öldürür.
Sevinç Hanım'ın doktoru Ceyhun Solakoğlu kafa karıştıran soruları yanıtlıyor: "Kolonya; koklayarak da, deri yoluyla da vücuda girer. 15 mililitre yani yarım çay bardağı zehirlenme için yeterlidir. Genellikle bu tip vakalar içme şeklinde gelir.
Kolonya ve ispirto gibi alkol içeren sıvıların içilmesi haram fakat temizlikte kullanılması ise caiz kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri