E-ticaret web sitesi kurulumunda ETBİS kaydı zorunludur. ETBİS kaydı için şahıs şirketi olmak yeterlidir. ETBİS kaydı için gerekli evraklar da vardır. MERSİS numarası almak için ticaret odası kaydı gerekir.
Mümkündür fakat profesyonel bir görünüm ve hizmet sağlayamazsanız kimse sitenizden alış veriş yapmaz. 1000 TL den başlayıp isteklerinize, yapacağınız işe göre 100 Bin liraları bulan maliyetler ortaya çıkabilir. Basit manada işe başlayıp ticaret yapabileceğiniz bir sistem ortamala 3000-5000 TL arasındadır.
İlgili 24 soru bulundu
İnternette herhangi bir platform üzerinden yapılan satışta kazanç sağlayan kişi vergi mükellefi sayılmaktadır. Söz konusu her satış için fatura ve irsaliye düzenlemek gerekmektedir.
İnternet üzerinden satış yapılması durumunda Gelir Vergisi Kanunu ticaret kazançları hükümleri kapsamında vergi talep edilmesi gerekir. Bu nedenle e-ticarette de şirket kurmak zorunlu tutulmuştur.
E-ticareti, bir mal veya hizmet üreten tüzel kişiler yapabilmektedir. İmalat sektöründeki firmalar ucuz ve sürekli satış getiren bir pazar olarak e-ticareti seçerler. Yurt dışından mal getirenler, getirdikleri malların az bulunur olması ve sınırlı sayıda olması şirketler için önemlidir.
E ticaret dünyası, son yıllardaki başarısı ve özellikle de pandemi dönemi sonrasında kazandığı ivme ile oldukça dikkat çeken sektörlerden biri hâline geldi. E ticaret para kazandırır mı? Evet, e ticaret sektöründe başarı basamaklarını bir bir tırmanmak mümkün.
E-ticaret Şirketi Kuruluş Maliyeti
Yaklaşık olarak belirtecek olursak bir şahıs şirketi kurmanın maliyeti, 400 TL'dir. Limited şirket kurmanın yaklaşık maliyeti, 1.800TL civarındadır. Anonim şirket kurmanın yaklaşık maliyeti ise sermaye blokajını saymazsak 2.500 TL civarındadır.
Türkiye'de e-ticaret için en yaygın olarak kullanılan şirket türleri arasında ise şunlar yer almaktadır. Şahıs şirketi, tek bir kişinin sahip olduğu ve yönettiği bir şirket türüdür. E-ticaret için şahıs şirketi kurmak, diğer şirket türlerine göre daha kolay ve daha az maliyetli bir seçenektir.
E-Ticaret ile uğraşan gerçek kişi mükellef (şahıs firması) ve Limited Şirket/Anonim Şirket gibi (tüzel kişilikler) 11 Ağustos 2017 tarih ve 30151 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ uyarınca Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBİS) kayıt olmaları ve akabinde bildirimde bulunmaları gerekmektedir.
E-ticaret Sitesi için Şirket Kurmak Gerekir mi? Online satış yapmak, resmî olarak bir ticari faaliyettir. E-ticaret siteleri, yasal prosedürlerde, geleneksel ticarethanelere göre farklı bir şekilde değerlendirilir. Bu nedenle e ticaret sitesi için şirket kurmak gereklidir.
E-Ticaret için Muhasebeci Gerekli mi? E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Tüketiciyi korumak ve internet ticaretini kayıt altına için 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren kayıt işlemi zorunlu tutulmuştur.
Kişiler şahıs şirketleri ya da limited şirketleri üzerinden e-ticaret yapabilmektedir. E-ticaret yapanlar vergi mükellefi olduklarından vergi levhası çıkarmak zorundadır ve basit usul vergi hükümlerine tabi olmadıklarından bulundurmak zorundadırlar.
Ek Gelir Olarak E-Ticaret Yapmak
Ek gelir isteyen insanlar için şirket kurmadan satış yapabilecekleri bazı pazaryerleri bulunmaktadır. Ülkemizde bunlardan en yaygın olarak kullanılanları Gittigidiyor ve Amazon. Bu siteler üzerinden hem şirket hesabı hem de bireysel hesap açarak satış yapabilirsiniz.
Çevrimiçi alışveriş yaptığınızda, banka veya kredi kartı bilgileri, iletişim bilgileri ve adres gibi hassas bilgileri satıcılarla paylaşmış olursunuz. Bilgisayar korsanları bir e-ticaret web sitesine yetkisiz erişim elde ederse bir veri ihlali durumunda bilgilerinizin açığa çıkma riski vardır.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 22.500 TL ile 32.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük E-ticaret Uzmanı maaşı 22.500 TL iken, en yüksek ise 75.000 TL'dir.
Soruya net bir cevap gerekirse e-ticaret göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Genel manada normal ticaret ne kadar zorsa e-ticaretinde kendine göre farklı farklı zorlukları bulunuyor. Tabii ki her sorunun bir çözümü olduğu gibi e-ticaretin içerisinde bulunan sorunlarında çözümleri bulunuyor.
Bu belgeye sahip olmak için öncelikle e-ticaret sitesi resmi kuruluş işlemleri gerçekleştirilir. Vergi levhası alınır. Şirketin bulunduğu belediyeden iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınır. Bu konuda E-ticaret Rehberi size ayrıntılı bilgiyi sunacak bir seçenektir.
Genel olarak e-ticaret şirketi açılışında şahıs şirketleri için seçmeli olarak meslek odası ya da ticaret odasına, sermaye şirketleri için ise ticaret odasına başvuru yapılması gerekir.
Kanunun ardından, geçen yıl internet üzerinden yapılan satışlara yönelik denetim sağlayan kuruluşlar Sağlık Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı oldu.
Herhangi bir indirim veya muafiyet kapsamına girmeyenlerin şahıs şirketi açarak e-ticarete veya e-ihracata başlaması halinde ödemesi gereken vergi levha ücreti ise muhasebeye ödenmesi gereken ücrete göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genel olarak bu maliyetin 500 ila 1000 lira arasında olduğundan bahsedilebilir.
Basit usulde yıllık gelir vergisi, E-Ticaret satıcılarının yılda bir kereye mahsus olmak üzere ödemekle yükümlü oldukları vergi çeşididir. Yıl sonunda E-Ticaret satıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarak hesaplanır.
E-Ticaret yapabilmeniz için gerekenler
Tabiki ilk olarak internet bağlantısı olan bir bilgisayar ihtiyacınız bulunmakta. Sonuçta işimiz e-ticaret. E-Ticareti gerçekleştireceğiniz bir elektronik sisteme de ihtiyacınız var. E-Ticarette ödeme alabileceğiniz elektronik para transfer sistemleride gerekli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri