Körinin aslında temelini oluşturan baharatlar; sumak, zerdeçal ve köri yaprağıdır. Köri ağacı Hindistan'da yetişen ve siyah meyveleri olan turunçgiller familyasına ait bir ağaç. Köri baharatı için bu ağacın sadece yaprakları kullanılır. Meyveleri ise oldukça tatlıdır ve meyve olarak yenir.
Körinin bir baharat karışımı olduğunu duyanlar içinde ne olduğunu merak ettiyse içeriğinden biraz bahsedelim. Köri, o güzel rengini zerdeçaldan alıyor. İçindeki diğer lezzet sağlayacılar ise; kişniş tohumu, kimyon, toz zencefil, karabiber ve toz kırmızı biber. Bazı karışımlarda içerisine sumak da ilave ediliyor.
Köri, birçok baharatın karışımıyla elde edilen bir baharat çeşidi. Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanması gereken körinin içinde, kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biber bulunuyor.
"Köri yaprakları Hindistan'ın daha çok tropikal bölgelerinde yaşayan insanların kullandığı bir bitkidir. Aromasıyla bilinen köri yaprakları, genellikle baharat yağları, çorbalar ve et yemeklerinde kullanılır.
Köri baharatı, kurutulmuş karabiber, kimyon, kırmızı biber, kırmızı toz biber, karanfil, kimyon tozu, korint ve karanfil tozu gibi malzemelerden yapılır. Bu baharatın lezzeti eşsizdir ve kendine özgü bir aromaya sahiptir.
İlgili 43 soru bulundu
Köri, A bitamini, B vitaminleri, K vitamini, C vitamini ve E vitamini içerir. Ayrıca mineral bakımından da son derece zengin olan körinin içeriğinde magnezyum, fosfor, çinko, bakır, kalsiyum gibi mineraller bulunmaktadır. Sindirim sistemini düzenler. İltihap giderici özelliğe sahiptir.
Köri, başlıca Pakistan ve Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan baharat karışımı. İçinde, başlıca zerdeçal ve sumak olmak üzere birçok baharat yer almaktadır. Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır. 1960'lı yılların sonunda ve 1970'li yılların başında bütün dünyaya yayılmıştır.
Köri ve Zerdeçal Nasıl Ayırt Edilir? Köri ile zerdeçal arasındaki benzerlik aslında sadece ikisinin de renginin sarı olmasıdır. Köri bir baharat karışımı iken zerdeçal tek başına bir baharattır.
Yemeklere verdiği aromatik tatla, gittikçe yaygınlaşan köri; makarna, çorba gibi yemeklere de katılır. Özellikle körili pilav ve körili patates gibi tarifler ile masalara gelir. Et yemeklerinde ise eti terbiye etmek için tercih edebileceğiniz en ideal baharat olan köri, kokusuyla sizi adeta masaya davet eder.
"Birçok baharatın karışımııyla elde edilen ve Asya mutfağının vazgeçilmezi körinin, zayıflamaya yardımcı olduğunu biliyor muydunuz?" Hollanda'da yapılan bir araştırmada, baharatların vücut ısısı yaratarak, doğal yağ yakma süreci oluşmasına yardımcı olduğunu belirlendi.
Aluçdağı Köri 100 Gr GİMDES Helal Sertifikalı .
Diyar Baharat Köri 50 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Körinin tadı neye benzer? Keskin, yoğun ve aromatik bir tadı olan köri, bu tadı köri ağacı yaprağından alır. Kimyon ve zerdeçalla benzeş bir yapısı ve lezzeti vardır. Lezzeti kadar kokusu da çok baskındır.
Unu tereyağı ile kokusu çıkıp, renk değiştirinceye kadar kavurun. Ardından köriyi de ekleyip biraz daha kavurun. Süt, karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşan sosunuz yemeklerinize lezzet katmaya hazır.
Kavrulan unun üzerine yarım paket sıvı krema ve 1 tatlı kaşığı köri koyun. Krema hafifçe koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Koyulaşan kremanın üzerine 1 çay bardağı kadar haşlanmış makarna suyunu azar azar döküp, karıştırarak kıvamını açın. Son olarak damak tadınıza göre tuz ekleyip, karıştırın.
Birçok baharatta olduğu gibi körinin de sağlığa faydaları bulunur. Yemeklerde sıklıkla kullanılan köri, birçok kurutulmuş ve öğütülmüş baharatın karışımından meydana gelir. Kalp, kanser, Alzheimer'a karşı koruma sağlayarak sağlık açısından birçok faydası bulunur.
Izgaralarda, çorbalarda, makarna soslarında, fırın yemeklerinde, her çeşit meze ve salatada toz halinde direkt kullanabilirsiniz.
Köri Sıkça Sorulan Sorular
Köri Baharatı 1. Kalite 79 TL'ye, %12 indirimle Köri 1000 GR 113 TL'ye, %18 indirimle Köri 500 G 49 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Kısacası körinin Asya mutfağında et yemeklerinden salatalara ve pilavlara dek çok geniş bir kullanım alanı vardır. Beyaz et yemeklerine ve sebze sotelere de yakışır. Köri, eğer sos haline getirilerek kullanılırsa çoğunlukla makarna ve çorbalarda tercih edilir.
Etli Kuru Fasülye Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak etler rengi dönene kadar kavrulur. Üzerine karabiber ve köri eklenerek 5 dk daha kavrulur. Üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak eklenerek 5 dk daha kavrulur.
Hindistan başta olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında sıklıkla kullanılan köri, son yıllarda ülkemizde de popüler bir hal aldı. Beyaz etlerle harika bir uyum yakalayan köri, köfte yemeklerine de çok yakışan bir lezzet.
Mercimekler iyice pişip yumuşayınca köri, karabiber ve tuzu da eklenir. Ocağın altı kapatılır. Çorba blendırdan geçirilir. Sıcak servis edilir.
Bayram sofralarının, özel davetlerin leziz ikramlıklarından biri olan, her zaman yaptığınız et kavurmasına bu kez farklı bir dokunuş yapmaya ve onunla yeniden tanışmaya ne dersiniz? Genelde tavuk kavurması ile bilinen köri sosu bu kez et kavurması ile buluşuyor ve enfes bir tarif ortaya çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri