E vitamini eksikliği arasında görme problemleri, halsizlik ve yorgunluk, kansızlık, deride ve dilde çatlaklar, kansızlık, ciltte kolay morarma, kas ve kemik ağrıları, kas kaybı, tırnak ve saç sağlığının bozulması gibi durumlar yer alır.
E vitamini doğal besinlerde bol miktarda bulunduğundan eksikliği sık rastlanılan bir durum değildir. Günlük E vitamini ihtiyacı erkekler için 4mg, kadınlar için günde 3 mg'dir. Bebeklerde, yağ emilim bozukluğu olan kişilerde E vitamini eksikliğine sahip olma olasılığı daha yüksektir.
E Vitamini Eksikliği Hangi Hangi Hastalıklara Yol Açar? Vitamin eksiklikleri arasında E vitamini eksikliği birçok sistemi olumsuz etkileyebilir. Kırmızı kan hücrelerinde oksidatif hasar meydana gelmesi, retinopati ve anemi, bağışıklık sistemi yanıtının bozulması vb. komplikasyonlara sebebiyet verebilir.
E vitamini, dördü tokoferol ve dördü tocotrienol olmak üzere yağda çözünen sekiz farklı bileşiğin oluşan bir gruba verilen isimdir. E vitamini, beyin, cilt, göz, ve dolaşım sistemi sağlığının yanı sıra görme için de önemli bir besin bileşiğidir.
İlgili 27 soru bulundu
Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
E vitamini fazla tüketilmesinden dolayı ortaya çıkan durumlar; Vücutta bulunan kanın sulanmasına neden olmaktadır. Gün içerisinde sürekli halsizlik yaşamanıza sebebiyet vermektedir. Tiroid diye adlandırdığımız çeşitli rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilmektedir.
Bazı vitaminler örneğin; E vitamini geceleri, C vitamini yemek sonrasında alınmalıdır. Çünkü E vitamini gündüz alındığında vücut onu enerji sağlamak amacıyla kullanır.
Eklem rahatsızlıkları Uyku düzeni bozulması Saç dökülmesinde artış, saçlarda cansızlık ve kırılganlık. El ve ayakların çabuk üşümesi, el ve ayaklarda sürekli soğukluk hissi.
E vitamini testi kan örneği alınarak bu kan örneği içerisinde E vitamini düzeyi ölçülerek yapılır. Test için 12 saat aç olmak gerekir. Kan alınmadan 24 saat önce alkol tüketmekten kaçının. İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz.
E vitamini fazlalıgı; kanın pıhtılaşmasını önler. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalara önerilmez. 1 gramın üzerindeki dozlarda bulantı, gazlanma ve ishal yapabildiği bildirilmiştir.
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksikliği kaslarda zamanla zayıflamaya yol açabilmektedir. Kas kütlesi kaybı, kas güçsüzlüğü ve buna bağlı denge problemleri ile karşı karşıya kalınabilmektedir.
“Vitamin eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir?” sorusu da sıklıkla merak edilen konular arasındadır. Vitamin eksikliği hastalıkları sinir sorunları, kas zayıflığı, görme problemleri, bağışıklık sistemi sorunları, cilt problemleri, kardiyovasküler hastalıklar şeklinde özetlenebilir.
B3 Vitamini Eksikliğinin Cilt Kuruluğuna Etkisi
Ciltte pullanma, kabuklanma ya da kaşıntılı cilt lekeleri meydana getiren dermatit, cilt kuruluğunun en önemli nedenidir. Niasin eksikliği aynı zamanda güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı vücudun tepki göstermesine den olur.
- E vitamini sayesinde saçlar daha hızlı uzar. - Saç derisi beslenerek kırılma, kopma ve dökülmelerin önüne geçilir. - E vitamini özellikle vücuda giden oksijen miktarını arttırarak saç derisine kan ve oksijen gitmesini sağlar. - E vitamini sayesinde saçlar olduğundan çok daha hızlı uzar.
E Vitamini
Özellikle de kırışıklık karşıtı göz kremi gibi cilde nem sağlayan ürünler içerisinde sıklıkla kullanılıyor. Aynı zamanda cildi koruyucu etkiye sahip olan E vitamini, günlük hasarlardan cildi korurken hücre yenilenmesine de katkıda bulunuyor. Cildin erken yaşlanmasına engel oluyor.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
E vitamini nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Güneşe maruz kaldığınızda oluşan cilt hasarlarına iyi gelebilir. Hücre yenilenmesini sağlayarak cilt bariyerinin güçlü olmasına yardımcı olabilir. Cilde elastikiyet sağlayarak kırışıklıkların azalmasına yardımcı olabilir.
Araştırmalar, A, C, D, E ve K vitaminleri ile kalsiyum ve magnezyum gibi besin ögelerinin yetersiz alınmasının uyku problemleriyle bağlantılı olabileceğini göstermektedir. Ancak belirli vitaminlerin takviye olarak alınması da uyku bozukluklarına yol açabilir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Gereksiz vitamin kullanımı vücuda zarar verir
Gereksiz yere alınan A vitaminin fazlası vücutta birikip karaciğer zehirlenmesine yol açabilmektedir. D vitamininin fazlası ise kandaki kalsiyumun yüksek konsantrasyonda olmasına neden olabilir.
Özellikle erkeklerde cinsel performansı arttırıcı bir rol oynar. Saç dengesini korur. Bu sayede saçların daha çabuk uzamasını sağlar. Vücudun toksinlere karşı korunmasında görev alır.
Genellikle kapsül olarak üretilen ve günde bir kez kullanılmaya uygun olan E vitamini takviyeleri, hap başına 100 ila 1.000 IU içerebilmektedir. E vitamini takviyesi kullanımı doğal beslenmeyi desteklemek amacı ile yapılabilir ya da vücutta eksiklik durumunda hekim tarafından önerilmesi üzerine kullanılabilir.
Muz iyi bir lif, potasyum, antioksidan, B6 vitamini, C vitamini ve bitkisel besin kaynağıdır. Bununla birlikte daha birçok vitamini içerisinde barındırmaktadır. Magnezyum ve manganez açısından da zengin olması onu vazgeçilmez meyveler listesinde tutmayı başarmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri