Reçel, Jöle ve pudingler, Krema tozları ve hazır çorbalar, Ek sıvı ve katı gıdalar.
Tartrazin (E 102) ve (E 102a), yiyecek ve içeceklere sarı renk vermek için kullanılan katkı maddeleridir. Alkolsüz içecekler, dondurma, şekerlemeler, puding ve spagetti başlıca yiyeceklerdir.
E102: Tartrazin
Sarı gıda renklendiricisidir. Suda çok çözünür. Tartrazine bir azo boyasıdır. Salisilatlara (aspirin, dut, meyveler) intoleransı olan insanlar hariç saf tartrazinin bilinen yan etkisi yoktur; bu sorundan dolayı, tartrazin intolerans semptonlarına dahi neden olur.
E102-Tartrazin- sarı veya turuncu rengi verir.
İlgili 27 soru bulundu
Tükettiğiniz gıdalar; Sunset yellow (E110) Tartrazin ( E102) Karmoisine (E122) Panceau (E124) Quinoline (E104) Allura red (E129) Sodyum Benzoat (E211) gibi katkı maddeleri içeriyorsa dikkatli olun.
E202: Potasyum sorbat / Sorbik asit potasyum tuzu
Kullanımındaki sınırlamalar: Yoktur- sorbatlar bütün dini gruplar, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar tarafından tüketilebilirler.
geldiği sürece, E471 helaldir. Helal gıdaların çoğu helal mührü ile gelir, bu yüzden endişelenmenize gerek yok.
Teknik Bilgiler: Gıda katkı maddeleri listesinde E 202 koduyla yer alan potasyum sorbat, koruyucu bir katkı maddesidir. 1930'lu yılların sonlarında sorbik asit ve tuzlarının mikrorganizmaların gelişimini engellediği keşfedilmiştir. Bundan sonra potasyum sorbatın gıda sanayisinde kullanımı hızla artmıştır.
» E102* Tartrazin
Renklendirici; tiroid tümörü, kromozom hasarı, kurdeşen, hiperaktivite ve aspirin duyarlılığı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir; renkli içecek, tatlı, reçel,unlu gıdalar, çerez, konserve balık ve hazır çorbalarda kullanılır; Norveç ve Avusturya'da yasaklandı.
Söz konusu listelerde; örneğin en tehlikeli kanserojen madde olarak belirtilen E 330, halk arasında limon tuzu olarak adlandırılan ve portakal, limon vb. gıdalarda bol miktarda doğal olarak bulunan sitrik asittir.
Hayvansal kökenli olan bu renklendirici hakkında dört mezhepte ihtilaf bulunmaktadır. Maliki mezhebi, ayet ve hadislerde böceklerin haram kılındığına dair kesin bir delil (nass) olmamasından, böceklerin helal olduğuna hükmetmişlerdir.
Bu madde, kozmetikte allık, ruj vb. sanayisinde kullanılır. Güney Amerika ülkelerinde elde edilen karminik asit E120, meyveli yoğurtlarda, dondurmalarda, meşrubatlarda, keklerde ve kırmızı renk içeren işlenmiş hazır gıdaların neredeyse hepsinde kullanılıyor.
Carmine, ayrıca kırmız (çıkarıldığı böcek için), kırmız özü, kıpkırmızı göl veya karmin gölü, doğal kırmızı 4, CI 75470 veya E120 , karminik asit'ten türetilen alüminyumdan kompleks elde edilen parlak-kırmızı renkte bir pigment'tir. Aynı zamanda özellikle koyu kırmızı renk için genel bir terimdir.
Konservelerde renklendirici olarak kullanılmasının yanısıra meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi bir çok gıda ürününde kullanılan karminin tüketiciler tarafından çokça tüketildiği ortaya çıktı.
Ürün üzerinde “Ürünümüz domuz veya domuz katkıları içermez” ifadeleri yer alıyor. Ürün içeriğine baktığımızda %50 oranında sütlü çikolata ve %50 oranında sütlü dolgu içerdiğini anlıyoruz. İlk olarak sütlü çikolata içeriğine baktığımızdaysa ilk 3 sırada; Şeker, Kakao yağı ve Yağsız süt tozu olduğunu görüyoruz.
Aslında helal olan bir yiyecek türü bir nedenle, doktor tarafından yenmesi sakıncalı görülürse o yiyecek yenmesi caiz olmayanlar sınıfına girmektedir. Margarin üzerinde yıllardan beri 'sakınca' işaretleri vardır. Damar tıkanmalarına neden olduğu, çocuklara yedirilmemesi tavsiye edildiği bilinmektedir.
Mono ve digliseritler yani E 471, çoğunlukla hidrojenize edilmiş (hidrojenle muamele edilmiş) soya yağından üretilmektedir. Ancak hayvansal yağlardan da üretilebilir. Bir ürünün E 471 içermesi domuz yağı içerdiği anlamına gelmemektedir.
Özellikle peynir, yoğurt, çavdar ekmeği, pizza, pasta, et ürünleri, gazlı içecekler, meyve suları, kurutulmuş meyveler, hazır çorbalar, lahana ve salatalık turşusu gibi ürünlerin raf ömrünü arttırma ve mikro biyolojik gelişimi önlemek amacıyla kullanılır.
SODYUM NİTRİT (E250)
Neredeyse hepsine E250 yazdığını göreceksiniz. Bu katkı maddesi Sodyum Nitrittir. Peki sodyum nitritin zararları nedir? Sodyum nitrit protein bakımından zengin olan et gibi gıdalarda aminoasitlerle kombine olarak nitrosaminleri oluşturur ve bu amin bileşenleri kanseri tetikleyicidir.
Potasyum Sorbat zararları (E202 zararları)
E202 zararları; Koruyucu uzun süreli kullanımı alerjik reaksiyonlar, mide bulantısı, ishal ve gıda besin kaybına yol açabilir. Kişisel bakım ürünlerinde kullanılan sorbat veya sorbik asit, deride ve gözlerde tahrişe neden olabilir.
Potasyum bromat, beyaz ununuzu, ekmeklerinizi ve rulolarınızı güzel ve kabarık yapan şeydir. Hayvanlarda kanseri teşvik ettiği ve ayrıca küçük miktarlarda bile insanlar için riskli olabileceği bulunmuştur. Bu nedenle potasyum bromat içeren ürünlerin kansorejen olabileceğini unutmayın.
Bu yolla zararsızlık miktarı belirlenen ve dolayısı ile güvenli kullanılma koşulları bilinen katkılara 'E kodu' veriliyor. 'E kodu' her ülkede aynı anlama geliyor. Dolayısıyla 'E kodu' bir gıda katkısının güvenli olduğunu gösteriyor."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri