Türkçe yazım kurallarına göre özel isimler ek aldığı zaman ekler kesme işareti ile ayrılmalıdır. Bir ülke adı da ek alırsa kesme işareti kullanılmalıdır. Örnek olarak Türkiye'nin TDK'de de belirtildiği gibi kesme işareti kullanarak yazılır.
Türkiye özel addır ve çekim eklerinden kesme işaretiyle ayrılır. -m eki yani iyelik eki de bir çekim ekidir. O yüzden "Türkiye'm" yazımı doğrusudur. Türkiye kelimesine gelen bir ekin kesme işareti almadan birleşik yazılması için yapım eki olması gerekir yani kelimeye yeni bir anlam vermesi gerekir.
Türkiye'de TDK tarafından kesme işareti kullanılması gereken özel isimler kategorisine alınmıştır. Türkiye'de doğru yazılışı şu şekildedir: Türkiye'de (Doğru kullanım) Türkiyede (Yanlış kullanım)
Türkiyesi Nasıl Yazılır
Bunlarda, yapım eki yeni bir kelime türetmektedir. "Atatürk Türkiye'si", "Cumhuriyet Türkiye'si", "1970'ler Türkiye'si", Bugünün Türkiye'si" gibi tamlamalarda ise -si bir tamlanan ekidir. Yani çekim ekidir. Kelimeye yeni bir anlam katmaz, yeni bir ad türetmez.
Devlet adları büyük harfle başlar: Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kırım Özerk Cumhuriyeti vb.
İlgili 45 soru bulundu
Aynı şekilde eğer bu ekler devlet adlarına, millet, din ve mitoloji gibi isimlere gelirse o ekleri ayırır. Örneğin; Türkiye Cumhuriyeti'nin - Amerika Birleşik Devletleri'ne - Cebrail'den vb. Gök bilimlerine, önemli tarihi mekanlarına gelen ekler de ayrılır.
Bu bilgiler doğrultusunda TDK'nin doğru yazılışı TDK'nin şeklindedir. TDK'nın olarak yazılması hatalı bir kullanımdır.
3'ÜNCÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 3.'ncü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 3'üncü şeklinde olmalıdır.
İstanbullu kelimesindeki -li yapım ekidir ve söz konusu şehri ifade etmez, o şehirden olan bir kimseyi nitelemiş olur. "İstanbul'da" dediğimizde ise kast edilen yine İstanbul şehridir. Sadece cümlenin diğer öğeleriyle bağlantılandırmak için bir bulunma ilişkisi kurulmuştur.
Cevap: " Selçuklulardan "diye yazılır. yani birleşik yazılır.
Türkçe yazım kurallarına göre özel isimler ek aldığı zaman ekler kesme işareti ile ayrılmalıdır. Bir ülke adı da ek alırsa kesme işareti kullanılmalıdır. Örnek olarak Türkiye'nin TDK'de de belirtildiği gibi kesme işareti kullanarak yazılır. Kesme işaretinin kullanımı da Türkçe yazım kurallarına göre belirlenmiştir.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Türkiye'de tarihler GG.AA. YYYY (25.10.2022) veya "GG <ayın adı> YYYY" (küçük endian formatı, 25 Ekim 2022) şeklinde yazılır.
Özel isimlere getirilen eklerde kesme işareti kullanılır. Kelimenin kökü ile getirilen durum, bildirme ve iyelik eklerinin arasına kesme işareti konur. Şehir, ülke ve insan isimleri dışında hayvanlara verilen özel isimlere gelen ekleri ayırmak için de kullanılmalıdır.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle ankara şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ankara şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Harfler verilirken nasıl ki bir alfabetik sıra izleniyorsa harfin kod- ları verilirken de buna benzer şekilde alfabetik bir sıra gözetilmelidir. Örneğin A harfinin kodu Adana'dır. Adana, sözlükteki bulunduğu alfabe- tik konum bakımından ve plaka kodu olarak da A harfi için doğru bir kod olmuştur.
☞ soru : Antalya da "-da" eki kesme işareti ile mi yazılır? ☞ cevap : Hayır, kesme işareti ile ayrılmaz ve ayrıda yazılmaz. Nedeni ise "-da" eki hâl (bulunma) eklerinin bitişik yazılmasıdır.
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 1.'nci şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 1'inci şeklinde olmalıdır.
Şu anda nasıl yazılır TDK'da sıklıkla araştırılmaktadır. 'Şuanda' şeklinde kullanımlarla karşılaşılsa da kelimenin doğru yazılışı 'şu anda' şeklindedir.
TDK'ya göre “şu an” kelimesi ayrı olarak yazılır. 'Şuan' birleşik mi, ayrı mı yazılır? Şu an kelimesi, bazen bitişik şekilde yanlış yazılabiliyor. TDK'ya göre "şu an" kelimesinin doğru yazılışı ayrı olarak yazılmasıdır.
TDK kısaltmasına gelen yönelme eki TDK'ya şeklinde yazılabilmektedir. Bu yazım şekli yanlıştır. TDK'ye şeklinde yapılan yazım doğrudur. TDK'ye TDK yazımı araştırıldığında TDK'ya şeklinde değil, TDK'ye şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'nun resmi sitesi olan tdk.gov.tr'de görülmektedir ki kurum kendisinden bahsettiğinde "TDK'ya" değil "TDK'ye", "TDK'nın" değil "TDK'nin" şeklinde ince çekim eki getirmektedir. Dolayısıyla TDK kısaltmasını Te-De-Ke diye okumak gerekir. Zaten Türk alfabesinin gereği de odur.
Türk Dil Kurumu (TDK), kesme işaretinin kullanımı ile ilgili bir değişikliğe gitti. Artık kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve işyeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmayacak. Yeni düzenleme bu dil kuralını ortadan kaldırdı. yazımda kurum ve kuruluş adlarından sonra gelen tüm takılar birleşik yazılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri