Tükettiğiniz gıdalar; Sunset yellow (E110) Tartrazin ( E102) Karmoisine (E122) Panceau (E124) Quinoline (E104) Allura red (E129) Sodyum Benzoat (E211) gibi katkı maddeleri içeriyorsa dikkatli olun.
ÜRÜN ADI: AGAR AGAR (E406)
Yosundan elde edilin bir gıda koyulaştırıcısıdır. Kaynayıp soğuduktan sonra jöle oluşturur. Bitkisel kökenlidir, bitkisel jelatin olarakta bilinir. Her türlü gıda üretiminde, kıvam verilmek istenen tüm gıdalarda kullanılır.
Gıda katkı maddeleri, kozmetik ve diğer kimyasallarda kullanılan “E kodları” doğal ve yapay gıda katkı maddelerinin kodlarıdır. E kodları Avrupa Birliği tarafından belirlenmiştir. 'E' harfi Avrupa'yı temsil eder ve EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) tarafından onaylanmış gıda etiketlerinde görünür.
E1201: Polivinilpirolidon (PVP)
Genel Bilgi: Sentetik bir polimerdir. Kıvam arttırıcı, dolgu malzemesi, stabilizör özelliktedir ve ilaç tabletlerinde kullanılır. Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.
İlgili 37 soru bulundu
POLİVİNİLPİROLİDON, sentetik bir hammaddedir. Gıda sanayinde kıvam artırıcı olarak, dolgu maddesi, stabilizatör olarak kullanılır. Ayrıca kozmetik, ilaç sanayinde ve endüstriyel ürünlerde kullanılır.
Söz konusu listelerde; örneğin en tehlikeli kanserojen madde olarak belirtilen E 330, halk arasında limon tuzu olarak adlandırılan ve portakal, limon vb. gıdalarda bol miktarda doğal olarak bulunan sitrik asittir.
Örnek olarak Jelatin(E441) domuz yada sığır veya diğer hayvanların kemik ve deri artıklarından, Karmin(E120) kırmızı bitten, Şellak (E904) yine bir bit türünden, Kasitin (E920) insan at veya domuz kılından, Rennin sığır ve davar midesinden, Pepsin domuz midesinden elde edilmektedir.
Bu yolla zararsızlık miktarı belirlenen ve dolayısı ile güvenli kullanılma koşulları bilinen katkılara 'E kodu' veriliyor. 'E kodu' her ülkede aynı anlama geliyor. Dolayısıyla 'E kodu' bir gıda katkısının güvenli olduğunu gösteriyor."
Agarın tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.
Gıda sektörü başta olmak üzere ilaç, kozmetik ve diş sektörü gibi alanlarda da kullanılan agar tozu bitkisel ve helal bir maddedir.
Agar, mikrobiyolojik testlerde, dişçilikte, elektrokimyada, formikaryum yapımında (deneysel karınca evi) vs. alanlarda malzeme olarak kullanılmaktadır. Agar, çorba, dondurma ve jöleli yiyeceklerde kıvam artırıcı olarak kullanılır. Anmitsu ve Mizuyōkan gibi geleneksel Japon yiyeceklerinin imalatında kullanılır.
Hazır gıdalar paketleme sürecinde besin ögelerini yitirebiliyor ve yine ambalajlama materyallerinden kaynaklanan etkenler paketlenen gıdaya olumsuz etki edebiliyor. Ayrıca paketlenen ürünlerin raf ömrünü uzatmak için içlerine koruyucu katkı maddeleri katıldığında, bunlar da sağlığımıza zarar verebiliyor.
- İşlenmiş et ve et ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırma, vb.) - Yüksek yağ ve tuz içeren hazır yemekler, - Beyaz unla yapılmış hamur işi ürünler, - Parmak balık, schnitzel, dondurulmuş patates gibi ürünler uzak durmamız gereken işlenmiş gıdalardandır.
Karragenanın, helal ve koşer gıda tüketimi için uygun olması sebebiyle de tercih edilen bir maddedir. Ayrıca vegan ve vejetaryen diyetlerde de kullanılabilir.
Et suyu tabletler, hazır köfte harçları, hamburger, hazır çorbalar, kuruyemiş, sakız, cipsler, dondurmalar, renkli yoğurtlar, salata sosu, cips, çiğköfte ve benzeri birçok üründe bulunan “Çin tuzunda”DOMUZ var.
Ancak neredeyse hiçbir ürünün üzerinde “ Domuz Yağı Vardır ” veya “ Domuz Yağı Yoktur ” ibaresi bulunmuyor. Bu durumun belli olması için ise kod sistemi üretilmektedir. Avrupa Birliği tarafından onaylanan gıda katkı maddelerine verilen kod "EC" olarak adlandırılmaktadır.
Mono ve digliseritler yani E 471, çoğunlukla hidrojenize edilmiş (hidrojenle muamele edilmiş) soya yağından üretilmektedir. Ancak hayvansal yağlardan da üretilebilir. Bir ürünün E 471 içermesi domuz yağı içerdiği anlamına gelmemektedir.
Markette domuzun salamı, sosisi, sucuğu gibi ürünler bulunuyor. Kırmızı ve beyaz et gibi ürünlerle yan yana bulunan domuz ürünlerinin alt bandında ise Domuz Ürünleri etiketi yer alıyor.
Et suyu tabletler, hazır köfte harçları, hamburger, hazır çorbalar, kuruyemiş, sakız, cipsler, dondurmalar, renkli yoğurtlar, salata sosu, cips, çiğköfte ve benzeri birçok üründe bulunan “Çin tuzunda” DOMUZ var.
Bu durum tüketiciyi bilgilendirme açısından gerekli olan yasal bir zorunluluktur. Sosyal medyada paylaşılan “firmamızın domuz eti kullanımı” konusundaki içerikler gerçeği yansıtmamaktadır. Ürünlerimiz domuz yağı ve domuzdan elde edilmiş hiçbir ürünü, ham maddeyi içermez.
Sitrik asit, halk arasında limon tuzu olarak da bilinen, karboksilik asitlerden, renksiz, kristal yapılı organik bir bileşiktir. Formülü C6H8O7 şeklindedir. Hemen hemen tüm bitkilerde ve birçok hayvanın vücut sıvısında bulunur.
SODYUM NİTRİT (E250)
Neredeyse hepsine E250 yazdığını göreceksiniz. Bu katkı maddesi Sodyum Nitrittir. Peki sodyum nitritin zararları nedir? Sodyum nitrit protein bakımından zengin olan et gibi gıdalarda aminoasitlerle kombine olarak nitrosaminleri oluşturur ve bu amin bileşenleri kanseri tetikleyicidir.
E330 Helal Mi? Sitrik asit ve sitratlar helal edilen katkı maddeleri arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri