Doğumları bizzat doktorların gerçekleşmesiyle beraber ebeler bir adım geride durmaya başladı. Üstelik değişen sadece mesleğin uygulanış şekli de değildi. Geçmiş yıllarda evde tek başına doğum yaptırmak üzere donanımlı yetiştirilen ebeler, şimdilerde eğitim hayatı boyunca bir kere bile doğum yaptırmadan mezun oluyor.
İyi eğitimli, olası sorunları bilen ebeler, kadın hastalıkları ve doğum uzmanının süpervizörlüğünde normal doğum yaptırabilir. Doğumda ters giden birşey olursa hekime haber verir.
Özlem Moraloğlu Tekin, “Kadın doğum uzmanı olan bir doktor hiçbir zaman 12-18 saat bir doğumun başında bekleyemez. Ama bir ebe bunu yapabiliyor. Doktorlar burada ancak danışman görevinde olmalı. Hastaya birebir destek veren ebe olmalı” dedi.
Ebeler, doktor olmayan bölgelerde doğum yaptırma ve hastanelerde hekime yardımcı olma görevine sahiptir.
Doğum sırasında, ebeler, annenin doğum sürecini takip eder ve doğumda yardımcı olurlar. Ebeler, doğum sonrası dönemde de annelerin sağlık durumunu takip eder, bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlamak için emzirme ve bebek bakımı konusunda danışmanlık sağlarlar.
İlgili 15 soru bulundu
Zorunlu doğu görevi yok.
Ebe olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Ebe maaşı 2023 verilerine göre ortalama 20.900 TL civarındadır.
Ülkemizdeki sezaryen doğumların artış trendi ile uyumlu olarak ebe ve hemşireler arasında da sezaryen doğum yaygın olarak tercih edilmektedir.
Dikiş pratiği, epizyotomi sonrası veya basit perianal yırtılmalara dikiş atılmasını içerir.
Doğuda ebe maaşları da ortalama 17.500 TL ile 30.000 TL (özel hastane) arasında değişmektedir. Devlette ise net maaşına yansıyan döner sermaye ile ortalama 30.000 TL doğuda ebe maaşı olmaktadır.
Doktorlar, hemşireler, ebeler, değişik görevlerdeki sağlık memurları ve teknisyenleri ve laborantlar genellikle beyaz renkli önlük, üniforma ve kıyafeti tercih ediyor. Hatta bazı hastanelerde temizlikçiler, aşçılar ve hasta bakıcıları bile beyaz önlüklerle dolaşıyor.
Bu itibarla hakkımda yasal ve hukuka uygun bir görevlendirme bulunmadığı üzere verilen ceza puanını kabul etmiyorum. Sadece ebelerin yazması gereken 3. madde; 3. Aile Sağlığı Elemanı olarak görev yapan bir ebe olarak tarafıma acil nöbeti görevi verilemez.
Sezeryan işlemi alanında uzman bir jinekolog (kadın hastalıkları ve doğum uzmanı) tarafından yapılır. Ameliyathanede doktorun yanında ameliyat hemşireleri, anestezi teknisyeni ve anestezi uzmanı da yer alır.
Ebelik mezunu olan kişiler, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde, üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde, devlet hastanelerinde, aile ve toplum sağlığı merkezlerinde görev yapar.
Ebelik bölümünden mezun olanlar; devlet ve özel hastanelerin doğum klinik ve poliklinikleri, gebe izlem poliklinikleri, doğum ve doğum sonrası bakım klinikleri, gebe eğitim merkezleri, Toplum, Aile Sağlığı Merkezlerinde, Evde Bakım Kuruluşlarında Klinisyen Ebe olarak çalışma imkânı bulabiliyor.
Madde 48 – Hemşire, ebe ve hemşire yardımcılarının nöbetleri: A) Bünyesinde doğum servisi bulunmayan kurumlarda, hemşire, ebe ve hemşire yardımcısı (başhemşire dahil) toplamı ikiden fazla ise, bunlar arasında nöbet uygulanır.
Devlet hastanelerinde bu görevi yerine getirmek için üniversitelerin alan fark etmeksizin Ebelik, Hemşirelik, Diyetisyenlik gibi sağlık bölümlerinden 4 yıllık eğitim alındığına dair diploma sahibi olmak, Başhemşire olabilmenin ön koşullarındandır.
Çalıştıkları yerlerde yönetici, sorumlu ebe, klinik ebesi ve eğitimci ebe olabilirler. Ayrıca özel sağlık kabinleri ve hasta bakım evleri açarak mesleklerini serbest olarak yapabilirler. İsteyen ve gerekli koşulları sağlayanlar yüksek lisans yaparak öğrenimlerine devam edebilirler.
Ebeler ile ilgili mevzuata bakıldığında sağlık bakanlığı tarafından belli bir durumda olan ebe görevini ifa eden kişilere hemşirelik yetkisi tanımlanmıştır ancak bu kişilerde mevcut diploma mezuniyetleri ebe olduğu için İşyeri Hemşiresi (Diğer Sağlık Personeli) olma hakları bulunmamaktadır.
Dünyanın pek çok ülkesinde erkek ebe bulunmaktadır. Ancak ülkemizde ise üniversite giriş sınavları için yükseköğretim programlarının koşul ve açıklamalarında erkeklerin tercih ebelik bölümüne yapamayacağı belirtilmektedir.
c) Doğum sürecini yönetir; travay sırasında anne ve bebeğin sağlığını izler, normal doğumları ve tabibin olmadığı hallerde acil makat doğumları yaptırır, gerektiğinde epizyotomi uygular.
Özel hastanelerde ise doktorlar sezaryen başına ortalama 200-300 lira alıyor. Özelde bir doktor ayda en az 30 doğuma giriyor. Bunun yüzde 80-90'ı sezaryen oluyor. SGK özel hastanelerde geçmişte sezaryen için yaptığı 675 liralık ödemeyi 450 liraya, 250 lira olan normal doğum desteğini ise 400 liraya yükseltmişti.
Ebe Maaşı 2023
Memur maaş artışları ebe maaşlarında da artış sağladı. 2023 yılında gerçekleşen % 30 memur maaşları ile en düşük ebe maaşı 12.350 TL'ye yükseldi. Lisansüstü uzman ebelerin ortalama maaşı 16.770 TL civarındadır.
2023 yılı itibari ile 258 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Ebe maaşları 14930 TL'dir. En düşük Ebe maaşı 11940 TL iken, en yüksek Ebe maaşı 32900 TL'dir. Güncel Ebe maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Ebelik atama puanları da atanmak istediğiniz yere göre değişebilir ama diğer bölümlere nazaran daha düşük bir puanlar kolaylıkla atanabiliyorsunuz. Özel sektörde de kolaylıkla iş bulunabilecek bir bölüm olduğunu da söyleyebiliriz. Ebelik çalışma koşulları tüm sağlık sektörü çalışanlarında olduğu gibi zordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri