Bu bağlamda finansal performansı değerlendirmek ve anlamak için çok sayıda göstergeden yararlanılabilir. Bu göstergelerden biri de FAVÖK ya da diğer adıyla EBITDA'dır. Finansal performansı ölçmek, değerlendirmek ve anlamak için tercih edilen FAVÖK, kuruluşlar açısından oldukça önemlidir.
FAVÖK'ün bir diğer adı da “EBITDA”dır. EBITDA, “Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization” ifadesinin kısaltmasıdır ve Türkçe'de “Faiz, Vergi, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr” anlamına gelir. FAVÖK ve EBITDA, anlam olarak aynıdır ve genellikle birbirlerinin yerine kullanılır.
FAVÖK ise şirketin yaptığı faaliyetler sonucu elde ettiği kar rakamıdır. Bu değerin içerisinde faiz gelir/gideri, kur farkı gelir/gideri, vergi gelir/gideri gibi şirketin kontrolünde olmayan değişken değerler bulunmamaktadır.
Faaliyet kârından hareketle hesaplanan EBITDA işletmenin esas faaliyetlerinden elde edilen kârı temsil eder. Operasyonel net işletme sermayesi de işletmenin esas faaliyetlerinden kaynaklanan net işletme sermayesini ifade etmektedir.
Bir örnek üzerinden ilerleyecek olursak; Bir şirketin FAVÖK değeri 200.000 dolar olsun. Toplam geliri ise 2 milyon dolar olsun. Buna göre; 200.000 / 2.000.000 = %10 FAVÖK marjıdır. FAVÖK marjı yüksek olması durumunda şirketin karlı olduğu ve maliyetlerini etkili olarak kullandığı şekilde yorumlanır.
İlgili 20 soru bulundu
Formul: EBITDA = Net Gelir + Faiz Giderleri + Vergi Giderleri + Amortisman Giderleri. Formül: EBITDA = Toplam Gelir - Satılan Mal ve Hizmetin Maliyeti - Faaliyet Giderleri + Amortisman Giderleri.
İngilizce “EBITDA (Earning Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization)” olarak tanımlanan Favök değerinin bir şirket için yüksek olması o işletmenin değerli olduğunu ve mali yönden yüksek kazanç sağladığını gösterir.
EBITDA Nasıl Hesaplanır? EBITDA hesabı, gelir tablosunda yer alan şirketin ana faaliyet karına, amortisman giderlerinin eklenmesi eklinde gerçekleştirilir. Yüksek EBITDA değeri, şirketler için olumlu sonucu gösterir.
Şirket, 2021 yılı itibarıyla 8,3 olan Net Borç /EBITDA çarpanını 2025 yılında 2,5 ila 3 seviyesine indirmeyi hedefliyor.
FAVÖK hesaplama, brüt kar, amortisman tutarı, pazarlama giderleri ve genel yönetim giderleri dikkate alınarak yapılır. Bir formülle anlatılmak gerekirse; FAVÖK= Brüt kar - pazarlama, satış ve dağıtım gideri- genel yönetim gideri- ARGE giderleri+Amortisman ve İtfa giderleri.
Ayrıca yatırım yapılan sektöre ve şirketin özel koşullarına göre FAVÖK farklı olabilir. Bununla birlikte genel bir kriter olarak S&P Borsa Endeksi'nin kabulü göz önünde bulundurulabilir. Endeksin genellemesi 10 üzerinde çıkan bir değerin iyi olarak kabul edilmesi yönündedir.
FAVÖK, şirketin brüt kârını ifade eden bir değerdir ve bu değerin artması için, satılan ürünlerin maliyetinin azaltılması gerekir. Bu maliyetlere FAVÖK gideri adı verilir. Maliyet ne kadar düşerse FAVÖK de o kadar artar.
Bir işletmenin kârlılığını diğeriyle karşılaştırırken, FAVÖK işletmenin nakit akışının hesaplanmasına yardımcı olabilir. Negatif bir FAVÖK, şirketin zayıf bir nakit akışına sahip olduğu ve kârlılık sorunlarının bulunduğuna işaret eder.
EbitDA, Bir şirketin operasyonel verimliliğinin ölçülmesinde ki önemli kriterlerden birisidir. Şirketler EbitDA ile finansal maliyetleri (genellikle faizler), vergileri, yıpranma payı ve amortisman giderleri gibi parametreleri hesaba katmadan kazançlarını ölçebilirler.
Çünkü özellikle finansman ve vergi giderleri sektörel ve bölgesel olarak ciddi farklılıklar gösterebilir. Bu yüzden EBITDA(FAVÖK) hesaplanırken brüt kardan genel yönetim giderleri, pazarlama giderleri, AR-GE giderleri çıkartılır. Vergi ve finansman giderleri çıkartılmaz ve bu sonuca ayrıca amortisman değeri de eklenir.
Kısaca FAVÖK hesaplanırken operasyonel giderler net satıştan çıkarılır ve amortisman eklenir. FAVÖK Değeri = Brüt Kâr – Genel Yönetim Giderleri – Pazarlama Giderleri + Amortismanlar şeklinde tam bir formüle sahiptir.
EBITDA ile ilgili yukarıdaki açıklamalardan sonra formüldeki "çarpan" üzerinde bir açıklama yapmamız yararlı olacaktır. Çarpan değişik sektörlerde genellikle 4-7 arasında bir değer olarak hesaplamalarda kullanılır.
Net Finansal Borç/ EBITDA oranına ilişkin kesin bir doğru ya da altın bir oran yoktur. Bununla birlikte işletme sermayesi ihtiyacını %50 ve üzerini kısa vadeli finansal borçlarla finanse eden ve ortalama uzun vadeli kredisi ortalama 3 yıl vade olan kurumlarda 5 olarak hesaplanan oranlar kabul edilebilir seviyelerdir.
Ya da “EBITDA = Net Faaliyet Karı/Zararı + Amortisman Giderleri” olarak bilinmelidir.
Borsa analistlerinin en çok kullandığı oranlardan biri de Firma Değeri / Favök oranıdır. Genellikle şirketin piyasa değerinin favök miktarına bölünmesiyle bulunur. Bu oran şirketin sahip olduğu varlıklarla faaliyette bulunduğu alanda ne kadarlık mal ve hizmet ürettiğini gösterir.
FAVÖK = İşletme Karı + Amortisman Gideri*
(*Yukarıdaki formülde faiz ve vergi İşletme Karı'ndan çıkarılmıştır.) Bu öğeleri gelirden çıkarmak analistlerin çekirdek faaliyete odaklanmasını sağlar.
FAVÖK değeri, negatif ve pozitif olmasına göre, şirkete yönelik bir işaret sağlamaktadır. Pozitif FAVÖK değeri, bir firmanın vergi, faiz ve amortisman öncesinde karda olduğunu göstermektedir. Bu değerin negatif olması, yorumlanan değerin zararda olduğunu göstermektedir.
FAVÖK şirketin esas faaliyet kârına nakit olmayan giderlerini ekleyerek bulunur. Örneğim amortisman para çıkışı gerektirmeyen bir giderdir. O nedenle FAVÖK hesabında amortismanı esas faaliyet kârına ekleriz. FAVÖK ile şirketin esas faaliyetinden elde ettiği kârı görebiliriz.
ebitda; faiz, amortisman ve vergi öncesi kardır. amacı ise şirketin ana faaliyet konusundan para kazanıp kazanmadığı ölçmektir. bir firmanın ebitda sı negatif ise bu firmanın operasyon giderleri operasyon giderlerinden yüksek demektir bu açığı kapatmak için borçlanma yoluna ya da sermaye artışına gidilmesi gerekir.
Net Faaliyet Kârı: Şirketin brüt kârından faaliyet giderlerinin çıkarılmasıyla elde edilen kâr rakamıdır. EBIT (Earnings Before Interest and Tax) olarak da bilinir. En önemli performans ölçütlerinden biridir ve şirketin sadece faaliyetleri dolayısıyla elde ettiği kârı gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri