Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre; “Kadınların kaşlarını almaları caiz midir?” sorusuna görüş veren Diyanet, “Mecbur değilsen kaşını, bıyığını, tüylerini aldırmak günahtır. Ama psikolojini bozacak kadar kötüyse aldırabilirsin” dedi.
Kaş aldırmak, kaşa şekil vermek günah mı, haram mı soruları her dönemde İslam alimlerine sorulmuş olan sorular arasındadır. Kaş almak hakkında Diyanetin son açıklaması şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: "Mecbur değilsen kaşını, bıyığını, tüylerini aldırmak günahtır.
Cevap. İbni Abidin der ki: Kadınların kaşlarını yolarak inceltmeleri mekruhtur. Nitekim hadis-i şerifte buyuruldu ki: "Saç ekleyene, ekletene, ben yapana, yaptırana, dişlerinin basını inceltene, buna razı olana, yüzünden tüyleri aldırana, yüzündeki tüyler aldırıldığı takdirde buna rıza gösterene Allah lanet etmiştir.
İki kaşın tam ortada birleşik gibi durmasına benzer kalın kaş görünümünün düzelmesi için oynamalar yapılabilir. Bunun dışında dinimizde kaş aldırmaya dair ruhsat yoktur.
Alın, yanak, çene ve bıyık bölgesindeki kıllar ile iki kaş arasındaki kılları almaları, caizdir. Erkeklerin de, bacaklarındaki, göğüs veya sırtlarındaki kılları, ihtiyaçsız almaları caiz olmaz.
İlgili 16 soru bulundu
Giderilmesi gereken kılları almak için ağda, epilasyon veya lazer uygulamalarında dinen bir sakınca yoktur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki o da bu işlemin başkaları tarafından yerine getirilmesi ve mahremiyet meselesidir.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
İslam dininin zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasakladığı aktarılan fetvada, “Bunlardan hareketle islam alimleri, herhangi bir zaruret bulunmadıkça kaşların alınmasının caiz olmadığını belirtmişlerdir” denildi.
Diş dolgusu yaptırmak, kaplatmak veya dişe tel taktırmak abdest ve gusle engel olur mu? Bu işlemler cünüp veya âdetli iken yapılabilir mi? Tedavi amacıyla diş dolgusu yaptırmak veya kaplatmak caizdir. Dolgu, kaplama, tel taktırma, implant yaptırma veya sabit protez, abdest ve guslün sıhhatine engel olmaz.
Ancak regl döneminde kaş almanın bir zararı olmadığı bilinmektedir. Bu yüzden isteyen herkes adetliyken kaş alabilir. Zaten kadınlar bu dönemde kendilerini kötü hissederler. Sancılı geçen bu sürecin en iyi şekilde atlatılması için kişisel temizlik yapılabilir.
Yüzün diğer kısımlarının temizlenmesi rahatsızlık vermesi durumunda ya da hastalık derecesinde aşırı tüylenme olması durumunda caizdir. Rahatsızlık vermiyorsa ve ya hastalık düzeyinde değilse fıtratın korunması daha uygundur.
İslâm dini, insanın yaratılıştan var olan güzelliklerini daha belirgin hale getiren, takı takma, saç tarama, meşru ölçüde süslenme, israfa varmadan güzel giyinme gibi davranışları mubah kılmıştır. Ancak, zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasaklamıştır.
Aynı şekilde kadının bacağındaki kılları gidermesinde de bir mahzur yoktur. Çünkü bu kaş gibi bir uzuv mesabesin de değildir.
Malikîlere göre, -erkek olsun, kadın olsun- güzelliği bozan, insanı rahatsız eden bedendeki bütün kılların temizlenmesi caizdir. Kocanın hoşlanmadığı kılların temizlenmesi ise, kadına vaciptir. (Cezerî, el-Fıkhu ala'al-mezahibi'l-arbaa-, II/45).
Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz. Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz.
Fıkıh alimleri bu hadisten hareket ederek, yüzünde sakal ve bıyık biten kadının onları gidermesinin caiz olacağını; ancak kaşları inceltmenin, tabi şeklinden çıkarmanın, kirpikleri düzeltmenin veya takma kirpik kullanmanın caiz olmadığını belirtirler. Çünkü diş, kaş ve kirpik birer aza mesabesindedir.
Garip Öpüşme Efsanesi Yanlış
Öpüşürken diş tellerinin birbirine kilitlenemeyeceğini bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Metal tellerle öpüşmek uyum sağlamanızı gerektirir, ancak bu imkânsız veya rahatsız edici değildir. Bir kez takmaya alıştığınızda, bir süre sonra onları fark etmeyeceksiniz bile.
İslâm hukukunun ikinci kaynağı olarak kabul edilen sünnetin ortaya koyduğu hükümlerden biri de dövme yaptırmanın, kaş aldırmanın ve dişleri ayırıp inceltmenin yasaklanmasıdır.
Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır (Nisâ, 4/119; Rûm 30/30).
Birkaç kelime ile kürtajın ya da kasten çocuk düşürmenin hükmünü de söyleyelim: Sebep yokken ilk altı haftanın sonuna kadar çocuk düşürmenin hükmü vicdanî bir günahtır; pişman olur, tövbe istiğfar eder ve bolca sadaka verir.
Her günah haram olmadığı gibi haram da her zaman günah değil. Malum ihramdayken saç, tırnak vesaire kesmek haram olduğu halde hayatın geri kalan alanında günah değillerdir.
Uzuvları teşekkül etmeden [120 günden önce] düşürmek caiz olur.
Dini açıdan bakıldığı zaman hayız döneminde kıl ve tüylerin alınmaması gerekmektedir. Regl dönemi bittikten sonra gusül alındıktan sonra kıl ve tüy alınması gerekmektedir. Aynı zamanda regl döneminde kıl ve tüylerin alınması, normal bir zamanda alınmasına oranla daha fazla acılı olacaktır.
şunu unutmayın. adet olmak kirlilik değildir. adetten sonra gusul alınmalı meselesi yalandır. adet kirlilik değil. adetken ibadetler devam eder. cünüp olmak kirliliktir. o nedenle orgazm oldunuz ise yani cünüp iseniz elbette yıkanmanız gerek.
Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü adet döneminde uterus içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açık olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri