Ebru sanatının ne zaman ve hangi ülkede ortaya çıktığı bilinmemekle beraber bu sanatın doğu ülkelerine özgü bir süsleme sanatı olduğu düşünülmektedir. Bazı İran kaynaklarında Hindistan'da ortaya çıktığı yazılıdır. Bazı kaynaklara göre de Türkistan'daki Buhara kentinde doğmuş ve İran yoluyla Osmanlılar'a geçmiştir.
Ebru Sanatı: Bin Yıllık Miras
Bilinen en eski ebru eserleri, 13. yüzyıl Türkistan'ına ve 14. yüzyıl İran'ına ait. Bu yörelerde bulunan ebru eserlerinin olgunlaşmış görünümleri ise, ebrunun tarihinin çok daha eskiye, yaklaşık olarak 10. yüzyıla dayandığı fikrini gündeme getiriyor.
1700 lü yıllarda Istanbulda yaşamış olan Hatib Mehmet Efendi, ebru sanatında “hatib ebrusu” diye bilinen, su yüzeyinde figüratif desenler oluşturmayı ilk olarak başaran kişidir. Bundan sonra çeşitli Türk ebru ustaları farklı desen ve çiçek yapım tekniklerini başarı ile uygulayarak ebru sanatını günümüze taşımışlardır.
Ebru da aynen kağıt gibi İpek Yolu ve diğer ticaret yollarını kullanarak doğudan batıya yayılmıştır. Tarihi tesbit edilmiş en eski ebru 1447 yılına ait olup, Topkapı Sarayı'nda bulunmaktadır.
Türklerin İslamiyet sonrası sanatlarından birisi olan Ebru sanatı'nın XV. yüzyılda Türkistan'da yapıldığı kuvvetle muhtemeldir. Anadolu'da bu sanatı ilk yapanlardan Şeyh Sadık Efendi Ebru sanatını Buhara'da öğrenmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Klasik Türk Ebru sanatının yakın geçmişte ki temsilcileri Necmettin OKYAY ve Mustafa DÜZGÜNMAN'dır. Mustafa DÜZGÜNMAN'ında öğrencisi olan Alparslan BABAOĞLU ve Fuat BAŞAR günümüz klasik Türk Ebru sanatının temsilcileridir.
Avrupa'da ebrunun “Türk mermer kâğıdı” olarak anılmasının sebebi bu olsa gerektir. Osmanlı Devleti döneminde bilinen en eski ebru örneği 15. Yüzyıla aittir.
Ebru adının birden fazla anlamı bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak; Kağıt üzerine kendine has usulle yapılan, mermer, damarları gibi dalgalı şekilli süsleme. Bulut renginde, buluta benzer, bulut gibi dalgalı, bulutlu.
Kitreli su üzerine serpilen boyalarla bezenmiş kâğıt ve bunu hazırlama sanatı. İslâm kitap sanatlarının klasik çağını Osmanlılar'da yaşayan bir kolu.
Ebru kelimesi Çağatay'ca bir kelime olup bize “ebre” kelimesinden geçmiştir.Ebru bir Çağatay bölgesi olan Buhara'da doğmuş, İran'a ulaşmış,oradan Anadolu'ya gelmiştir. Ebre yerine ebri'nin kullanılması ise Farsça'nın Osmanlı Türkçe'sini meydana getiren iki dilden biri olmasından olsa gerektir.
Ebru aletlerinin hepsi İstanbul'da yapılır; ancak, malzemenin pek çoğu bu şehre, Anadolu'dan, Doğu ve Batı ülkelerinden getirilip kullanılırdı (Resim 1). Boyalar: Tabiattaki renkli kaya ve topraklardan elde edilen ve toprak boya denilen bu boyalar, suda erimez ve yağ barındırmazlar.
Osmanlı'da ve özellikle o dönem İstanbul'unda çok rağbet gören ebru sanatı, Avrupa'da da çok beğenilmiş ve "Türk kağıdı" , 'Türk mermer kağıdı' olarak adlandırılmış, günümüze değin yapılagelmiştir.
Bilindiği üzere ebru yapımında kullanılan boyalar genellikle toprak veya pigment boyalardır (Elhan, 2004). Geleneksel sanatlarımızdan biri olan ebru sanatı İpek Yolu ile İran'da yayılmıştır. Adı Farsça AbRu (su yüzü) ve Ebri (Bulutumsu) anlamına gelmektedir.
Ebu sanatının tarihiyle ilgili kesin bir bilgi söz konusu olmamakla beraber 13. ve 14. yy'da Türkistan, Semerkant gibi bölgelerde ebru sanatının yapıldığı kaynaklara rastlanılmıştır. Tam olarak tarihi tespit edilmiş en eski ebru sanatı Topkapı sarayında sergilenen ve 1447 yılına ait bir eserdir.
Ebru, İstanbul'da bir sanata dönüşmüş ve varlığını burada sürdürmüştür. En şaşaalı günlerini İstanbul'da geçiren, ticaret yoluyla 16. yüzyılda İstanbul'dan Avrupa'ya götürülen ebru, farklı tekniklerle de olsa günümüzde dünyanın dört bir yanında icra edilmektedir.
Ebru sanatı eski zamanlarda çok çeşitli kitapların kapağını süslemek amacı doğrultusunda icra edilmiş olan bir sanattır ve pek çok insan, geçimini bu sanat ile sağlamıştır. Fakat günümüzde ebru sanatı yalnızca hobi olarak yapıla gelen bir sanata dönüşmüştür.
Ebru ismi kız isimleri arasında oldukça popülerdir. Kökeni Farsça olan Ebru ismi dilimize de Farsçadan geçmiştir.
Türkiye'de Ebru ismini kullanan 143.825 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Ebru ismini kullanan 31.423 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Ebru ismini kullanan 10.502 kişi bulunmaktadır. İzmir'de Ebru ismini kullanan 9.143 kişi bulunmaktadır.
Ebrar hem kelime manası hem de Kur'an-ı Kerim de geçiyor olması sebebiyle sevilen bir isimdir. Bu isme sahip kız çocuklarının da iyi huylu olacağına inanılmaktadır. Ebrar Ne Demek? Ebrar isminin kelime manası “hayır sahibi kişi, iyi, dindar ve özü sözü bir” anlamı taşımaktadır.
"İnce, uzun, doğru yol, birçok noktannın birbirine bitişerek sıralanmasından meydana gelen çizgi, çizgiye benzeyen şeyler ve yazı" anlamlarına gelen hat; İslam kültüründe "yazı" ve "güzel yazı" (hüsn-i hat, hüsnü'l hat, el-hattu'l hasen) manalarında kullanılmıştır.
Dere'ye göre ise ebru, dengenin sanatıdır. Yüzeyde, fırça darbelerinde, boya ayarlarında, elde ve ruhta denge demektir. Ebru teknesindeki dengeyi ise kozmik dengenin iz düşümü olarak görmektedir.
Ebru yapımında üstüne boya serpilecek suya yapışkan bir koyuluk vermek için kullanılır. Köylüler kırlarda geven dikeninin gövdesine bıçakla çizik atar, birkaç gün beklerler. Bitkinin özsuyu çizik bölgeden akar ve kurur. Bir ağaç kabuğuna benzer görünüm alır.
ebru yapana ebrucu, ebru ustası ya da ebru sanatçısı denir.
EBRU SANATI HAKKINDA BİLGİ
Ebru sanatı uyum, kaos ve sonsuzluğun birleşimi olan gizemli bir sanattır. Ebru sanatı kitre adı verilen yoğunlaştırılmış bitkisel su üzerine fırça darbeleri ve yardımcı aletlerle yapılan desenlerin kağıt, kumaş gibi malzemelere aktarılması sonucu oluşan sanattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri