Isı yalıtımında kullanılan malzemeler Ülkemizde üretilen ısı yalıtım malzemeleri genellikle şunlardır: Cam yünü, plastik köpük (polistren, poliüretan, vb.)
Polietilen köpükler; yapılarda yalıtım, otomobil, ambalaj, endüstriye, spor malzemeleri, profiller, zemin kaplama malzemeleri, otomobil kaplama, iç dekorasyon uygulamaları gibi pek çok alanda kullanılabilir. Polietilen köpük özellikleri aşağıdaki gibidir: Düşük ısı geçirgenliğine sahiptir.
Plastik: Isıyı içine hapseden yapısı sayesinde evlerde ısının korunmasını sağlar. Hem iç hem de dış cephede yalıtım amaçlı kullanılmaktadır.
Çünkü havayı oluşturan tanecikler arasındaki boşluk miktarı çok fazladır. Bu nedenle havayı oluşturan tanecikler arasındaki ısı iletimi çok yavaş olur. Plastik köpüğün yapısındaki boşluklarda da hava bulunduğu için plastik köpükte ısı yalıtkan olarak kullanılır ve ısı yalıtımı sağlanır.
Sprey Poliüretan Köpük, poliüretan esaslı, özel uygulama aparatı sayesinde yüzeylere sıkılarak uygulanabilen, çok nitelikli bir ısı ve ses yalıtım ürünüdür.
İlgili 21 soru bulundu
Strafor (EPS) mükemmel ısı yalıtımı sayesinde hem sıcağa hem soğuğa karşı ( kullanmış olduğunuz yerlere göre montalama,ambalaj v.b.) ürünleri tam kapasite de korumaktadır. Isı yalıtımını en iyi sağlayan malzemelerden biri olan EPS, aynı zamanda diğer malzemelerden daha ekonomik olması ile de tercih edilmektedir.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Ancak, cam kâğıt ve polietilen tabanlı vesaire gibi yüksek özdirence sahip bazı maddeler çok iyi elektrik yalıtkanlarıdır. Daha düşük özdirençleri olan maddeler hala elektrik kablolarında kullanılmak için yeterlidir. Kauçuk benzeri polimerler ve birçok plastik bu gruba dâhildir.
Isının bir malzeme içinde bir yerden başka bir yere rahatlıkla aktarılabilmesi için, atomlar ve moleküller arasındaki bağların kuvvetli olması gerekir. Örneğin plastiklerin ısı iletkenliğinin düşük olmasının nedeni, malzemelerin içerdiği uzun molekül zincirlerinin arasındaki bağların zayıf olmasıdır.
Sap kısmı ise yalıtkan bir madde olan plastikten yapılır. Örneğin:elektrik enerjisinin iletiminde iletken olarak genellikle hafif ve ucuz olduğu için alüminyum teller kullanılır. Bu tellerin etrafı yalıtkan olan plastikle kaplıdır.
Bütün plastik yapılar ve doğal olarak PE köpük, zengin karbon yapılıdır. Bu sebeple bütün karbon yapılı plastik ve köpükler gibi yanıcıdır. Her türlü açık alev ve sıcak karşısında önce erime ve arkasında yanması olağan bir süreçtir.
İnşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan XPS, özellikle dış cephe, çatı, zemin, bodrum ve perde duvarlarında tercih edilir. Paketleme sektöründe ise taşınabilir soğutucularda kullanılmaktadır.
Oda sıcaklığında depolanmaları durumunda üretim tarihinden itibaren 15 ay sonraya kadar kullanılabilirler. Ne var ki yüksek sıcaklıklarda, yüksek nem oranlarında depolama bu süreyi hızla aşağı çeker. Örneğin, 45°C'de depolanan bir köpüğün raf ömrü 4 aya kadar düşmektedir.
EPS (Genleştirilmiş Polistren Köpük), polistren polimerinin bir köpük türüdür. Özellikle yiyecek ve içecek ambalajı, lojistik, kırtasiye vb. uygulamalar için kullanılan genellikle beyaz renkli plastik köpüktür. EPS köpük ayrıca yaygın olarak Strafor olarak da bilinir.
Köpük polistiren aklınıza gelebilecek her alanda kullanılabilmektedir. Örneğin, binalarda, duvarlarda, yerden ısıtma döşemelerde, tavanlarda ve çatılarda yalıtım için kullanılır. Binalarda ısı kaybı veya yazları sıcaklığın evin içinde fazlaca hissedilmesi çok sık rastlanan bir durumdur.
Yalıtım malzemeleri; ısıyı iyi iletmeyen ısı yalıtkanı maddelerden yapılmaktadır. Yalıtım malzemesi olarak genellikle; Tahta, Plastik, Cam yünü, Taş yünü, Plastik köpük, Katran, Bakalit, Hava boşluğu kullanılır. Hava boşluğu kullanımına en güzel örnek çift camlar arasında bulunan havadır.
Bakır çok yüksek bir ısı iletkenliğine sahiptir ve ısı iletimi için en iyi metal olan gümüşden çok daha ucuz ve daha elverişlidir.
Isı yalıtım malzemelerinin ısı iletim katsayılarının küçük olmalıdır. - Isı yalıtım malzemeleri hafif olmalıdır. - Isı yalıtım malzemeleri kokusuz olmalıdır. - Su ve nem absorbe etme özelliği olmalıdır. - Bakteri ve haşerelerin yuva yapmasına elverişli olmamalıdır. - Çürümeye karşı dayanıklı olmalıdır. - İlk özelliğini ...
Isıyı iyi iletmeyen maddelere ısı yalıtkanı maddelerdenir. Plastik, tahta, saman, deri, elyaf ve pamuk gibi maddeler ısı yalıtkanı maddelere örnek olarak verilebilir.
Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kâğıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir. Elektronları atomlarına sıkı olarak bağlıdır.
PVC-U, ahşap gibi iyi bir yalıtkandır. 0,17 ısı iletkenlik katsayısı, 0.23 W/mC° değerine sahip olan ahşaba kıyasla, daha düşüktür. Aluminyumun eşdeğer katsayısı yaklaşık olarak 210 W/mC°. 'dir.
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.
Yangında zehirli gaz ve boğucu duman çıkarmaktadır. -XPS (Ekstrude polistren) (Extruded polystyrene) Diğer tüm organik maddeler gibi XPS de yanabilir. Çıplak olarak yangın sınıfına girememektedir.
Köpüklerin yanı sıra cam yünü, taş yünü, cam köpüğü, genleştirilmiş perlit, mantar levhalar, ahşap lifli levhalar, seramik yünü gibi malzemeler de yalıtım için kullanılan malzemeler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri