Ebu Cehil'in gerçek ismi Amr Bin Hişam'dır. Bazı kaymaklarda adı Ebu'l Hakem olarak geçer. Hz. Muhammed tarafından kendisine Cehaletin Babası anlamına gelen Ebu Cehil lakabı verilmiştir.
Yaklaşık 570'te Mekke'de doğdu. Asıl adı Amr olup Kureyş'in Mahzûm koluna mensuptur. Ebü'l-Hakem olan künyesi İslâmiyet'e düşmanlığı sebebiyle Hz. Peygamber tarafından Ebû Cehil şeklinde değiştirilmiştir.
Amr yeni gelişmekte olan İslam dininin en güçlü rakiplerinden biriydi ve insanlara karşı agresif bir tutumu vardı, bu yüzden Müslümanlar onu Ebû Cehil (Türkçe: Cahilliğin Babası) künyesiyle andı. Kureyş kabilesinde Mahzûmoğullarının üyesiydi ve Mekke şehrinin (Muhammed'in ordusuna teslim olmadan önceki) lideriydi.
Abdüluzza bin Abdülmuttalib (Arapça: عبد العزى بن عبد المطلب; d. 549 – ö. 624) veya bilinen adıyla Ebû Leheb (Arapça: أبو لهب), Abdülmuttalib bin Haşim'in oğlu ve İslam peygamberi Muhammed'in on iki amcasından biridir.
Ebu Cehil, Peygamberimizin (asm) amcası değildir, Ebu Leheb, Efendimizin amcasıdır. Ebu Cehil, İslâm'ın ilk döneminde Peygamber Efendimizin (asm) en azılı düşmanı ve Kureyş'in ileri gelenlerinden biri.
İlgili 22 soru bulundu
Ömer'in annesi Ebu Cehil'in amcasının kızıdır. Ancak O'nun hakkında sağlam bir bilgiye sahip olamayanlara göre ise Hz. Ömer'in annesinin Ebu Cehil'in kız kardeşi olduğu ifade edilir ki bu yanlıştır. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) O'na Faruk lakabını vermişti.
Mekke'nin fethinden sonra Müslüman olan eşi Ümmü Hakîm, kocasının ardından Yemen'e gitmiş ve kocasını Mekke'ye getirmiştir.
Ebu Leheb'in elleri kurusun (yok olsun o), zaten yok oldu ya. Ebû Leheb'in *iki eli kurusun, kurudu da! * Arapçada “İki eli kurusun” tabiri, hüsrana uğrasın manasında bir bedduadır. “Kurudu da” yani Ebû Leheb hüsrana uğradı/kaybetti manasındadır.
Meal (Kur'an Yolu)
Ebû Leheb'in elleri kurusun! Kurudu zaten. Ona ne malı fayda verdi ne de kazandığı başka şeyler.
Dâru'n Nedve'de, Efendimiz'in(s.a.v.) öldürülmesine dair karar çıktığında Resûlullah'ı(s.a.v.) öldürecek olana yüz deve vaat eden Ömer bin Hişam, diğer namıyla Ebû Cehil iken, bu teklifi kabul edip Resûlullah'ı(s.a.v.) öldürmek üzere yola çıkan ise Ömer bin Hattab(r.a.)'dır.
Ebu Cehil: Cahilin babası demek değildir. Zır cahil, cahilin daniskası, kara cahil demektir. Ebu Turab: Toprak babası demekse de, deyim olarak, toprakla haşır neşir olan, eli yüzü topraklı, toprağa yüz sürmeyi, secde etmeyi seven gibi anlamları var.
Ebu Cehil, bu ismi almadan önce Ebu'l Hakem olarak tanınmakta ve Mekke'nin ileri gelenleri arasında yer almaktaydı. Hakem olarak anılmasının sebebi; tarafsız ve dürüst bir kişiliğe sahip olmasındandı. Sonralarında İslma'a karşı düşmanca hareketleri sebebiyle Ebu Cehil olarak isimlendirildi.
Hz.Ömer'in Üçüncü Evliliği:
Ömer Mekke'de, Mahzumoğullarından, dayısı Hars b. Hişam'ın(2) kızı Ümmü Hakim'le de evlenmişti. Hars dayısı Ebu Cehil'in ve diğer dayısı As Bin Hişam'ın kardeşidir. Bu hanımından da Fatıma adında bir kızı olmuştu.
O dönem Arabistan yarım adasının genelinde çok tanrıcılık yaygındır. Hz. Muhammed'in peygamberliğini yalanlayan ve İslam'ı inkar eden Ebu Cehil, ilk Müslümanlara karşı zalimce bir tutum sergiledi.
Ebû Tâlib Kureyş içinde önde gelen, sözü dinlenen, saygı duyulan bir kimse olup himayesini üstlendiği yeğeni Muhammed'in üzerine titrer, onu çok sever, uğurlu olduğuna inanır ve iyi yetişmesi için elinden geleni yapardı (İbn Sa'd, I, 119-120). Hatta seyahatlerinde bile yanından ayırmazdı.
İki Ömer'den (Ömer b. Hattab ve Amr b. Hişâm) biri ile Sen(c.c.) İslâm'ı aziz kıl, güçlendir” diye duâ etmiştir.
Onun için Peygamberimiz (asm)'in mutlaka Ebu Leheb'e “yetmiş veya daha fazla gidip onu İslam'a davet etmiş” olduğunu söylemek fazla isabetli değildir. Çokça davet etmesi, “yetmiş defa...” tabirini kullanmak için yeterlidir.
İkrime, Ebu Cehil'in oğluydu. Ebu Cehil bildiğimiz gibi Bedir harbinde ölünceye kadar bütün hayatı boyunca Efendimiz'e (s.a.v.) ve arkadaşlarına eziyet etti. Savaş açtı. Hz.
Ebû Leheb ve karısı İslâm düşmanlığı adına ellerinden gelen hiçbir şeyi geri koymamışlar, bütün güçlerini, bütün servetlerini ve bütün her şeylerini bu uğurda seferber etmişlerdi. Bu halleriyle de başta Mekke kâfirleri olmak üzere bütün kâfirleri gerilerde bırakmışlardı.
Ebû Mansûr el-Mâtürîdî bu hususta şu yorumu yapar: Tebbet sûresinde Resûl-i Ekrem'in hak peygamber oluşunun üç yönlü bir ispatı vardır. Birincisi, ilk inen sûrelerden biri olan bu sûrede Ebû Leheb'in ve karısının cehenneme gireceğinin bildirilmesi ve yaklaşık on yıl sonra ölen Ebû Leheb'in de küfür üzere ölmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri