Al-i İmran Suresi, 94. ayet: Artık bundan sonra kim Allah'a karşı yalan uydurup iftira düzerse, işte onlar, zalim olanlardır.
Nisa Suresi 112. ayet: "Kim bir mümini kasten öldürürse, cezası cehennemdir. O, Allah'ın gazabına uğramıştır ve Allah ona lanet etmiş ve ona büyük bir azap hazırlamıştır." Bu ayet, iftira yoluyla bir müminin öldürülmesinin ciddiyetini vurgulamaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'de iftira ve aynı kökten çeşitli kelimeler elli dokuz yerde geçmekte olup bunların çoğunda, “Allah hakkında yalan uydurma, O'nun birliği, yetkinliği ve aşkınlığı ile bağdaşmayan iddialar ileri sürme” mânasında yer almaktadır (meselâ bk. Âl-i İmrân 3/94; el-En'âm 6/21, 93, 144).
İftiraya uğrayan birey şikayet yoluna başvurabilir. Bu şikayet kolluk kuvvetlerine yapılabileceği gibi aynı zamanda savcılığa da yapılabilmektedir. Fakat belirtmemiz gerekir ki, iftira suçu şikayete bağlı bir suç olmamaktadır. Resen de soruşturma açılabilmektedir.
"Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söylerse, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allahü teâlâ onu cehenneme sokar." Bu hadisin zahir ifadesine göre, başkasına iftira etmek kul hakkı olduğundan, böyle bir suç işleyen kimse cehennemde cezasını çekmeden kurtulamaz.
İlgili 36 soru bulundu
İslam alemi için önemli bir yere sahip olan iftira kavramı Kur'an-ı Kerim'de bütün Müslümanlara yasaklanmıştır. Kısaca başka birini nedensiz suçlama veya suç atma anlamına gelen iftira oldukça günah davranışlardandır.
“Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söylerse, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allahü teâlâ onu Cehenneme sokar.” Bu hadisin zahir ifadesine göre, başkasına iftira etmek kul hakkı olduğundan böyle bir suç işleyen kimse cehennemde cezasını çekmeden kurtulamaz.
İFTİRA VE ZULÜMDEN KURTARAN DUA “Yâ Sâbiğan'niami ve yâ dâfia'n-nikami ve yâ fârice'l-ğammi ve yâ kâşife'z-zulemi ve yâ a'dele men hakeme ve yâ hasiybe men zulime ve yâ veliyyü men zulime ve yâ evvelü bilâ bidayetin, ve yâ âhırun bilâ nihâyetin ve yâ men lehû ismün bilâ künyetin, ic'al min emrii ferecen ve mahrecen.” ...
İftira eden kimseye "müfterî" denir. Ayrıca iftira etmek, aldatmak manasında "e.f.k" sülâsisinden masdar olarak "ifk" ve "b.h.t"sülâsîsinden mastar olarak da "bühtan" kelimesi kullanılmaktadır.
Iffetli bir kadına zina isnadında bulunup da bunu dört erkek şahitle ispat edemeyen bir kimse kazıf cezasına çarptırılır. Bunlara ceza olarak seksen değnek vurulur ve bundan sonra şahitliklerine güvenilmez (bk. en-Nûr, 24/4; "kazf" mad.).
Kur'ân-ı Kerim, 33/57. Namuslu, bir şeyden habersiz, mü'min hanımlara (zina suçu) atanlar dünya ve ahirette lanetlenmişlerdir. Onlar için büyük bir azap vardır. Namus sahibi, bir şeyden habersiz, mü'min kadınlara (zina suçu) atanlar, dünyada ve ahirette lanetlenmişlerdir.
Türk Ceza Kanunu'nun 267. Maddesinde düzenlenmiş olan iftira suçunun basit halinin işlenmesi halinde iftira suçunu işleyen fail bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. “Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır.
Cinsel iftira suçu doğrudan kastla işlenebilen bir suçtur. Suçun oluşumunda doğrudan kast yeterli görülmez. Cinsel iftira suçunu işleyen kişinin fiil isnad ettiği kişiye yönelik şikayetini gerçekleştirmiş olması gerekir. Cinsel iftira suçunda failde özel bir kastın varlığının olması gerekir.
23,24. İffetli ve (haklarında uydurulan kötülüklerden) habersiz mü'min kadınlara zina isnat edenler, gerçekten dünya ve ahirette lânetlenmişlerdir. İşlemiş oldukları günahtan dolayı dillerinin, ellerinin ve ayaklarının kendi aleyhlerine şahitlik edecekleri günde onlara çok büyük bir azap vardır.
Hz. Âişe'ye zina iftirası atılması olayı.
Değerli kardeşimiz, - İftira etmek, olmayan bir şeyi birinin üstüne atmak demektir. - Bu açıdan bakıldığında, “Allah'a iftira etmek” iki manada kullanılmıştır: a) Yalan söyleyerek bir şeyi Allah'a isnat etmek.
Değerli kardeşimiz, İftira atmak, hem çirkin bir günah hem de kul hakkıdır.
Lanet okumak, doğru değildir.
Haklı iken haksız duruma düşmemek için İslam'ın uygun görmediği -sövme, lanetleme- gibi tavırlardan uzak durmakta yarar vardır. İftiraya maruz kalmış kişinin, iftiracıyı mübaheleye (karşılıklı lanet okuma) çağırma yetkisinin olduğunu düşünmüyoruz.
Haksızlığa uğrayan kişiler için şu dualar tavsiye edilmektedir: Ve zennûni iz zehebe mugâdıben fe zanne en len nakdire aleyhi fe nâdâ fiz zulumâti en lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn(zâlimîne). Anlamı: 'Sonunda karanlıklar içinde, 'Senden başka hiçbir tanrı yoktur.
Peygamber efendimiz de sıkıntılı hissedilen zamanlarda okuması gereken bir duayı söylemiş. O dua da şöyledir: La ilahe illallahül'azim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-il'azim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdı Rabbül'Arş-il-kerim. Anlamı: Allah'ım beni tüm sıkıntılarımdan kurtar.
Gıybet, laf taşıma ve iftira gibi günahları işleyen kimse, mutlaka kendi ve Allah arasında tövbe ve istiğfar etmesi gerekir.
Eğer kişi bir kimse üzerine isnat ettiği suçu işlediğinden emin olmadığını ancak şüphelendiğini belirtiyor ise iftira suçunu işlemiş olmayacaktır. İftira suçunu işleyen kimsenin amacı, üzerine isnat etmiş olduğu suçu işlemediğini bilse dahi kendisinin işlediğini belirterek hakkında yasal işlemler başlatmasıdır.
Kişiye tenasül uzvunu göstermek, Kişiye cinsel bir amaçla öpücük atmak, Mağdura karşı “soyun”, “seninle birlikte olmak istiyorum” vb. cinsel amaçlı sözler sarf etmek, gibi fiiller cinsel taciz suçunu oluşturacaktır.
Hayasızca hareketler (teşhircilik) suçu ve cezası, 4721 sayılı Kanunda şu şekilde hüküm altına alınmıştır: Alenen cinsel ilişkide bulunan veya teşhircilik yapan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İftira Suçunun Yaptırımı
TCK madde 267/1'e göre iftira suçunun basit halinin yaptırımı 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır. TCK madde 267/2'ye göre iftira suçunun nitelikli halinde ceza yarı oranında artırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri