Devlete bağlı sağlık kuruluşlarında çalışmak isteyen eczacılar, KPSS'ye girerek yeterli puan almalıdır. Buna göre istedikleri kurum için tercihte bulunabilirler. Eczacılar adli tıp kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi devlet kurumlarında da çalışabilirler.
Sağlık Bakanlığı, uzman tabip, tabip, uzman diş tabibi, diş tabibi ve eczacı kadrolarına ilk defa veya yeniden atama yapacak. İlk defa veya yeniden yapılacak atama-yerleştirme iş ve işlemleri ilan edilen takvim çerçevesinde noter tarafından bilgisayar ortamında kura ile gerçekleştirilecek.
KPSS'ye girme zorunluluğu yoktur. Eczacılar, sağlık bakanlığının mezuniyet başarılarını da göz önünde bulundurarak yaptığı bölge sıralamasında kura ile illere tayin edilirler. Akademisyenlik: Mezun olan eczacılar, birtakım YÖK kuralları çerçevesinde doktoraya kabul edilirler.
İlgili 32 soru bulundu
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir. Ancak, eczacının unvanı ve deneyimi gibi faktörler de maaşlarını etkileyebilir.
Her yıl kaç eczacı alınıyor? – Yaklaşık 200-300.
Bu sınava kimler başvurabiliyor? Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
Kura ile yapılacak atamalara ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir." Yapılan değişiklik ile 663 Sayılı KHK ile getirilen eczacılarımızın kamuya KPSS ile alınması uygulaması kaldırılmıştır. Bundan sonra eczacılarımız herhangi bir sınava girmeden kura ile kamuya atanabilecektir.
"Yardımcı eczacı" tanımı getirilen yönetmeliğe göre, 2013 ve sonrasında eczacılık fakültesine girenler, mezuniyet sonrası serbest eczane açmak veya mesul müdür olmak isterse bir yıl süreyle yardımcı eczacı olarak çalışacak. Eczane açmak, işletmek ve ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olma şartı getirildi.
Eczacı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Eczacı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 34.100 TL civarındadır.
Madde 10 – Vefat eden eczacının varisleri arasında, karı, koca veya çocuk yoksa eczane bunların haricindeki mirasçılar tarafından nihayet bir sene zarfında tasfiye edilir. Bu müddet içinde eczanenin bir mesul müdürle idaresi mecburidir.
Klinik eczacılar genellikle aile sağlık merkezleri veya hastaneler gibi sağlık hizmeti sunucularında veya serbest eczane, bakım evi, evde bakım hizmetleri gibi alanlarda diğer sağlık profesyonelleriyle birlikte çalışır.
Eczacılık bölümü mezununun iş olanakları oldukça fazladır.Ar-ge de, Serbest eczacılık yaparak, hastane eczacılığı, ilaç fabrikaları, yardımcı eczacı, mesul müdür , akademisyen ve daha bir çok alanda çalışabilir.
Her yıl 2 bine yakın öğrenci eczacılık fakültelerinden mezun oluyor. YÖK'ün 2019-2020 yılı eczacılık fakülteleri için belirlediği kontenjan 3 bin 524. Sağlık Bakanlığı Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu'na göre 2023 yılında eczacı ihtiyacı 32 bin 900. Hâlihazırda eczacı sayısı 37 bin 761.
Genel olarak üniversiteler, sanayi de yer alan ilaç firmaları, tıbbi araştırma konseyleri, uluslararası sağlık örgütleri, sivil toplum ve gönüllü organlar eczacılık bölümü mezunlarına çalışma fırsatları sunar.
ECZACININ ECZANEDE BULUNMA ZORUNLULUĞU
Konuyla ilgili olarak; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinde “1- Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıların görevi başında bilfiil bulunması gerekir.
MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Eczane açmak isteyen eczacılar, Kurum tarafından ilân edilen yerler için ilân tarihinden itibaren otuz gün içerisinde, ikinci fıkrada belirtilen belgeleri eklemek suretiyle elektronik ortamda başvurularını yaparlar. Bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilir.
Türkiye'de İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde eczaneler kotasını doldururken Ağrı, Ardahan, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Iğdır, Kahramanmaraş, Kars, Mardin, Muş, Şanlıurfa ve Van'da ise eczane açığı bulunuyor.
MADDE 6- (1) Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin en az 6 (altı) ay/120 (yüz yirmi) gün süreyle (1 (bir) ay 20 (yirmi) iş günü, 1 (bir) hafta 5 (beş) iş günü ve 1 (bir) iş günü 8(sekiz) saat olacak şekilde hesaplanır) mesleki staj yapmaları gerekir.
-“Yeni yasanın etkilediği ve eczane açamayacağını sanan meslektaşlarımız” çok da üzülmesinler. Eczane açabilirler yalnız 1 adet taşıma ve 1 adet devir hakkını doldurmuş eczacıların durumu onlar için geçerli olacak.Yani devir eden bir eczacı bulmaları halinde sınırsız bir şekilde eczane devir alabilecekler.
-Tıp mezunu ile eczacılık mezunu aynı statüde çalışsa dahi aynı maaşı kesinlikle alamaz. -Tus sınavına girip eczacılıkta uzmanlığını yapabilir ama bu yıldan itibaren EUS çıktı ve bazı bölümler artık sadece EUS ile olunabiliniyor.
Buna göre eczaneler sabah 9.00'da açılır, akşam 19.00'da kapanır. Eczanede, eczane çalışanı /eczane teknisyeninin çalışma süreleri haftanın altı günü, günlük sekiz saattir. eczane çalışanı /eczane teknisyenine bu süre içersinde, bir saat öğle arası ve yarım saatten az olmamak üzere iki kez çay ve sigara molası verilir.
Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak eczacılıkta uzmanlık sınavı ile girilecektir. Tıpkı Tus ve Dus gibi Eczacılık dallarında uzman olmak isteyenlerin bu sınava girmesi ve başarılı olunması durumunda eczacılıkta uzmanlık eğitimi alması gerekecektir.
37 yıldan beri sertifikalı eczacı teknisyeni olarak çalışıyorum. Acaba bizim de yıpranma payından yararlanma şansımız var mı? Ne zaman emekli olabilirim? Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri