elektrikli ya da manuel el fırçasıyla günde 2 kez fırçalayınız. Ağız gargarası(örneğin listerine) kullanabilirsiniz. Diş aralarını kürdanla temizlemeye çalışmanız kaplamanın yerinden çıkmasına neden olacaktır. Bu yüzden diş ipi kullanabilirsiniz.
Geçici Protezlerin Bakımı
Plak ve yiyecek parçacıklarından kurtulmak için geçici protezlerinizin her gün temizlenmesi gerekir. Protezleri temizlemek için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın, ancak diş macunu kullanmaktan kaçının.
Çamaşır suyu gibi sert ürünler protez dişlerinizin pembe kısımlarını beyazlatabilir.) Protez dişlerinizin tüm yüzeylerini nazikçe temizlemek için protez diş fırçasını (yumuşak kıllı diş fırçası değil) ıslatın. Çok sert fırçalamak plastik veya metal kısımlara zarar verebilir. Temiz, ılık suyla durulayın ve fırçalayın.
Diş kaplama temizliği rutin diş temizliğinden farklı değildir. Rutin ağız ve diş bakımıyla günde iki kez diş fırçalanması, diş ipi ve gargara kullanılması önerilmektedir. 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir.
Yine de kaplamaların ömrü ağız ve diş hijyenine ve ağız bakımı alışkanlıklarına bağlıdır. Bu nedenle dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve diş ipinin kullanılması ihmal edilmemelidir. Ağız içi de antibakteriyel bazlı gargaralar kullanılarak durulanmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Aşırı karbonhidrat, şeker, asitli ve kolalı içeceklerin alınmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Tüm protez tiplerinde kabuklu kuru yemiş benzeri çok sert gıdaların kabukları dişlerle açılmamalı, sakız ve taze ekmek gibi kron veya köprüyü yerinden oynatabilecek yapışkan gıdalar dikkatli çiğnenmelidir.
Günde en az iki defa fırçalama ve diş ipi kullanarak kaplama aralarında kalan besin artıkları temizlenmelidir. Diş aralarında biriken kalıntılar zamanla ağız kokusuna neden olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için misvak kullanımı, diş fırçalama ve diş ipi kullanımına dikkat edilmelidir.
Diş Kaplama Temizliği Nasıl Yapılır? Diş kaplamaları iyi bir ağız bakımı ile uzun yıllar kullanılabilir. Diş kaplamalarının rutin ağız ve diş bakımından bir farkı yoktur. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması, ağız sağlığı için diş ipi ve gargara kullanması gerekir. 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir.
Geçici dişler standart olarak daimi dişler gelene kadar 1 hafta 10 günlük süreçte kullanılır. Ancak farklı tedavi planı ve ihtiyaçlara göre kırılmadıkları sürece ay bazında çok daha uzun süreler kullanılabilirler.
Kaplama dişlere alışmak, her birey için farklılık gösterebilir, ancak genellikle birkaç gün veya hafta içinde alışma süreci tamamlanır. Kaplama dişler, ağızda bir yabancı cisim hissi yaratabilir ve ilk birkaç gün boyunca konuşurken, çiğnerken ve dişlerinizi fırçalarken alışma süreci yaşayabilirsiniz.
Kompozit ve Geçici Diş Dolgusu Yutulursa Ne Olur? Amalgam dolguya göre daha az kimyasal içeren kompozit dolgu, geçici dolgu, yutulması durumunda daha az etki yaratabilir. Ancak bu zararlı olmadığı anlamına gelmez.
Aynı zamanda yapılan geçici dişler sıcak-soğuğu geçirdiği için de hassasiyetinizin olması normaldir. Son olarak diş yapıştırma işlemi de tabiatıyla bir süre hassasiyet yapabilir. Bu hafif ağrıların ortalama 2-3 haftada geçmesi gerekir. Geçmediği takdirde diş ağrısının altında başka sebepler aranmalıdır.
Sabit geçici diş neden yerinden çıkar: Sabit geçici dişin yerinden çıkmasının birkaç nedeni olabilir: Geçici Yapıştırıcılar: Geçici dişler genellikle kalıcı diş protezlerine göre daha hafif yapıştırıcılarla yerine oturtulurlar, böylece gerektiğinde kolayca çıkarılabilirler.
Zirkonyum dişler koku yapmazlar. Ancak kötü ağız hijyeni sonucu protezler çevresinde besin birikmesi olursa bunlar kötü kokuya sebebiyet verebilir.
İmplant tedavisinde geçici dişler, implantın yerleştirildiği günden 1 gün sonra uygulanır. Geçici diş adı verilen bu yöntem, implantın üzerine özel parçaların yerleştirilmesi ile uygulanır. İmplant üzerine yapıştırılan ve geçici diş görevi görmesi planlanan bu parça ancak hekimler tarafından takılıp çıkartılabilir.
Tedavi süresince sigara içmekten kaçınmalısınız. Sigara içmek implant tedavisi sonrası enfeksiyon riskini artırır mı? Evet, sigara içmek implant tedavisi sonrasında enfeksiyon riskini artırabilir. Sigara içenlerde diş eti enfeksiyonları ve iyileşme süreciyle ilgili sorunlar daha sık görülebilir.
Ağız ve diş bakımınızı ihmal etmeyin:
elektrikli ya da manuel el fırçasıyla günde 2 kez fırçalayınız. Ağız gargarası(örneğin listerine) kullanabilirsiniz. Diş aralarını kürdanla temizlemeye çalışmanız kaplamanın yerinden çıkmasına neden olacaktır. Bu yüzden diş ipi kullanabilirsiniz.
Geçici dişler standart olarak daimi dişler gelene kadar 1 hafta 10 günlük süreçte kullanılır.
Kronu geçici olarak diş çizginizdeki yerine yapıştırmak için diş yapıştırıcısı; eğer yoksa şekersiz sakız ya da diş macunu kullanın.
Kaplamaların koku yapması çoğunlukla ağız hijyeni eksikliğinden dolayıdır. Bunun yanısıra eskiyen kaplamaların diş eti uyumları bozulur ve diş ile kaplama arasına yiyecek kaçmaya baslar. Bu da temizleme problemi yarattığından ağız kokusu kaçınılmaz olur.
– Kaplamanın yapıldığı diş ölçüsü küçük olduğu durumlarda da kaplama sıklıkla düşebilmektedir. Bu durumlara maruz kalmamak içinde işinde uzman bir hekimden bu hizmeti almanız çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü olacaktır.
Kaplama Diş Sökümü Zor Mu? Kaplama yapılan dişlerin sökülmesi zor değildir. Maksimum 1 saat içerisinde dişlerinizin büyük bir kısmındaki kaplamalar çıkarılır. Böylelikle detaylı muayene yapılarak çürük ya da diğer sorunlarınız tespit edilir.
Eğer kaplama dişiniz hava alıyorsa, hemen panik yapmayın. Bir diş hekimine başvurarak durumu değerlendirmeli ve uygun tedaviyi belirlemelisiniz. Genellikle, hava alan kaplama dişin onarılması veya tamamen değiştirilmesi gerekebilir. Ancak, bu durum diş hekiminizin yapacağı değerlendirme sonucunda belirlenir.
Daha önce yaptırdığınız diş tedavisinde diş kaplamalarınız varsa, ancak dişlerinizi inci gibi düzeltmek istediğinize karar verdiyseniz hala diş teli kullanabilirsiniz. Bu durumda diş telleri (metal veya porselen) doğal dişlerde kullandığımızdan daha farklı bir yapıştırıcı ile mevcut diş kaplamalarına yapıştırılır.
Söz konusu diş kaplama olduğu zaman hastalar, porselen diş mi, zirkonyum diş mi sorusu en çok sorulan soruların başında gelmektedir. Estetik görünüm sağlaması ve diş eti için faydalı olduğundan dolayı daha çok zirkonyum diş kaplamalar daha çok tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri