Eczacılık eğitimi kaç yıldır ve ders içerikleri hakkında bilgi alabilir miyim? Eczacılık eğitimi hazırlık programı haricinde 5 yıldır. Yeni öğrenciler isterlerse, bilgisayar dersleri de verilen bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Sınıfına girmek için başvurabilirler.
Eczacı olmak isteyenler 5 yıllık eczacılık lisans programından mezun olmaları ve zorunlu stajlarını tamamlamaları gerekmektedir. 6 aylık zorunlu stajlarını yapmayanlar mezun olsalar dahi eczane açamaz ve hastanelerde eczane teknisyeni olarak çalışamazlar.
Eczacılık bölümü, 4 yıllık bir bölümdür.
Yukarıda yer alan bilgiler ışığında, hazırlık hariç 10 yarıyıl (5 yıl) süreli Eczacılık Fakültesi lisans derecesine sahip olmak, eczacılarımıza uzman vb. gibi farklı bir mesleki unvan sağlamayıp, sadece yüksek lisans yapmadan da doktora programlarına başvuru yapma hakkı sağlamaktadır.
Toplam staj süresi 130 (yüz otuz) iş günüdür. Stajlar; Staj I, Staj II, Staj III ve Staj IV olmak üzere dört (4) dönemden oluşur. Bir ay 20 (yirmi) iş günü, bir hafta beş (5) iş günü ve bir iş günü en az altı (6) saatlik çalışmayı kapsar.
İlgili 15 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Stajyer Eczacı 2023 yılında ortalama 12.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Stajyer Eczacı , Temmuz 2023 yılında ortalama 12.400 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 9.243 TL maaş alıyordu.
Eczane Hizmetleri Bölümü Taban Puanları 2023
Eczane Hizmetleri bölümü, 2 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, "Eczane Hizmetleri bölümü hangi üniversitelerde var?" sorusu gelmektedir.
Eczane Hizmetleri Bölümü Mezunu Ne İş Yapar? Eczanelerde hizmetlerinde doktorlarca düzenlenen reçetelerde yer alan hazır ilaçları müşteriye sunan, hazırlanması gerekli ilaçları eczacı gözetiminde hazırlayan, laboratuvarda, ilaç sektöründe, ilaç depolarında ara eleman olarak çalışan kişidir.
Eczane hizmetleri bölümü de sağlık meslek yüksekokulu bünyesinde yer alır. 2 yıllık bir ön lisans programı olan bölümün amacı ilaç firmalarında, ilaç üretilen laboratuvarlarda veya ilaçların satış kuruluşlarında çalışabilecek, görev alabilecek ve ilaçlar hakkında her türlü bilgiye sahip olacak insanlar yetiştirmektir.
Diş hekimliği, eczacılık, mühendislik de dahil: Artık hiçbir bölümde iş garantisi yok. İş garantili denilerek en çok tercih edilen diş hekimliği, eczacılık ve bilgisayar mühendisliği de işsizlik kıskacında. Diş hekimliğinde gerekenin tam 6 katı mezun veriliyor.
Eczacı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Eczacı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 34.100 TL civarındadır.
- Eczacılar: Eczacılar, eczanelerdeki en üst düzey pozisyonda yer alır ve genellikle eczanelerin sahibi veya ortağıdır. Eczacıların ortalama maaşı, Türkiye genelinde 6.000 - 8.000 TL arasında değişebilir.
Ne kadar sürede mezun olmam gerekir? (1) Öğrencilere öğrenimlerini tamamlamaları için tanınan program süresi, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, 2 yıllık ön lisans programları için 4 yarıyıl/2 yıl; 4 yıllık lisans programları için 8 yarıyıl/4 yıl; 5 yıllık lisans programları için ise 10 yarıyıl/5 yıldır.
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir.
"Yardımcı eczacı" tanımı getirilen yönetmeliğe göre, 2013 ve sonrasında eczacılık fakültesine girenler, mezuniyet sonrası serbest eczane açmak veya mesul müdür olmak isterse bir yıl süreyle yardımcı eczacı olarak çalışacak. Eczane açmak, işletmek ve ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olma şartı getirildi.
Eczacılık Fakültesi, aynı isimli fakülte kapsamında eğitimi verilmekte olan 5 yıllık lisans bölümüdür. Eczacılık Sayısal puan türünden elde edilen sonuca göre tercih edilir.
Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, eğitim programını Ulusal Eczacılık Çekirdek Eğitim Programı ile uyumlu hâle getiren ve “Modüler Eğitim Programı” adı altında uygulayan ilk eczacılık fakültesidir.
Eczacı teknisyeni olmak için okunması gereken bölüm, üniversitelerin 2 yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarında bulunan Eczacı Hizmetleri Bölümüdür.
Girilmesi gerekli olan ikinci oturum ise AYT şeklinde isimlendirilmektedir. Bu oturum; alan yeterliliği şeklinde de isimlendirilir. Eczacılık bölümünü kazanmak isteyen kişiler; AYT sınavında fen bilimleri ve matematik testlerini çözmek mecburiyetindedirler.
Her yıl 2 bine yakın öğrenci eczacılık fakültelerinden mezun oluyor. YÖK'ün 2019-2020 yılı eczacılık fakülteleri için belirlediği kontenjan 3 bin 524. Sağlık Bakanlığı Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu'na göre 2023 yılında eczacı ihtiyacı 32 bin 900. Hâlihazırda eczacı sayısı 37 bin 761.
Eczacı Teknisyeni Ne Kadar Maaş Alır? Eczacı Teknisyeni olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Eczacı Teknisyeni maaşı 2023 verilerine göre ortalama 15.800 TL civarındadır.
eleman.net verilerine göre, Eczacı Kalfası 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Eczacı Kalfası , Temmuz 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu.
Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak eczacılıkta uzmanlık sınavı ile girilecektir. Tıpkı Tus ve Dus gibi Eczacılık dallarında uzman olmak isteyenlerin bu sınava girmesi ve başarılı olunması durumunda eczacılıkta uzmanlık eğitimi alması gerekecektir.
MADDE 6- (1) Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin en az 6 (altı) ay/120 (yüz yirmi) gün süreyle (1 (bir) ay 20 (yirmi) iş günü, 1 (bir) hafta 5 (beş) iş günü ve 1 (bir) iş günü 8(sekiz) saat olacak şekilde hesaplanır) mesleki staj yapmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri