Beton atarken vibratör kullanılmazsa ne olur? Betonda segregasyon oluşur. Beton, homojen bir yapı halini almaz.
8. Beton gelip kalıp içine konulduğunda vibratörler ile betonun içindeki boşluklarının alınması, boşluksuz- gözeneksiz betonun dökülmesi gerekir. Yeterli dü- zeyde vibratör kullanılmazsa, beton zayıf olur.
Vibrasyonun esası, betonu kuvvetli bir şekilde titreşime tabi tutmaktır. Deprem yönetmeliğinde belirtildiği üzere, her tür beton sınıfında, yerleştirme aşamasında vibratör kullanmak mecburidir.
Betonun dökülmesinde temel hedef ayrıştırmama ve homojenliğin korunması olmalıdır. Beton daima kalıba düşey yönde dik olarak dökülmelidir. Beton dökümü kesintisiz ve sürekli olmalıdır. Soğuk derzlere olanak verilmemelidir.
Genellikle inşaatlarda ve betonun kullanıldığı her alanda beton daha ıslakken bir hortum ve şişe vasıtasıyla betonunun içine daldırılarak şişenin yapmış olduğu titreşim sayesinde betondaki hava kabarcıklarını alıp betonu sıkılaştırmaya ve sağlamlaştırmaya yarayan makinalardır.
İlgili 30 soru bulundu
Vibrasyon, şantiyelerde betonun yerleşmesini sağlamak için kritik bir adımdır. Beton döküldüğünde, beton içerisinde yapının dayanımını büyük ölçüde zayıflatabilecek hava kabarcıkları bulunur. Beton vibratörleri, taze dökülen betona titreşim vererek hava kabarcıklarının ortadan kaldırılmasını sağlarlar.
Mobil bir uygulama tarafından kontrol edilebilen vibratör, çiftler arasındaki mesafeleri kısaltıyor. Bu uygulama, çiftlerin cinsel hayatını birbirlerine uzak olsalar bile daha heyecanlı hale getirecek.
Taban ile beton arası en 20-35 cm arasında olmalıdır.
Betonun dökümünden hemen önce kalıplar ve özellikle asmolenler sulanmalıdır. Yer betonu dökülecekse zemin sıkıştırılıp nemlendirilerek döküme uygun hale getirilmelidir. Beton döküm esnasında kalıp üzerindeki hareketlilik ve vibratörün titreşim etkisi kalıba zarar vermemeli, tüm önlemler döküm öncesinde alınmalıdır.
Beton Kalıbı Ne Zaman Sökülür? Kirişlerin dikey bölümleri, betonarme duvarlar ve kolonlar için 2 gün. Taşıyıcı dikmelerinin altında kalan döşemeler için 3 gün. Taşıyıcı dikmelerinin altında kalan kirişler için 7 gün.
Beton vibratörleri, taze dökülmüş betonu kuvvetlice. sallayarak ve titreştirerek hava kabarcıklarını ortadan. kaldırır. kabarcığı olabilir.
Yüzey vibratörleri için tabaka kalınlığının 20 cm'yi geçmemesi ve vibrasyon süresinin 5–15 saniye arasında olmasının uygun olacağı belirtil- miştir (10). TS 1247, Beton Yapım, Döküm ve bakım kuralları standardında, vibratörün beton içerisinde 5–15 saniye tutulması gerektiği belirtilmiştir (11).
Beton mümkün olduğunca yatay tabakalar halinde dökülmelidir. Her bir tabakanın kalınlığı 15-30 cm arasında olmalıdır. Tabaka kalınlıkları her bölgede eşit ve homojen olmalıdır. Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir.
Pompa ile basılan betonlarda serbest düşme yüksekliği döşemelerde 50 cm , perde ve kolonlarda ise en fazla 1.5 metre olmalıdır. Betonun pompalanması sırasında aynı bölgede vibratör uygulanmamalıdır, eğer uygulanırsa betonun ayrışması söz konusudur.
Genellikle inşaatlarda ve betonun kullanıldığı her alanda beton daha ıslakken bir hortum ve şişe vasıtasıyla betonunun içine daldırılarak şişenin yapmış olduğu titreşim sayesinde betondaki hava kabarcıklarını alıp betonu sıkılaştırmaya ve sağlamlaştırmaya yarayan makinalardır.
Motor Gücü: 2,2 kw -3 hp. Gerilim : 220 V.
Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir. Kür suyunun sıcaklığı beton sıcaklığına oranla çok düşük olmamalı, özellikle priz aşamasında ve sonrasında beton sıcaklığına olabildiğince yakın olmalıdır.
Su ile Kür Yapılması
Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması sağlanmalıdır. Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır.
Betonarme tablanın kalınlığı, tüm modellerde sabit olacak şekilde 7 cm seçilmiştir.
Pompa kullanılmadan beton dökümü yapıldığında, saatte ortalama 10 - 12 metreküp beton dökülebilirken, modern beton pompalama teknolojisi kullanılarak yerleştirme hızı saatte 70 metreküp'e kadar ulaşabilmektedir. Pompa kullanımı inşaatın yapım hızını da yükselttiğinden ek kazanç getirmektedir.
Ayrıca radye temel, dış duvarların oturduğu alandan yaklaşık 1 m. kadar daha geniş atılır. Mesela 100 m2'lik bir dairenin tabanına yaklaşık 140 m2'lik temel atılarak, binanın ağırlığının her tarafa eşit yayılması sağlanır.
Genellikle minimum 30 cm olarak uygulanır. Radye temel kalınlığı bina kat sayısı, zemin özellikleri vb. durumlara göre değişkenlik gösterir. Kabaca kat sayısı x 10 olarak ön görülebilir. Yani 6 katlı bir binada yaklaşık 60 cm. yüksekliğinde imal edilir.
Vibrasyon, Parmak Uçları Ve Avuçlarla Uygulanır. Uygulamada El, Doku Üzerinde Sabit Bırakılır Veya Belirli Bir Yönde Yavaşça Yürütülür. Aynı Anda Da Kısa Frekanslarla Yapılan Titreşimler Dokuya Aktarılır. Vibrasyon, Kas Spazmını Çözer, Ağrı Azaltıcı Etkisi Vardır Ve Kas Gerginliğini Gideren En Önemli Manipülasyondur.
Vibrasyon işlemi sırasında betona, vibratörün eksantrik titreşiminden meydana gelen kuvveti verilir. Bu kuvvet betonda dalga hareketi şeklinde dağılır. Bu yolla beton içerisindeki parçacıklar birbirini itekleyerek sıkışmayı ve kalıba yerleşmeyi sağlarlar.
İnşaat sektöründe profesyonellik unsurları arasında yer alan vibrasyon, inşaat harcının ya da beton harcının döküldükten sonra arasında kalan havanın tahliye edilmesini sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri