Eczanelerde sadece eczacılar çalışmamaktadır. Eczanede çalışan personelin eczacı mesleği dışında kalan bölümüne Eczacı Yardımcı Personeli (Kalfası) denmektedir. Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir.
Eczacı kalfası, eczacıya yardımcı olmak için eczanede çalışan kişilerin dahil olduğu meslek grubudur. Eczane teknisyeni olarak tanımlanmış bu meslek grubu, eczacı kalfası olarak da bilinir.
Eczane elemanı gerekli ilaçları alması konusunda hastalara yardımcı olan, eczacıların aracılığı ile gereken işleri tamamlayan ve gerektiğinde laboratuvarlarda çalışan kişilerdir. Eczane elemanlarının ilaç depolarında da çalışması mümkündür. İlaçlarla ilgili işlerin her aşamasında eczane elemanı yer alır.
Eczane elemanı olmak için iki senelik bir bölüm olan Eczane Hizmetleri bölümünden mezun olmak gerekir.
Sizi Arayalım
Eczanenin her türlü işleyişi hakkında donanım sahibi olan eczane kalfaları eczacının gözetiminde çalışan destek elemanlarıdır diyebiliriz. Eczacının bir nevi sağ kolu olan kalfalar ilaçların giriş çıkışı, eczanenin işleyişi ve düzeni gibi birçok konuda bilgi sahibi olan kişidir.
İlgili 32 soru bulundu
Sonuç olarak, eczacı olmak için öncelikle Eczacılık bölümünü tamamlamak gerekiyor. Eczacılık mesleğini icra etmek için gereken diğer koşullar hakkında ise, meslek kanununu incelemeniz faydalı olacaktır.
Yardımcı eczacı iş tanımı nedir sorununu cevabı; eczacı eşliğinde reçetedeki ilaçları hazırlamak, iş kayıtları ile ilgilenmek, faturaları düzenlemek ve ilaç satış işlemlerini yapmak için eczacıya yardım etmektir, şeklinde verilir.
İŞ TANIMI – İŞ PROFİLİ ( GÖREV ve YETKİLER)
o Gerekli olduğu durumlarda ve eczane teknisyeni gözetim ve kontrolünde eczanede mevcut bulunan ve/veya eczaneye depolardan yeni gelen her türlü ürünün son kullanma tarihlerini periyodik olarak kontrol ve takip etmek.
Eczane yardımcı personeli, eczacıların çalışmalarını destekleyen ve eczanenin işleyişinde görev alan sağlık personelidir. Eczane yardımcıları, ilaç satışı, ilaçların depolanması, stok yönetimi, müşteri hizmetleri, reçete işlemleri ve diğer ilgili görevleri yerine getirirler.
Eczacılık öğrencilerinin eğitim süreleri boyunca hastane ve eczane stajları da bulunmaktadır. “Eczacılık Fakültesi Lisans Diploması” takdim edilir. Eczacılık Fakültesi mezunlarına “eczacı” unvanı verilir.
Eczacı Asistanı olarak adlandırabileceğimiz pozisyondur. Eczacı gözetiminde müşterileri karşılayan, reçetedeki ilaçları hazırlayan, faturasını düzenleyen, iş kayıtlarını tutabilen, ilaç satış işlemlerini usulüne uygun bir şekilde gerçekleştirebilen yeterliliğe sahip nitelikli personeldir.
Eczacı kalfası, eczane içerisinde iş süreçlerini yönetirken eczacıya yardımcı olan bir ara elemandır. Genellikle, müşteri karşılama, düzen-tertip, temizlik ve müşteriyle ilgilenme hususunda görev alır.
Eczane Yardımcı Personeli (Kalfası) olabilmek için Eczane Yardımcı Personeli Sertifika Programı'na katılıp sertifikanızı almanız ve en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir. İş arama platformları üzerinde yüzlerce Eczane Yardımcı Personeli iş ilanı bulunmaktadır.
Eczane Hizmetleri Programı 2 yıllık bir ön lisans programıdır.
Sınıfların alacakları ücrettir.) 2023 Yılı için işverenlerin kalfa (12. Sınıf) ve Ustalık Telafi Programı (UTP) öğrencilerine ödeyecekleri en az tutar 4.253,40 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
Eczanede, eczane çalışanı /eczane teknisyeninin çalışma süreleri haftanın altı günü, günlük sekiz saattir. eczane çalışanı /eczane teknisyenine bu süre içersinde, bir saat öğle arası ve yarım saatten az olmamak üzere iki kez çay ve sigara molası verilir. eczane çalışanı /eczane teknisyeni bu aralardan feragat edemez.
-Eczacılık 4 yıl değil 5 yıldır. -Tıp mezunu ile eczacılık mezunu aynı statüde çalışsa dahi aynı maaşı kesinlikle alamaz. -Tus sınavına girip eczacılıkta uzmanlığını yapabilir ama bu yıldan itibaren EUS çıktı ve bazı bölümler artık sadece EUS ile olunabiliniyor.
Eczacılık bölümü eğer iyi bir üniversitede okumak isteniyorsa alınacak olan puan 400 puanın üzerinde olmalıdır. Bununla beraber puana bağlı şekilde sıralamanın da ilk 35 binin içerisinde olması gerekmektedir.
Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir. Eczane Yardımcı Personeli (Kalfası) olabilmek için Eczane Yardımcı Personeli Sertifika Programı'na katılıp sertifikanızı almanız ve en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir.
Eczacı teknisyeni; eczacılık yapabilen fakat eczane açmaya yetkisi bulunmayan kişilere verilen mesleki unvandır. Eczacı teknisyenleri; eczanelerde eczacıya yardımcı olmak üzere çalışırlar.
Bu süre sabah 09:00 ile akşam 19:00 arası, haftada 6 gün ve toplam mesai saati olarak da 60 saattir. Uluslararası Çalışma Örgütü ve 4857 sayılı İş Kanunu kurallarına göre haftalık çalışma saati en fazla 45 saat, fazla mesai saati ise yıllık olarak en fazla 270 saattir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri